Eind januari 2020 is onder druk van de Europese Commissie de regelgeving over het bestrijden van Salmonella aangepast. Deze wijziging houdt in dat de dieren van vermeerderingsbedrijven die een positief monster hebben direct worden geruimd. Tot eind januari was het zo dat de NVWA op vermeerderingsbedrijven die een positief monster hadden een hertest deden. Alleen in een uitzonderlijk geval, wanneer er gerede twijfel is aan de eerste testuitslag, zal nog een hertest worden gedaan, alsdus de brief van Carola Schouten van 27 januari 2020. Gerede twijfel is echter een wijd begrip. We hebben dan ook gezien dat er bedrijven, waar door de sector sterk getwijfeld werd of ze werkelijk besmet waren, bij het eerste positieve monster toch geruimd zijn geworden. Dit zorgt voor onzekerheid in onze mooie vermeerderingssector.
Wat doet het ministerie van LNV
Het ministerie van LNV laat door Wageningen Universiteit een onderzoek uitvoeren om te kijken of een andere aanpak ervoor kan zorgen dat het onnodig afvoeren van dieren kan worden voorkomen of verkleind kan worden. Verder wil het ministerie van LNV bestrijdingsaanpak in de EU aan de orde stellen. [Bron: klik hier>].
Positieve uitslag
Eerdere jaren liet de hertest zien dat ongeveer 50% van de positieve monsters uiteindelijk negatief bleken te zijn. Dit wordt vaak vals positief genoemd.
‘Vals positief’ betekent dat er salmonella in het monster zit, maar niet in de kippen. Dit kan op drie plaatsen optreden. Tijdens de monstername, tijdens transport van het monster of in het lab. De eerste twee punten heeft u als vermeerderaar zelf in de hand.
Wat kunnen vermeerderingsbedrijven doen
Het nemen van de periodieke controle monsters moet extreem kritisch gebeuren. Het doel is alleen de kippen en de stal te bemonsteren. Om alle risico’s uit te sluiten is het belangrijk hier extra aandacht aan te geven. Hieronder een aantal richtlijnen:
- Draag altijd wegwerphandschoenen per stal. Handschoenen voor het betreden van de stal ontsmetten met desinfectiegel
- Draag laarzen die alleen in de stal gebruikt worden en voor elke stal een aparte set.
- Even met de laarzen buiten de stal betekent het risico te nemen dat er Salmonella van buiten op de laarzen komt en daarna op de overschoentjes. Bedenk dat Salmonella enteritidis meer dan een jaar in mest kan overleven.
- Trek de overschoentjes pas aan in de stal. In het voorlokaal is er toch het risico dat je iets meepakt vanuit de omgeving.
- Het best is om een monsterpot te gebruiken en deze te verzenden via een pakketje. Een monsterpot kan nooit lekken of stuk gaan. Als een papieren envelop met plastic zakjes via de brievenbus, transport en transportbanden en postbode wordt vervoerd, is er kans dat de verpakking beschadigd. Zeker als een envelop nog erg vol gepropt wordt. Als een zakje onderweg niet goed dicht is of scheurt kan er van buiten salmonella in het monster komen of kan het andere zakjes besmeuren en voor kruisbesmettingen zorgen.
- Sluit de monsterpot goed en desinfecteer de monsterpot van buiten met desinfectiegel voor deze in het pakket geplaatst wordt.
Tot slot
Je wilt alleen de kip en de stal bemonsteren en niet de omgeving. Een lab kan niet zien waar de salmonella vandaan komt die op de schoentjes gevonden is!
[Dit artikel is in stand gekomen in overleg met Demetris Diergezondheid].
Advies van ABZ Diervoeding
Wilt u met onze pluimveespecialisten van gedachten wisselen? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >