In Nederland zien we steeds vaker besmettingen van ILT bij vleeskuikens. Wat is ILT en wat kunnen we we er tegen doen?
Wat is ILT?
ILT staat voor Infectieuze Laryngotracheitis. ILT is een virusziekte die gepaard gaat met milde tot ernstige ademhalingsproblemen, sterfte en verslechtering van de groei en de voederconversie. Alle dieren van verschillende leeftijden zijn hier gevoelig voor, maar bij jonge dieren zijn de verschijnselen meestal minder erg.
Het ILT-virus is een herpes virus. Verspreiding vindt plaats door direct en indirect contact. Verspreiding via de lucht is mogelijk, maar is normaal gesproken geen belangrijke factor.
De symptomen van ILT
De symptomen waar u op kunt letten, zijn:
- ontstoken oogslijmvliezen,
- verhoogde uitval,
- ademhalingsproblemen (rochelen en proesten),
- neus uitvloeiing,
- hier en daar bloederig slijm,
- en kuikens die veel gapen. Dit doen ze met geopende snavel en gestrekte hals bij inademing. Ze laten de kop zakken bij uitademing.
Op basis van deze symptomen is het verstandig om de dierenarts sectie te laten verrichten, eventueel in combinatie met onderzoek bij de GD.
Wat kunt u doen tegen ILT?
Behandelen tegen ILT is bij vleeskuikens niet mogelijk. U kunt enkel en alleen de dieren een oogdruppel enting geven, maar dat is in de praktijk bij vleeskuikens niet uitvoerbaar. De preventie ligt veel meer in hygiëne. Zorg dat alle hygiënemaatregelen strikt uitgevoerd worden, zoals: geen insleep via personen, douchen bij bezoek, bedrijfskleding aantrekken, bulkauto`s ontsmetten (zie IKB-verordeningen), etc. Spreek mensen die bij u op bezoek komen hierop aan.
Wilt u met ons van gedachten wisselen over een aanpak tegen ILT?
Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten!



