Het besluit vleeskuikens stelt sinds februari 2011 eisen aan het houden van vleeskuikens. Een nieuwe eis is het verminderen van voetzoollaesies. Door de overheid is hiervoor een norm vast gesteld. Deze aandoening aan de poten is ongunstig voor zowel de prestaties en het welzijn van de kuikens.
Voetzoollaesies wordt onder andere veroorzaakt door een slechte kwaliteit van het strooisel. Wanneer vleeskuikens gehouden worden met een bezettingsdichtheid hoger dan 39 kg/m² tot en met 42 kg/m², dan worden vanaf 1 oktober 2012 de kuikens beoordeeld op deze aandoening.
Het beoordelen van de voetzoollaesies gebeurd voornamelijk door het slachthuis. Dit kan bij de meeste slachthuizen in Nederland. Ook een aantal Belgische slachthuizen gebruiken de Nederlandse scoringsmethode. Mocht het slachthuis hier niet aan mee doen, dan is er ook gelegenheid om de kuikens in uw eigen stal te laten controleren.
De score van de aandoening wordt bepaald met een zogenaamd drie puntensysteem. Het slachthuis kijkt hiervoor naar de poten van 100 vleeskuikens per koppel per stal. U krijgt vervolgens het controleresultaat van het slachthuis.
De score is als volgt opgebouwd (figuur 1):
Voetzoollaesies kunnen bij vleeskuikens rond veertien dagen leeftijd ontstaan. Dit is de periode waarin veel veranderingen optreden voor de vleeskuikens. De startfase is gepasseerd en het klimaat wordt vaak voorzichtig voor het eerst aangepast. De wateropname begint gestaag toe te nemen. Dit vraagt veranderingen op het gebied van waterdruk en stand van de waterlijnen.
Het rantsoen is net overgeschakeld van startvoer naar groei 1 voer met inmenging van de eerste tarwe. Allemaal veranderingen die (grote) invloed kunnen hebben op het strooiselmanagement. Om u als pluimveehouder in deze ingewikkelde periode bij te staan heeft ABZ Diervoeding bewust gekozen om het vleeskuikenvoer hierop aan te passen. Hierbij kunt u kiezen voor een 5- of een 4- fase voerprogramma.
Door bewuste grondstofkeuzes en verhoudingen tussen eiwit en energie zorgen wij ervoor dat het strooisel droog blijft gedurende de gehele ronde. Dit zorgt voor acceptabele voetzoollaesies scores (zie figuur 1). De gemiddelde scores met voer van ABZ Diervoeding over het jaar liggen rond de 30 à 40 punten. Mocht dit aanleiding geven voor een gesprek, neem dan contact op met één van onze pluimveevoorlichters.