Vleeskuikenhouder Wim Vierhouten uit Lettele schakelde twee jaar geleden om van regulier naar 1 ster Beter Leven. Door deze verandering moest hij wisselen van slachterij. Wim is erg blij met de omschakeling en de begeleiding die ABZ Diervoeding daarbij gaf.
Wims ouders, Bertus en Willy Vierhouten, verhuisden in 1980 met hun gezin naar het bedrijf in het Overijsselse Lettele. Ze kwamen uit Ermelo, waar ze een bedrijf huurden met vooral eenden, wat vleeskuikens en kalveren. Maar aan weerszijden van het bedrijf kwamen bungalowparken en dat was geen gelukkige combinatie met de buiten lopende eenden. Toen kregen ze de tip dat ze in Lettele een vleeskuikenbedrijf konden overnemen. Ze waagden de stap. De houten kalverschuur uit Ermelo braken ze af en bouwden ze in Lettele weer op. Ze begonnen er met twee takken: 230 kalveren en 50.000 reguliere vleeskuikens.
Overname
In 2008 nam Wim het bedrijf van zijn ouders over. Hij stootte in 2015 de kalvertak af en dat gaf veel rust. “Ik ging drie keer daags langs de kalveren en met het werk bij de kuikens leek het of je nooit klaar was. In die tijd raakte je bovendien de kalvergier heel moeilijk kwijt. Daarnaast werden m’n ouders steeds ouder en voor zo weinig kalveren kun je geen personeel inhuren. Kalveren houden is mooi werk; met een kalf heb je meer binding dan met een kuiken. Maar het is niet iets voor erbij.”
Op de plaats van de kalverschuur verrezen twee aan elkaar gekoppelde vleeskuikenstallen voor 37.500 reguliere kuikens. De andere kuikenstallen stammen uit respectievelijk 1980, 1998 en 2008.
Familiebedrijf
De 53-jarige Wim heeft een heftige tijd achter de rug. Twee jaar geleden overleed zijn vader, die nog dagelijks op het bedrijf rondliep, en niet veel later overleed zijn vrouw Margreet, slechts 49 jaar jong.
Zijn moeder Willy (77) woont direct naast het bedrijf en helpt nog steeds veel mee. “Vooral met het afleveren, schoonmaakwerk en het opzetten van nieuwe kuikens”, vertelt Wim. Ook zijn broer Gert (52) springt altijd bij met het afleveren, een piekmoment van drie hele dagen.
Onder Wims twee kinderen Bart (16) en Marieke (15) dient zich nog niet echt een potentiële opvolger aan. “Bart helpt in vakanties wel eens mee bij het afleveren en het schoonmaken. En hij rijdt graag op de shovel. Maar school gaat altijd voor.” Inmiddels heeft Wim een nieuwe vriendin, Corrie (52), die geleidelijk wat taken van haar schoonmoeder overneemt.
Wim is trots op dit familiebedrijf, dat er keurig netjes en goed onderhouden uitziet en dat ze met elkaar in bijna 45 jaar hebben opgebouwd. Hij is lid van een studieclub en heeft nauw contact met vier vleeskuikenbedrijven: één met reguliere kuikens en drie met kuikens met het 1 ster Beter Leven keurmerk.
Omschakeling
Twee jaar geleden schakelde Wim om naar het 1 ster Beter Leven concept. Hij ging in bezetting terug van 140.000 reguliere vleeskuikens naar 60.000 traag groeiende Hubbard 757.
Voor de reguliere kuikens kreeg hij al een aantal jaar voer geleverd door ABZ Diervoeding, voor de afzet van de vleeskuikens stapte hij over naar een andere afzetpartij. In goed overleg tussen de drie partijen zijn de plannen uitgewerkt en de omschakeling verliep erg soepel. Sindsdien levert ABZ Diervoeding het bij het concept passende assortiment, in combinatie met enkelvoudige tarwe. Die tarwe wordt afzonderlijk geleverd en Wim mengt zelf deze combinatie tot een compleet voer.
Dit Beter Leven concept scheelt enorm in arbeidsgemak, en dat bevalt Wim uitstekend. “Bij de reguliere kuikens gingen we op drie tijdstippen kuikens laden, dag 32, 36 en 42. Nu gaat alles in één keer weg op dag 55 of 56. En dankzij het type kuiken hebben we nu veel minder afkeur. Met regulier balanceer je toch op een smal randje. Met een traag groeiend ras dat minder eiwit- en energierijk voer krijgt en langer op het bedrijf zit, is dat randje wel wat breder.”
Omdenken
Het was na de omschakeling behoorlijk omdenken in voerbeleid. Wim: “Bij reguliere kuikens was je gewend snel kilo’s te maken. Maar deze kuikens groeien echt anders en dat was wel even wennen.”
Wekelijks worden de kuikens gewogen en indien nodig wordt er bijgestuurd binnen het scharrelassortiment. ABZ Diervoeding heeft daarin twee lijnen, een standaardlijn en een extra luxe lijn. “Met die luxe lijn kun je nét wat meer bijsturen in het groeiproces.”
De kuikens zitten er minimaal 55 dagen en dan is het zoeken naar de juiste groeicurve om met een optimale voederconversie het streefgewicht van maximaal 25 kg per vierkante meter zo dicht mogelijk te naderen. Wim is wat meer kruimel gaan voeren om de groei van de kuikens in de ideale curve te krijgen. Kruimel voeren verlengt de opnameduur en tempert daarmee de groei. Ook overlegt hij regelmatig met specialist vleeskuikenhouderij Jeroen Doornhof over het wisselen van voerprogramma. ‘s Winters is dat een ander programma dan in de zomer.
Huisvesting
Alle stallen hebben een standaard inrichting voor vleeskuikens. Bij de overstap naar 1 ster Beter Leven hoefde Wim alleen wat extra daglichtramen in de stallen aan te brengen. En natuurlijk gaf hij extra luzernebaaltjes als afleiding. Omdat er verscherpte eisen voor het Beter Leven keurmerk aankomen, heeft Wim enige tijd geleden bij de gemeente een vergunning aangevraagd om uitloop voor de kuikens te realiseren. Ook diende hij vier jaar geleden een aanvraag in voor een vergunning om een oude schuur te mogen vervangen door een nieuwe. Maar de gemeente werkt niet echt mee.
Toch heeft hij ook twijfels over het rendement, geeft hij toe. “Toen ik omschakelde gaf 1 ster Beter Leven een beter rendement dan regulier. Op dit moment is het andersom. De afzet van reguliere kuikens is nu goed en er zijn weinig kuikens. Dat maakt dat de prijs van reguliere kuikens momenteel goed is. Als de gemeente nú de vergunning voor de uitlopen zou afgeven, moet ik er nog even goed over nadenken. Want je moet wel eerst 5 à 6 ton investeren.”
Videobeelden bij vleeskuikenbedrijf Vierhouten
Kijk en luister naar het verhaal van Wim Vierhouten: