Graag geven wij u uitgebreide informatie hoe u als pluimveehouder kunt voorkomen in aanraking te komen met de legionella bacterie. Uw gezondheid mag immers niet vergeten worden.
Legionella
Legionella Pneumophila is een bacterie die de oorzaak is van Legionellose, beter bekend als ‘de veteranenziekte’. De infectie kan zowel kort zijn als chronisch, waarbij de chronische longaandoening zelfs dodelijk kan zijn. Omdat Legionella schade aanricht in de longen, is deze bacterie alleen gevaarlijk wanneer het ingeademd wordt. Jaarlijks komen er in Nederland 800 gevallen van legionella voor.
Oorzaken
Legionella komt voor in stilstaand en water, tussen de 25 en 55 graden. Dit warme water is optimaal voor het vermenigvuldigen van de bacterie. Zeker ook als er een biofilm of bezinksel in dit water te vinden is.
Stilstaand water komt in grote mate voor in de nevelkoelsystemen van pluimveestallen. Nevelkoelsystemen werken met sproeiers die kleine druppels water in de stal sprayen waardoor deze verdampen. Wanneer deze waterdamp bacteriën als legionella bevat is dit zeer gevaarlijk. Vooral omdat, zoals hierboven beschreven staat, legionella alleen gevaarlijk is wanneer deze wordt ingeademd. We hebben nu net een warme periode gehad, maar als er over een aantal weken, of volgend jaar nog weer warme dagen komen en het koelsysteem slaat weer aan, dan is legionella een gevaarlijk risico.
Stilstaand water kan ook voorkomen in de leiding tijdens leegstand in de stal, maar kan ook veroorzaakt worden door dode hoeken in de leiding. Zodra er na stilstand druk op de leiding komt, kunnen er grotere hoeveelheden legionella vrijkomen in de lucht en dit kan een potentieel gevaar vormen voor de medewerkers.
Symptomen
De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste symptomen kan variëren tussen de 2 tot 10 dagen tijd. De eerste symptomen lijken op een gewone griep: koorts, spierpijn, hoofdpijn. Uiteindelijk komt daar kortademigheid en een hoest bij die voortkomen uit een longontsteking. Als men zich niet bijtijds laat behandelen kan de infectie zelfs dodelijk zijn. Gelukkig, is de infectie heel goed te behandelen met antibiotica, wanneer er snel na de eerste symptomen mee wordt begonnen.
Preventie
Het is van groot belang dat er gelet wordt op de koelsystemen, maar ook de waterbron en waterleidingen na warmere dagen. Wanneer men werkt met sproeiers of nevel moet ten alle tijden gedacht worden aan de mogelijkheid van een legionellabesmetting. Om die reden is het belangrijk om uw koelsysteem na een warme periode regelmatig door te spoelen, of leeg te laten lopen. Voorkom bij de aanleg van een nieuw koelsysteem of waterleidingsysteem dode hoeken en zorg voor een automatisch spoelsysteem die het spoelwater direct afvoert, zowel van uw koeling als van de waterleiding.
Wanneer u het aftappen of doorspoelen met een emmer doet, neem dan ook uw veiligheid in acht en zorg dat u niet in aanraking komt met het water, zeker niet als dit al enkele weken in uw leiding heeft gestaan. ‘Last but not least’: laat ook uw douche regelmatig doorlopen.
Heeft u vragen over het voorkomen van Legionella? Neem dan contact op met uw pluimveespecialist.