Salmonella is een bacterie die onder de familie van de Enterobacteriaceae valt. Het is een gramnegatieve bacterie die zowel bij pluimvee als bij mensen ernstige ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken, zoals diarree. Om Salmonellabesmetting bij mensen te voorkomen, wordt in de Nederlandse pluimveehouderij de ziekte grondig bestreden. Voor pluimveehouders is het natuurlijk zaak om een besmetting zo goed mogelijk te voorkomen. ABZ Diervoeding adviseert u graag over de maatregelen die u kunt nemen.
Salmonella besmetting
De besmetting van pluimvee kan zowel verticaal (via een besmet ei van het moederdier) als horizontaal (via koppelgenoten) plaatsvinden. Verreweg de meeste besmettingen vinden horizontaal plaats. Meestal door mensen (geen of slechte hygiënesluis), ongedierte (muizen, honden, kevers, etc.), water (slechte bron of weinig onderhoud aan leidingwerk), materiaal (nesten, kratten etc.), maar ook voer heeft weliswaar een klein risico om als besmettingsbron te dienen.
Salmonella preventie
Wij zien de preventie van Enterobacteriaceae en Salmonella als een van de belangrijkste items voor ons foktoomvoer. Veiligheid boven alles! Wij zorgen ervoor dat onze fabrieken uitgerust zijn met de meest moderne technieken. Wij onderzoeken steeds nieuwe mogelijkheden, om ook in de toekomst een veilig foktoomvoer te kunnen blijven verstrekken.
- Al het pluimvee meelvoer wat geproduceerd wordt door ABZ Diervoeding wordt behandeld met een middel wat Entero’s en Salmonella’s afdoodt. Hiermee wordt voorkomen dat er in de fabriek een mogelijke contaminatie plaats zou vinden op eindvoer. Ook de kans op herbesmetting is zeer klein met deze behandeling.
- Het foktoomvoer en opfokvoer voor vleeskuikenouderdieren ondergaat een behandeling in een extra hoge dosering. Met name Tesco vereist dit.
- Wekelijks wordt aan het einde van de week de productielijn vol gezet met een middel tegen Salmonella’s en Entero’s, om eventuele groei gedurende het weekend uit te sluiten.
- Er ligt een streng contaminatieschema voor zowel productie als logistiek, waardoor er bijvoorbeeld geen Tesco-voer getransporteerd mag worden in een bulkwagen, waarin in de voorgaande vracht onbehandeld voer heeft gezeten.
Daarnaast wordt veel gemonitord op Salmonella’s en Entero’s. Niet alleen om te voldoen aan de strenge eisen van Tesco en GMP+, maar ook om te toetsen of alle preventieve maatregelen die genomen worden, ook effectief zijn.
ABZ Diervoeding produceert de meeste foktoomvoeders in Eindhoven. Deze productielocatie is tevens Tesco-ouderdieren-gecertificeerd. ABZ Diervoeding hecht veel waarde aan Salmonella preventie en heeft hier enerzijds strenge monitoringsprocedures en anderzijds strenge preventieprocedures voor.
Monitoring
- Vanuit GMP+ zijn er analyseschema’s waarbij ABZ Diervoeding voermonsters neemt en laat onderzoeken op Salmonella’s en Entero’s. Ook Tesco vereist dit, maar in een andere frequentie. Samen maakt dit dat er jaarlijks (op basis van het huidige productievolume) in Eindhoven honderden voermonsters geanalyseerd worden op Salmonella.
- Ook worden stofmonsters genomen in de fabriek en onderzocht op Salmonella’s en Entero’s. Deze stof monsters worden genomen op de meest kritische plaatsen in de fabriek. Deze plaatsen zijn op advies van Kemin, onze leverancier van het preventiemiddel, Tesco en door het HACCP-team vastgesteld.
- Er worden zogenaamde SWAB’s genomen in de fabriek en van de bulkwagens en onderzocht op Salmonella’s.
- Vanuit Secure Feed (voorheen Trust Feed) wordt er collectief gemonitord op de aanwezigheid van Salmonella in grondstoffen. De door ABZ Diervoeding als kritische grondstoffen bestempeld, worden maandelijks nog extra onderzocht.
Status
Tot op heden hebben alle genomen preventiemaatregelen ertoe geleidt dat we geen Salmonella hebben gevonden in Eindhoven. We blijven echter alert en stellen alles in het werk om ook in de komende jaren deze status te behouden.
Trots zijn we dat de geleverde inspanningen er voor Tesco toe hebben geleid de status van ABZ Diervoeding te verhogen naar de prestigieuze status ‘groen’ voor diervoederproducenten.
Hygiënescan pluimvee
Het grootste effect om Salmonella te weren van uw bedrijf is en blijft een goede bedrijfshygiëne en controle op ongedierte. Het is altijd goed om èèn van onze pluimveespecialisten vrijblijvend te laten kijken naar mogelijke verbeteringen rondom uw bedrijfshygiëne, zodat we er samen het risico op besmetting zo laag mogelijk houden.
Wilt u meer weten over onze voerprogramma’s voor vleespluimvee? Klik op onderstaande button en vraag de door u gewenste brochure(s) of een adviesgesprek aan.