Robin Nyboer en zijn vader Jan hebben twee vleeskuikenbedrijven in Duitsland, net over de grens bij Hardenberg; een groot bedrijf in Wielen en een klein bedrijf in Wilsum. Robin heeft sinds een jaar de volledige verantwoordelijkheid over het bedrijf in Wilsum en koos vervolgens voor een nieuwe voerleverancier. Dankzij intensief overleg boekt hij mooie resultaten.
Robin (23) en zijn vader Jan (59) Nyboer zijn Duitse pluimveehouders, maar geheel gericht op Nederland. Ze spreken beiden dan ook vloeiend Nederlands. Jan Nyboer was ooit tuinman en werkte daarnaast bij een vleeskuikenbedrijf. In 1997 kon hij de stal in Wilsum huren waar hij, na een verbouwing, 28.000 kuikens voor zichzelf kon mesten. Later ruilde Jan zijn werk als tuinman in voor een baan als bedrijfsleider van een vleeskuikenbedrijf in Wielen met 150.000 kuikens. In 2012 kon hij dat bedrijf huren en op eigen naam kuikens mesten en in 2015 heeft hij het gekocht. Robin volgde een agrarische opleiding en heeft op diverse pluimveebedrijven stage gelopen. Ook heeft hij een opleiding voor bedrijfsleider afgerond.
Huisvesting
De stallen in zowel Wielen als Wilsum zijn zogenaamde dubbelstallen: een stal bestaande uit twee verdiepingen, indertijd gebouwd om ruimte te besparen, maar daardoor ook energie-efficiënt. In dit gedeelte van Duitsland is het een vrij normaal systeem. De stallen in Wielen stammen uit 1970, die in Wilsum uit 1965. Van buiten lijken de stallen misschien wat gedateerd, maar inwendig zijn ze continu doorontwikkeld en op-en-top gerenoveerd. Wel levert deze bouwvorm meer handwerk op. In Wilsum wordt een 7-weeks systeem aangehouden, in Wielen, waar het schoonmaken meer tijd kost, een 8-weeks systeem. Jan runt het bedrijf in Wielen samen met een medewerker. Robin heeft vijf jaar onder de vleugels van zijn vader het bedrijf in Wilsum gerund. Sinds een jaar heeft hij er de volledige verantwoordelijkheid en kan hij zijn eigen keuzes maken.
Hanen
Bijzonder aan de bedrijven is dat ze Cobb 500 kuikens mesten. De kuikens komen rechtstreeks van Cobb Germany in het oosten van Duitsland. Het zijn bijproducten van de productie van moederdieren (95% hanen en 5% hennen). Voor Cobb 500 wordt in Nederland amper meer gekozen. “Wij vinden dat Cobb juist een heel mooi kuiken heeft. Voornamelijk vanwege de groei, maar ook vanwege z’n gezondheid”, verklaart Robin. “Omdat we vrijwel alleen hanen mesten, moeten we er heel bewust ons management op aanpassen. Het is een heel ander dier; hanen willen vanaf het begin hard groeien.
Het is belangrijk dat de hanen relatief langzaam groeien om problemen te voorkomen.” Paul Arens, verkoopmanager vleeskuikenhouderij bij ABZ Diervoeding, licht dit toe: “Met aangepast voer kun je de groei rustig opbouwen, zodat de skeletopbouw goed meekomt in de groei. Ook vragen deze dieren een andere temperatuur en een andere manier van ventileren, omdat het kuiken zelf meer warmte produceert.”
Samenwerking
Robin heeft sinds een jaar in Wilsum de mogelijkheid eigen beslissingen te nemen en koos dit voorjaar heel bewust voor ABZ Diervoeding. Hij werkt graag samen met Paul Arens. “Paul ken ik uit de tijd dat hij nog bij een andere voerleverancier werkte en die samenwerking was altijd goed”, licht Robin toe. “Wij hebben nu intensief overleg. Alleen daarmee kun je problemen voorkomen en zo nodig oplossen. Gezien de groeicapaciteit van het kuiken is het van groot belang dit op een bewuste manier te doen. Je moet je (voer)management er serieus op aanpassen. Vandaar dat ik een goede samenwerking met de voerleverancier waardeer. Vertrouwen in elkaar, structureel overleg over wat we willen, waar we naartoe willen en welke punten we willen aanpakken. En vooral over hoe we het voer gaan aanpassen; dat beslissen we samen. We lopen samen door de stal en kijken naar de gezondheid en de ontwikkeling van de kuikens en uiteraard naar de vertering.
Hij kijkt als nutritionist kritisch hoe het met ‘zijn’ voer gaat. In het verleden hebben we bijvoorbeeld naast een geconcentreerd standaardvoer veel tarwe bijgevoerd om het eiwitniveau te verlagen. In overleg met Paul hebben we besloten om een aangepast voer te maken voor onze Cobb kuikens met een lager aandeel bij te mengen tarwe”, vertelt Robin. Paul vult aan: “Wanneer je een voer maakt met een verlaagd eiwitniveau, is het natuurlijk verstandiger om dan ook geen geconcentreerde kern te produceren.”
Gezonde dieren
“Ik zie het als mijn plicht om de kuikens gezond te houden en om gezonde dieren van goede kwaliteit te leveren”, vindt Robin. “Daar wil ik ook alles voor doen. Gezonde dieren maken mij trots en geven werkplezier. Ik voer nu sinds dit voorjaar van ABZ Diervoeding en sindsdien zie ik verbetering op mijn bedrijf. Dit uit zich in een lager selectiepercentage, verminderde afkeur en betere technische resultaten (groei en voederconversie). Iedereen mag bij mij in de stal kijken om te zien hoe goed het gaat.”
Sinds de aanpassingen die zijn gedaan om een specifiek Cobb voer te maken, zijn de resultaten van Robin buitengewoon goed. Toch blijven Paul en Robin intensief samenwerken om daar waar mogelijk te finetunen voor het meest optimale resultaat. Zie bijgaande tabel met de resultaten van Robin van de laatste drie rondes met aangepast Cobb voer van ABZ Diervoeding.
Resultaten | 7-6-2023 | 25-7-2023 | 13-9-2023 | Gemiddelde |
Gemiddelde mestperiode | 36,41 | 34,29 | 34,55 | 35,08 |
Bezetting | 21,93 | 21,93 | 21,93 | 21,93 |
Uitval incl. vermist | 6,60% | 5,26% | 2,62% | 4,8% |
Gemiddeld gewicht per kuiken | 2672 | 2443 | 2590 | 2568 |
Gemiddelde daggroei | 73,4 | 71,2 | 75,0 | 73,2 |
Groei na uitladen per dag | 113,6 | 113,1 | 116,2 | 114,3 |
Bruto voerconversie | 1,541 | 1,531 | 1,559 | 1,544 |
Netto voerconversie 1500 gram | 1,072 | 1,154 | 1,123 | 1,116 |
Percentage afkeur rek. mester | 0,90% | 0,48% | 0,26% | 0,55% |
Productiegetal | 445 | 441 | 468 | 451 |
* Op mobiel kunt u de volledige tabel zien door naar rechts te scrollen.
Twee generaties
Robin is heel blij dat hij de overstap heeft gemaakt naar ABZ Diervoeding en dat hij en Paul het zo goed met elkaar kunnen vinden. Niet alleen de samenwerking tussen ABZ en Robin werpt haar vruchten af, ook de samenwerking tussen de twee generaties op het bedrijf is uitstekend. Robin kreeg van zijn vader het vertrouwen om het bedrijf in Wilsum zelfstandig te runnen en zijn eigen keuzes te maken, ondanks zijn jonge leeftijd. Jan erkent dat hij nu zelfs van zijn zoon kan leren. Ook Jan ziet de uitstekende gezondheid van de kuikens, dankzij de intensieve aandacht voor het voer, en dat Robin mede daardoor een prachtig rendement behaalt. Wanneer Jan in de toekomst een stapje terug gaat doen, is het de bedoeling dat Robin het bedrijf van zijn vader overneemt.
Onderstaand een foto-overzicht van de bedrijfsreportage bij vleeskuikenbedrijf Nyboer: