Het is zeker mogelijk om met wat extra aandacht en inzet de hoeveelheid kuikens per moederdier op een hoger niveau te brengen. En eigenlijk klinkt het heel gemakkelijk en logisch; hoe gezonder de vleeskuikenouderdieren in al haar facetten, hoe meer broedeieren en hoe beter de uitkomst.
Aandacht
Misschien wel erg voor de hand liggend, maar desalniettemin zeer belangrijk is het regelmatig focussen op de dieren. Wanneer u de tijd neemt om te kijken hoe de dieren zich gedragen, het strooiselkwaliteit eruit ziet, of het klimaat optimaal is en de bevedering goed is, kunt u er ook sneller op sturen indien dat nodig is. Om die reden adviseren wij om regelmatig vijf minuten tussen de dieren te gaan zitten en te kijken, te ruiken, te proeven en te voelen. Zie ook het artikel: www.abzdiervoeding.nl/vleespluimvee/neem-de-tijd-voor-een-beter-resultaat.
Opfok
Een goede relatie met de opfokorganisatie is van groot belang voor de kwaliteit van uw koppel. Het is belangrijk dat beide partijen zaken rondom de opfok goed met elkaar bespreken. Is er een ziekte in het koppel geweest, is de vaccinatie gegaan zoals gewenst, is de gewichtscurve vloeiend, zijn er andere stressoren in de opfok geweest? Informatie waarop u kan acteren, zodat het koppel zo goed mogelijk start.
Bevedering
Een goede bevedering is om meerdere redenen belangrijk voor vleeskuikenouderdieren. Bevedering biedt bescherming aan de huid. Zeker bij het paren is het voor de hen belangrijk dat het verenkleed bescherming biedt tegen de scherpe nagels van de haan. Daarnaast is de isolatie van de bevedering essentieel voor een goede thermoregulatie. Er treden grote energetische verliezen op wanneer de bevedering slecht is. Het dier heeft meer voer nodig om op de gewenste lichaamstemperatuur te blijven. Als een vleeskuikenouderdier dit niet tot zich kan nemen, kan het ten opzichte van goed bevederde vleeskuikenouderdieren minder energie steken in zaken zoals weerstand en ovulatie. Verder gebruikt de hen de veren ook voor communicatie en gedrag.
Succesvolle paring
De hennen mogen dan wel veel eieren leggen, als deze niet bevrucht zijn, zal dat sowieso een financiële impact hebben. De hoeveelheid hanen per hen is uiterst belangrijk. Te weinig goede hanen en u loopt paringen mis, maar teveel goede hanen kan voor onrust en agressie in de stal zorgen. Verder is niet het aantal paringen belangrijk, maar het aantal geslaagde paringen. Iedere mislukte paring zorgt voor negatieve gevolgen zoals:
- onrust en stress bij de hen;
- de hen gaat de haan ontlopen, met alle gevolgen van dien;
- het verenpakket van de hen slijt sneller dan gewenst.
Dit veroorzaakt huidbeschadigingen waardoor ziekteverwekkers binnen kunnen komen. Paringen zijn niet comfortabel voor de hen, waardoor zij de haan gaat ontlopen. Tevens kost het meer voer om de lichaamstemperatuur te handhaven.
Ook verlichting en luchtklimaat spelen een rol in de seksuele activiteit van de ouderdieren en zijn belangrijke factoren.
Broedeikwaliteit
Een goed broedei is essentieel voor een goede uitkomst. Het is van belang om vuiligheid op het ei te voorkomen. Zorg ervoor dat de eieren gelegd worden in schone nesten, met schone matten. Ook een kritische blik van de eierinpakker mag niet vergeten worden. Daarnaast bevat een goed broedei de juiste schaaldikte. Bij een te dunne eierschaal kunnen de eieren gemakkelijk breken, bijvoorbeeld tijdens transport, wanneer er
druk en beweging op het ei uitgeoefend wordt. Maar ook een te dikke eierschaal is niet wenselijk, want het kuiken zal daardoor onnodig veel energie verliezen bij het uitkomen. De kwaliteit van de eierschaal wordt beïnvloed door de genetische aanleg van de hennen, het stalklimaat, ziektes en het voer.
Sturen met voer
Met voer kunt u op verschillende manieren sturen op de bevruchting. Voor geslaagde paringen is rust in de stal van belang. Meer rust kunt u bereiken door de dieren een beter verzadigd gevoel te geven. Dit kan door gebruik te maken van vezels en structuur in het voer. Daarnaast is voldoende voerbaklengte essentieel. Wanneer er al een gevecht ontstaat bij het voeren en de dieren niet rustig kunnen eten, zal de stress toenemen. Over het algemeen kan men stellen dat dieren die veel stress ondervinden minder (succesvol) paren. Verder kan met voer vooral in de tweede helft van de legperiode gestuurd worden op calcium, aangezien de calciumbenutting op die leeftijd sterk achteruit loopt. Daardoor kan de eierschaalkwaliteit op peil blijven. Verder mogen de hanen in dit verhaal niet vergeten worden. De haan heeft een heel ander productiedoel en behoefte dan de hen. Hanenvoer is toegespitst op deze behoefte en heeft bij ABZ Diervoeding een zeer sterke focus op bevruchtingsgraad en vitaliteit van het kuiken. Met behulp van andere grondstoffen en een ander nutriëntenpakket in vergelijking met hennenvoer, is het mogelijk hierop te sturen.
Wilt u op uw bedrijf ook de bevruchting verbeteren?
Neem dan contact op één van onze pluimveespecialisten voor verdere toelichting of een vrijblijvende afspraak op uw bedrijf.