Eén van de grote uitdagingen als vermeerderaar is om zoveel mogelijk bevruchte eieren te produceren. Veel factoren hebben invloed op dit resultaat. Waar we het allemaal over eens zijn is dat de hanen veel invloed hebben op dit resultaat. Hanenmanagement is voor u als vermeerderaar én voor ons als pluimveespecialist een leuke uitdaging waar veel om te doen is!
40 weken lang focus
Hanenmanagement verdient niet enkel de eerste weken zijn focus, maar eist aandacht in de volle 40 weken dat de dieren bij u op uw bedrijf aanwezig zijn. Het uitzetten van een goede strategie voor hanenmanagement vertaalt zich terug in pakweg drie fases. Deze drie fases zijn: de opvang (20 t/m 25 weken), periode 25 t/m 30 weken en periode 30 weken t/m einde van de ronde.
Hanen beoordelen
Om hanen het best te kunnen beoordelen, moet u in de stal zijn. Hanen wegen, bekijken en vastpakken zijn voorbeelden om een goede indruk te krijgen. Wanneer u hanen weegt, is het belangrijk dat u elke keer een vaste methode gebruikt. Het moment van wegen, plaats in de stal etc. moet elke keer hetzelfde zijn. Ook is het belangrijk om voldoende hanen te wegen om een goede indruk te krijgen. Wanneer u een koppel hanen bekijkt, let u op de kleur van de hanen om u heen. Zijn de koppen mooi rood? Zijn ze bleek? Of beginnen ze bleek te worden? Ook de kamkleur zegt veel over de behoefte van de hanen. Is die mooi rood? Is deze blauw? Of begint de kam wat blauwachtig te worden? Het is belangrijk om per stal veel hanen vast te pakken en te beoordelen op conditie. Zijn de hanen scherp, goed of te bevleest op het borstbeen. Aan de hand van de totale indruk bepaalt u de strategie. Het doel is om uw hanen goed in conditie te houden en op 60 weken zo min mogelijk voer te voeren. Dit kunt u alleen realiseren door vanaf begin af aan goed op uw hanen te letten en de touwtjes in handen te houden.
Hanenbezetting in de stal
Jarenlang was het de standaard om 9% hanen op te zetten en rond 40 weken leeftijd nog hanen bij te plaatsen. Vandaag de dag is het bijplaatsen van hanen al zeker niet meer standaard. Laatste ontwikkeling is dat we steeds meer ervaring op doen met het opzetten van een koppel met een lagere bezetting hanen. Dit heeft als voordeel dat er meer hennen in de stal kunnen komen, er meer rust in de stal is omdat de hanen elkaar minder in de haren zitten, maar ook omdat de hennen hierdoor minder belast worden. Dit vertaalt zich terug in minder uitval in uw hanen en hennen.
Nieuwsgierig?
Heeft u vragen of behoefte om eens samen naar uw hanen te kijken? Neem dan contact op met één van onze vleespluimveespecialisten. Zij helpen u graag!
Team vleespluimvee