Aandacht besteden aan de opvang van uw kuikens is belangrijk. Het resultaat van een koppel wordt in grote lijnen namelijk bepaald door de opvang van uw kuikens:
Een goede opstart van uw vleeskuikens loont
De afgelopen jaren heeft er door genetische selectie op spieraanzet en voerefficiëntie een enorme vooruitgang plaats gevonden op groei en voerconversie, terwijl de orgaangewichten gelijk gebleven zijn. De spiermassa is vier keer zoveel dan de orgaangewichten. Deze verhouding klopt dus niet meer, met alle gevolgen van dien in de loop van het koppel. Belangrijk is het juist om bij opstart hier extra aandacht aan te besteden.
Zorg voor een goede ontwikkeling van het darmkanaal en organen. Dit vindt plaats in de eerste 7 dagen. Wanneer kuikens te moeilijk aan voer kunnen komen in de eerste 72 uur zal het kuiken zijn dooierrest moeten gebruiken om te overleven. Hierdoor verbrandt het kuiken zijn eigen bescherming. Dit leidt weer tot een slechtere afweer. De balans is weg!
Orgaanontwikkeling (longen, hart, darmpakket) in de eerste 7 dagen bepaalt in grote mate het resultaat vanaf dag 21. Wanneer de eerste 7 dagen te weinig afweer opgebouwd is, zal het kuiken op latere leeftijd moeilijker herstellen van een entreactie of infectie. Door de juiste voeding in de eerste levensfase van een kuiken moet de dooierrest op dag 7 volledig verteerd zijn. De opgebouwde afweer en darmflora in de eerste week laat dus op latere leeftijd een sneller herstel zien bij eventuele stresssituaties en infecties.
Advies van ABZ voor een goede opvang van vleeskuikens
We zien in de praktijk best wel grote verschillen en meningen in de manier van opvangen van vleeskuikens. Bij ABZ Diervoeding hebben wij hier jarenlang ervaring mee. Wij adviseren u dan ook als volgt:
- Bespreek vooraf met de broederij welke eieren ingelegd worden. Belangrijk hierin is de leeftijd van de moederdieren bij inleg en hoe het VB-koppel verloopt.
- Wanneer dit bekend is, maak dan een plan voor opvang. Denk voor opzet aan het volgende:
- Hoe is het afgelopen koppel verlopen? Moet ik extra maatregelen nemen voor schoonmaken, ontsmetten etc.
- Bij opzet:
- Vloertemperatuur 28 tot 30 graden.
- Voldoende voer op papier 40 tot 80 gram p/k.
- Voel voor het omschudden van de dieren uit de kratten de poottemperatuur. Is deze koud? Start de staltemperatuur op 37° C. Is deze lekker warm? Start de staltemperatuur dan op 35° C. Ligging van de dieren na het lossen, geeft te allen tijde de uiteindelijk staltemperatuur aan.
- Meet bij aankomst de cloaca temperatuur van de kuikens: 40,5 is ideaal.
- Meet het CO2 gehalte. Bij waarden boven de 0,30 volume %, dient u de minimum ventilatie verhogen.
- Controleer 6 uur na het lossen de kropvulling. Wanneer deze 80%- 90% gevuld is, geef de kuikens dan rust door 4 uur het licht uit te doen. Daarna: volledig licht.
- Zorg dat de kuikens makkelijk en voldoende drinken (eerste 24 uur na het lossen minimaal 22 ml).
Voor advies over een goede opvang van kuikens, kunt u bellen of mailen met:
Team vleespluimvee >