Het is heel belangrijk dat foktoommeel goed gemengd is. Grondstoffen worden in verschillende verhoudingen of fracties in de fabriek gemengd tot een uniform mengsel. Gewalste grondstoffen zijn grof ‘geknipt’ door de walsenstoel, maar bijvoorbeeld een premix is poederfijn. Een menger dient dan ook voldoende lang te mengen, zodat er een homogeen mengsel geleverd kan worden. Een vleeskuikenouderdier heeft zowel grove delen nodig (voor energie, ontwikkeling en behoud van het maagdarmkanaal) alsook fijne delen, omdat die het hoogste aandeel aminozuren, vitaminen en mineralen bevatten. Met één hap moet het dier een homogeen mengsel van grove en fijne fractie binnenkrijgen.
Homogeen voer voor vleeskuikenouderdieren
Bij ontmenging of een slechte homogeniteit zullen de hennen selectief eten. Sommige hennen krijgen dan de grovere delen binnen, terwijl andere hennen de fijnere delen eten. Hierdoor zal de uniformiteit van het koppel achteruit gaan en de technische resultaten tegenvallen. Ook de schaalkwaliteit kan hierdoor beïnvloed worden.
Daarom streven wij ernaar om een zo uniform mogelijk foktoommeel af te leveren. De route dat het voer aflegt bij de klant, van silo tot aan snavel, is van wezenlijk belang. Op deze route kan nog veel mis gaan, waardoor het foktoomvoer alsnog ontmengd bij de dieren terechtkomt.
Situatie in de praktijk
Bij één van onze klanten zagen we dat de technische resultaten beter zouden moeten kunnen. Zowel de productie als de eischaalkwaliteit vielen tegen. Na samen in de stal te hebben gezocht naar mogelijke oorzaken, viel het op dat in bepaalde voerlijnen veel meer grove delen te zien waren dan in andere voerlijnen. Ergens trad er dus ontmenging op. Na verder onderzoek bleek dat er ontmenging optrad in de silo en in de dagvoorraadsilo. Om in beeld te krijgen wat de verschillen tussen de voerlijnen waren, besloten we op meerdere dagen van elke voerlijn een monster te nemen en deze uit te zeven.
In grafiek 1 is te zien dat de verdeling in fracties, zowel binnen de voerlijn als tussen de voerlijnen, uit elkaar liep. Er was geen sprake van homogeniteit, waardoor de dieren niet de juiste verhouding aan nutriënten binnenkregen. Vooral voerlijn vier bevatte een hoog aandeel grove delen en een laag aandeel fijne delen.
Foto 1 laat het voer van voerlijn 4 zien. Zelfs op het oog is duidelijk te zien dat de fractie grove delen veel te groot is ten opzichte van de kleinere fracties. Dit is een duidelijk voorbeeld van een ontmengd voer.
De silo op deze locatie is na bovengenoemd onderzoek vervangen en de dagvoorraadsilo is zodanig aangepast dat het voer hier niet meer scheef, maar recht invalt. Na deze aanpassingen zijn er nieuwe monsters genomen en deze zijn wederom geanalyseerd.
Grafiek 2 zijn de zeeffracties van dezelfde voerlijnen, maar na de vernieuwingen en technische aanpassingen. Er is te zien dat het voer homogener verspreid is over de verschillende voerlijnen.
Door deze veranderingen zien we een aanzienlijk betere verdeling van voerfracties in de voerlijnen en betere technische resultaten. Zo is een enorme vooruitgang te vinden in voerlijn 4, zoals te zien is op foto 2. Er is hier sprake van een homogeen voer met een goede verdeling van fracties.
De technische resultaten zijn door deze technische aanpassingen enorm verbeterd. Op het moment van schrijven produceren de dieren ruim vijf punten meer dan vorig jaar in deze levensweek.
Samenwerken met ABZ/ dat loont
Heeft u ook vragen over ontmenging in uw stal? Dan denken we hierover graag met u mee. Neem contact op met één van onze pluimveespecialisten.