We zien vaak dat er kuikens geleverd worden van jonge vermeerderingskoppels. Belangrijk voor vleeskuikenhouders is om voor inzet te weten hoe je hiermee om moet gaan. Moet het management hierop aangepast worden? Jonge vermeerderingskoppels produceren kleinere eieren en dragen minder voedingsstoffen over aan hun nageslacht dan oudere vermeerderingskoppels. De vleeskuikens zijn kleiner en hun orgaanontwikkeling en immuunsysteem is hierdoor vaak minder ver ontwikkeld vergeleken met vleeskuikens van oudere moederdieren koppels. Dit is de reden dat er rekening moet worden gehouden met de leeftijd van de moederdieren bij het beoordelen van de prestaties van vleeskuikens.
Voor ontvangst van de kuikens
Het voorverwarmen van de stal is cruciaal:
- Zorg dat de vloer minimaal 29° C is en het strooisel 33° C.
- Een infrarood-thermometer kan gebruikt worden om de temperatuur te meten van de vloer. Doe dit op verschillende plaatsen binnen de stal.
- De stal temperatuur (ruimte temperatuur) moet minimaal 34° C zijn bij ontvangst van de kuikens.
- Deze kleine kuikens hebben meer externe warmte nodig om hun optimale lichaamstemperatuur te behouden. Ze zijn namelijk vatbaarder voor temperatuurwisselingen.
Verstrek minimaal 60 gram/ kuiken startvoer op papier onder of nabij de drinklijn om de voeropname van de kuikens te stimuleren. Het ritselende geluid van het papier zal de kuikens aantrekken en water- en voeropname stimuleren. Gebruik sterker papier om de eerste dagen voldoende te kunnen voeren.
Spoel het drinksysteem door voor de aankomst van de kuikens. Er moet schoon en fris water beschikbaar zijn. Zorg dat de temperatuur van het water niet veel hoger is bij opstart dan 25° C. Wanneer de watertemperatuur te hoog is, zullen de kuikens minder drinken. Stel de druk van de waterlijn zo in dat de nippel een kleine druppel geeft en niet lekt.
De nippel moet +/- 10 tot 22 cc water per min geven De eerste uren na opzet van de eendagskuikens dient de nippel op ooghoogte te worden afgesteld. Pas de hoogte aan bij kleinere kuikens van jonge moederdieren.
2 tot 3 uur na het lossen van de kuikens zal duidelijk worden of de opvang optimaal is geweest. Kuikens zullen dan goed verdelen over de stal en er zal veel activiteit zijn.
Meet de lichaamstemperatuur van het kuiken met een rectale thermometer. Deze dient tussen de 40,3 en 40,6 te liggen.
Controleer +/- 6 uur na het lossen de kropvulling. Deze kroppen moeten zacht en plooibaar zijn, dus gevuld met water en voer. Eendagskuikens moeten zo snel mogelijk voer opnemen. Dit zorgt namelijk voor het stimuleren van de spijsvertering (Enzymproduktie) wat de opname van de dooierzak zal verhogen.
Wanneer jonge kuikens energie krijgen via het voer, zullen meer eiwitten van de dooierzak beschikbaar zijn voor ontwikkeling van de organen en het immuunsysteem.
De eerste twee weken is voor het kuiken de meest belangrijkste periode voor de ontwikkeling van de organen en het skelet.
Een goed startvoer draagt eraan bij om deze vroege ontwikkeling te stimuleren en een kuiken van een week oud moet een gewicht bereiken van 4 tot 4.5 maal het gewicht op de eerste dag. Structuur van het voer kan de opname positief beïnvloeden voor de eerste drie dagen.
Ventilatie
Tocht en/ of koude lucht direct op de jonge kuikens moet ten allen tijde voorkomen worden. Tocht bij jonge kuikens ontstaat wanneer de luchtsnelheid op kuikenniveau de 0.5 m/ seconde overschrijdt. Meet de CO2 in de stal. Deze mag nooit hoger zijn dan 3000 PPM.
Temperatuur
Kuikens van jonge moederdieren koppels verlangen extra zorg doordat de overgang naar warmbloedig 24 tot 48 uur langer duurt waardoor een iets hogere temperatuur noodzakelijk is.
Licht
Wanneer kuikens in de stal komen zijn deze gedesoriënteerd en gestrest. De lichtintensiteit moet hoog zijn (minimaal 25 lux) en moet gelijkmatig verdeeld worden door de stal. Hierdoor worden ze gestimuleerd om op zoek te gaan naar voer en water.
Wanneer deze punten in acht worden genomen tijdens opvang van jonge moederdieren koppels, zal dit het eindresultaat positief beïnvloeden
Meer weten over de opvang van eendagskuikens?
Vraag onze vleeskuikenspecialisten om advies. Zij helpen u graag!
Team vleespluimvee