Op een duurzame en antibiotica vrije manier vleeskuikens houden was en zal ook in de toekomst een grote uitdaging blijven. Als vleeskuikenhouder moet je niet alleen oog hebben voor de financiële rentabiliteit van het bedrijf, maar je moet als ondernemer ook rekening houden met het maatschappelijk draagvlak. Om duurzaam en antibiotica vrij te kunnen produceren zijn een aantal punten belangrijk. Wij zetten ze graag voor u op een rijtje:
Zorg voor een goede opvang eendagskuikens:
- Staltemperatuur: 35 graden
- Vloertemperatuur: 29 graden
- Strooisel temperatuur: 33 graden
- CO2 onder 3.000 ppm
- Kuikentemperatuur 40.6
Lichtsterkte en lichtschema:
Voor een optimale bedrijfsvoering is 20 lux de aangewezen lichtsterkte.
- Voor een optimale bedrijfsvoering de eerste zes dagen geldt: 4 uur donker en 4 uur licht.
- Daarna geldt 2 uur donker en 2 uur licht.
Voer:
Minimaal 25% van de stal papier leggen met ± 40 gram voer per/kuiken.
Zorg dat de voerpannen vol zitten en u kunt evt. een aantal picknickplekken maken door de pannen schuin te zetten.
Zorg dat de kuikens kropvulling hebben en controleer dat zoals het onderstaande schema laat zien:
- 2 uur na inzet: 75%
- 4 uur na inzet: 80%
- 8 uur na inzet: > 80%
- 12 uur na inzet: > 85%
- 24 uur na inzet: 100%
Ventilatie:
Relatieve lucht vochtigheid RV tussen 50 en 60%. Ventileer voldoende met een lage luchtsnelheid dit komt de gevoelstemperatuur bij een kuiken alleen maar ten goede. Hanteer hiervoor: staltemperatuur + luchtvochtigheid is 90 tot 95 eenheden.
Water:
Zorg voor schoon en vers drinkwater. Spoel regelmatig de lijnen door en controleer het water op biofilm.
Advies & informatie
Bovenstaande adviezen vormen een basis voor een optimale ronde waarbij een open en transparante communicatie tussen pluimveehouder, broederij, voerfabriek en dierenarts cruciaal is.
Wilt u sparren over het houden van vleeskuikens zonder antibiotica? Neem dan contact op met:
Hans Wagenaars
Key accountmanager vleespluimvee
Mobiel 06 5314 5770
E-mail h.wagenaars@abzdiervoeding.nl