De zomer komt eraan. Een nieuw jaargetijde vergt opnieuw aandacht voor het klimaat. Hoe kun je het klimaat zo inrichten zodat de dieren zo min mogelijk merken van de temperatuurverschillen?
Temperatuurverschillen
In de lente kunnen de dagtemperaturen aardig oplopen. Dit vergt precisie met ventileren. Dagtemperaturen van ruim 25 graden overdag en nachttemperaturen tegen vriespunt zijn geen uitzondering.
Bij extreme verschillen is het raadzaam om de instellingstemperatuur bij de dieren hoog genoeg in te stellen. Dit is per stal verschillend maar ruim 22 graden kunnen moederdieren prima verdragen. Hierdoor voorkom je deels dat de ventilatie maximaal gaat draaien. Ventilatie eventueel op 70% maximaliseren.
Dit gaat ook op bij de inlaatkleppen. Vaak staat het in de winter de helft tot twee derde dicht. Controleer de zomer-winter regeling of zet kleppen tijdig weer open. Eventueel kun je de kleppen maximaliseren op 60% zodat de inkomende lucht niet rechtstreeks bij de hennen komt.
De bandbreedte is in de wintermaanden al hoger ingesteld wat verstandig is om in de lente zo te laten. Let gedurende de dag op de stand van de inlaatkleppen en de stroming van de lucht, deze koude luchtstroom mag niet direct op de dieren vallen.
Met name is het verstandig op het moment dat de lamp uitgaat in de stal te controleren of de stand van de inlaatkleppen correct is zodat er geen koude lucht over de dieren heen getrokken wordt.
Koeling
Tijdens warme dagen geeft koeling een positief effect op de temperatuur in de stal. Als de koeling lange tijd heeft stil gestaan, is het verstandig deze eerst door te spoelen. Na een korte koelperiode kun je het beste de nozzles controleren en die vervangen die niet naar behoren functioneren. Dit geldt zowel voor binnen als buitenkoeling.
Klimaatadvies is maatwerk
Heeft u vragen? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden op uw bedrijf.
Team vleespluimvee