Transparantie en regelmaat zijn sleutelwoorden bij Katier Pluimvee, het opfokbedrijf voor vleeskuikenouderdieren van Niels Katier (36) in Ambt Delden. Samen met zijn vrouw Marlous (35) fokt hij per ronde 80.000 vleeskuikenouderdieren op.
Niels Katier is een vakman, een agrarisch ondernemer met voorliefde voor cijfers. Hij is erg precies en legt de lat vrij hoog, zegt hij zelf. “Ik probeer overal het maximale uit te halen. Dat is niet altijd gemakkelijk, zowel voor mij als voor anderen. Je komt jezelf soms wel eens tegen.” Benny en Lidy Katier, de ouders van Niels, startten in 1965 aan de Twickelerweg in Ambt Delden een vleeskuikenouderdierenbedrijf. Om ook de eigen opfok te kunnen doen, werd in 1971 aan de Rapperdsweg, 500 meter verderop, een opfokstal gerealiseerd. In vijftien jaar tijd werd het opfokbedrijf uitgebreid met nog drie stallen.
Niels liep als klein kind altijd rond op het bedrijf van zijn ouders en had plannen om het in de toekomst over te nemen. Die plannen kwamen in 1992 – Niels zat net op de MAS – in een stroomversnelling toen zijn vader overleed. Zijn moeder maakte de keuze om het bedrijf voort te zetten, maar verkocht wel het oorspronkelijke ouderdierenbedrijf aan de Twickelerweg. Niels maakte de MAS af en ging na zijn diplomering in 1996 thuis werken. “Ik wilde graag thuis aan de gang; ik zag dingen liggen die ik wilde oppakken.” Hij vormde een maatschap met zijn moeder.
Luxepositie
Niels realiseert zich nu dat de situatie van toen een luxepositie was. “Ik had een hoop vrijheid, mocht mijn eigen visie ontwikkelen en dingen uitdenken. Hier noemen ze dat: ‘je eigen kop volgen’. Uiteraard ging alles in overleg met mijn moeder. Ik mocht alles doen, als het maar niet ten koste ging van de kwaliteit van de dieren.” Hij is zijn ouders dankbaar voor de sterke basis die ze voor dit bedrijf hebben gelegd.
In 1998 kwam de grond van de buurman te koop waar hij dankbaar gebruik van maakte. In 1999 verrezen hierop twee stallen en in 2009 zijn de laatste twee stallen gebouwd. In 2010 is de maatschap met zijn moeder ontbonden en sindsdien heeft Niels een eenmanszaak. Hij heeft een fulltimer en twee parttimers in dienst en sinds een halfjaar werkt zijn vrouw Marlous mee op het bedrijf met de verzorging van de dieren. Zij leveren per ronde 80.000 vleeskuikenouderdieren, zowel van Cobb als van Ross.
De dieren worden gehouden in stallen met grondhuisvesting. De oude stallen hebben sleepkettingen, de nieuwste stallen zijn ingericht met voerpannen. Bewust heeft hij in de vier nieuwste stallen twee drinksystemen per stal, ronddrinkers en drinknippels, om de kippen voor te bereiden op het drinksysteem bij de vermeerderaar. Opnieuw leren drinken met een ander drinksysteem kost moeite, wat ten koste gaat van de kwaliteit bij de vermeerderaar.
Voer
De dieren krijgen de eerste 12 dagen opfokstartkorrel, tot 6 weken opfokvoer 1 en van 6 weken tot afleveren opfokvoer 2. De hanen hebben een aparte lijn en kunnen voor voer en water geheel apart worden aangestuurd.
Niels sloot zich in 1996 aan bij West-Twente, later Arkervaart en nu ABZ Diervoeding. “West-Twente, en ook Arkervaart, stonden bekend om hun kwalitatief goede voer voor een scherpe prijs. Met name de kwaliteit vind ik belangrijk. Ik heb vertrouwen in de coöperatie. Ook de transparantie van ABZ Diervoeding waardeer ik bijzonder. Heb ik vragen over het voer, dan bespreken we de samenstelling en de structuur. Die openheid stel ik op prijs. Het is een transparant, klantvriendelijk en overzichtelijk bedrijf.”
Omdat Niels contact met mensen in deze sector heel belangrijk vindt en hij het interessant vindt om naast zijn bedrijf ook maatschappelijk bezig te zijn, heeft hij plaatsgenomen in de Raad van Commissarissen van ABZ Diervoeding. Hij merkt dat de fusie tussen Arkervaart en Brameco•Zon ook voor de pluimveevleessector voor positieve ontwikkelingen heeft gezorgd. “De fusie heeft ons als opfokkers, en ook vermeerderaars, duidelijke en groeiende meerwaarde gegeven, omdat ook binnen onze coöperatie behoefte is aan verduurzaming van relaties. De pluimveetak is door de fusie nu beter ontwikkeld, omdat er een veel groter volume is met een sterkere binding in de gehele vleeskuikensector.”
Structuur
Structuur en vaste ritmes zijn op dit niveau onontbeerlijk, en tekenend voor het bedrijf van Katier. Het ultieme voorbeeld van regelmaat zie je woensdagmiddag klokslag drie uur, wanneer Niels zich voor anderhalf uur opsluit in zijn kantoor waar niemand hem mag storen. Dan buigt hij zich over de cijfers en bepaalt hij de voerstrategie van de week erop. Hij past in de computers de voergiften aan en doet de bestellingen. Hij moet vóór half 5 het voer besteld hebben, anders loopt hij zijn bestelkorting mis. Ook daar is hij gevoelig voor, dus zit er tijdsdruk achter.
Niels streeft transparantie na. Niet alleen binnen de sector en naar zijn afnemers toe, maar ook naar de maatschappij. Opvallend is dat hij een website heeft (www.katierpluimvee.nl) met uitgebreide informatie over zijn bedrijf. “Ik wil graag dat de mensen weten wie we zijn en wat we doen, met name de mensen binnen de sector. De afnemers komen per ronde één of twee keer bij de dieren kijken en ik wil hen graag informeren over de dieren en mijn werkwijze.”
Kwaliteit
Niels stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de afgeleverde dieren. Maar wat is dat in zijn ogen? “Kwaliteit is dat je op 20 weken een goed ogende, uniforme, goed afgeënte koppel levert, die aan de criteria van de vermeerderaar voldoet. Om dat te bereiken doen we aan selectie en hebben we een strak gewichtmanagement.” Uniformiteit bereiken zij door vaker dan gemiddeld te selecteren. Niet alleen selecteert de entploeg twee maal per ronde, ook gaan Niels en zijn medewerkers zelf wekelijks door de hanen en door de koppels hennen om de kleinere dieren eruit te nemen, apart te zetten en bij te voeren.
Gewichtmanagement is in de opfok van vleeskuikenouderdieren essentieel. In de stallen hangen weegplateaus die aan de computer zijn verbonden. Zo wordt permanent het gewicht van de dieren gemeten. Niels berekent wekelijks de groei en past daar de voergiften op aan om aan de vastgestelde gewichtscurve te voldoen. De groei halen is niet zo moeilijk, het is meer opletten dat de dieren volgens de curve groeien. “Ik ben me er heel goed van bewust dat een vermeerderaar fors voor z’n hen moet betalen en dus proberen we alles te doen voor een goed resultaat.” Die instelling wordt gewaardeerd: vermeerderaars komen graag voor een koppel terug bij Katier Pluimvee. Dat is voor Niels de bevestiging dat hij het goed doet.
Onderstaand een foto-overzicht van de bedrijfsreportage bij Niels Katier: