Afgelopen jaren en met name de afgelopen 1,5 jaar zijn er veel vermeerderaars omgeschakeld naar een traag groeiend vleeskuikenouderdieren ras. Het aanbod en de vraag naar broedeieren voor het traag groeiende segment lijkt hierdoor op niveau te zijn.
Ontstaan
De geconsumeerde hoeveelheid vlees per persoon per jaar ligt rond de 39 kilo. We eten het meest varkensvlees met zo’n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Het vlees wat geconsumeerd wordt, moet aan steeds meer eisen voldoen. Het houden van traag groeiende vleeskuikenouderdieren is ontstaan vanuit de vraag naar traag groeiend kippenvlees voor in de supermarkten. Per 2023 mag er alleen nog maar vers kippenvlees in de supermarkten verkocht worden wat geproduceerd is volgens de criteria van het 1 ster beter leven keurmerk. In dit segment is er tijdens de rondes meer aandacht voor dierenwelzijn. Voorbeelden hiervan zijn een lagere bezetting, maximum groei per dag, daglicht, een uitloop etc.
Impact milieu
Traag groeiend zegt het al, de groei van het kuikens ligt lager dan dat van een regulier kuiken. Het gemiddeld gewicht van regulier kuiken en dat van een traag groeiend ras is hetzelfde. Dit is belangrijk voor de verwerking van het kuiken in de slachterij. Om dit te bereiken zitten de kuikens dus langer in de stal, minimaal 56 dagen voor het keurmerk 1 ster beter leven. Het effect van een traag groeiend kuiken op het milieu is hierdoor groter. Ook heeft het kuiken meer voer nodig om een kilo vlees te produceren. Het effect op het milieu wordt nauwelijks tot niet meegenomen in het totale plaatje. Hier lijkt verandering in te komen in de toekomst waardoor de consument ook over dat effect geïnformeerd wordt.
Ervaring vermeerderaars
Ervaringen van vermeerderaars zijn dat het een prettige kip is om mee te werken. De kip blijft over het algemeen mooi in de veren zitten en heeft in de regel minder uitval dan de reguliere kip. Ook het produceren voor de Nederlandse markt is voor veel vermeerderaars met traag groeiende moederdieren een belangrijke motivatie. De traag groeiende moederdieren voor het 1 ster beter leven keurmerk zitten ook jaarrond wat scheelt in schoonmaakkosten en de rompslomp die daarbij hoort.
Management
In het reguliere segment is de norm om de dieren op te vangen op ongeveer 20 weken leeftijd. Bij traag groeiende ouderdieren komt het voor dat ze eerder opgevangen worden, namelijk op 19 weken leeftijd. Vervolgens is de uitdaging nog groter in een traag groeiende ouderdieren stal om de hanen in de hand te houden zodat ze niet te hard door groeien. Doordat de hennen langer over het voer doen, hebben de hanen de hele dag de kans om mee te kunnen vreten. Het is dan ook belangrijk om de hanen goed uit het voersysteem van de hennen te kunnen houden.
Nieuwsgierig?
Bent u nieuwsgierig geworden en heeft behoefte naar meer informatie over traaggroeiende rassen, afzet mogelijkheden, saldoberekeningen, etc.? Neem dan contact op met uw vleespluimveespecialist. Zij helpen u graag!
Team vleespluimvee