Aanpassen aan de kippen!
Voor ieder bedrijf is het belangrijk te weten hoe de prestaties zijn. Dit geldt ook voor vleeskuikenouderdierenhouders. Er zijn veel factoren aanwezig die allemaal het resultaat op uw bedrijf kunnen beïnvloeden. Omdat er zoveel factoren meespelen, is het belangrijk voor bedrijven om te weten op welke factoren ze beter of minder goed presteren.
Meten is weten met behulp van de prestatiemeter van ABZ
Zoals u wellicht eerder hebt gelezen hebben wij de prestatiecijfers voor vleeskuikenouderdieren recentelijk geüpdatet. Hieruit heeft ABZ Diervoeding voor de vleeskuikenouderdieren een prestatiemeter ontwikkeld. Met deze prestatiemeter kunnen we kijken hoe de prestaties van het bedrijf zijn ten opzichte van de norm en ten opzichte van het ABZ gemiddelde. Op deze manier bieden we bedrijven een tool aan om de resultaten inzichtelijk te maken en te bepalen op welke punten er verbetering valt te behalen.
Genetische ontwikkelingen
In de afgelopen maanden hebben we al gemerkt dat de genetische ontwikkelingen en daarmee het genetisch potentieel van de vleeskuiken ouderdieren is gestegen in de afgelopen jaren. Zo ligt onder andere het gemiddelde aantal gelegde eieren van de afgesloten koppels van het afgelopen half jaar 2 eieren hoger dan het gemiddelde van afgelopen twee jaar! Ook zien we een verbetering in uitkomstpercentage. Dit tezamen heeft tot gevolg dat het aantal kuikens per opgezette hen stijgt. De fokkerijorganisaties hadden al aangekondigd dat er verbeteringen in eieren per hen zouden komen en de bevruchting zou gaan stijgen. We kunnen er vanuit gaan dat deze parameters verder gaan stijgen de komende jaren.
Aanpassen aan het dier
Door de genetische ontwikkelingen die plaatsvinden en nog gaan plaatsvinden is het erg belangrijk goed naar het management en het voer te kijken. Immers het dier verandert en wij moeten met dat dier mee. Het denken van: ‘ik doe dit of dat qua management al jaren zo’, is vragen om problemen. Door elke keer met elkaar goed naar de dieren en prestaties te kijken, komen we verder. Wij moeten ons aanpassen aan de dieren en niet andersom.
Bouwen aan verdere ontwikkelingen
Om bovenstaande redenen willen we weten waar bedrijven goed of minder goed presteren en willen we samen met onze vermeerderaars uitzoeken waarom dat is en waar mogelijk verbeterpunten liggen. Zo kunnen we plannen maken voor de toekomst. Dit geldt voor zowel het management, als het voer.
Voer
Een van de belangrijkste taken van uw pluimveespecialist is om te kijken hoe de voeders presteren en dit terug te koppelen naar de afdeling nutritie. Op deze manier kunnen wij telkens onze voeders aan de veranderde genetica aan blijven passen.
Wilt u samen met ons kijken naar de resultaten van uw bedrijf?
Of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >