Een sterke eierschaal is essentieel voor het behoud van de eieren tijdens transport, maar ook voor een goede uitkomst na het broedproces. De eierschaalkwaliteit blijft altijd een belangrijke rol spelen in het succes van uitkomsten. Problemen met de eierschaal kunnen leiden tot economische verliezen. De eierschaalkwaliteit op een hoger niveau brengen is niet altijd gemakkelijk. Dit komt voornamelijk omdat de oorzaak van een slechtere eierschaal multifactorieel is en vrijwel altijd te laat ontdekt wordt. Oorzaken van een slechtere eierschaalkwaliteit kunnen zijn: stress, ziekte, leeftijd van het koppel, stalklimaat en voer. Door aandacht te besteden aan deze punten kan de schaalkwaliteit verbeteren. Vooral stress wordt vaak onderschat, echter stress heeft een direct effect op de schaaldikte en zelfs ook op de ontwikkeling van het embryo.
Schaaldikte
In een onderzoek van Rogue en Soares uit 1994 is er uitgebreid gekeken naar de schaalkwaliteit van de eieren van moederdieren. Niet verrassend concludeerden de onderzoekers dat broedeieren met een dikkere eierschaal significant hogere uitkomsten hadden t.o.v. eieren met een dunne schaal. Daarnaast verliezen eieren met een dunne eierschaal aanzienlijk meer vocht tijdens het broedproces. Dit kan een effect hebben op de kuikenkwaliteit. Ook verbruikt een embryo 47% van de eierschaalmassa tijdens het broedproces als calciumbron.
Voeding voor een betere eierschaalkwaliteit
Naast kuikenkwaliteit kan men sturen op een betere schaalkwaliteit tijdens de legperiode van moederdieren door middel van voer. Naast te weinig voeren, kan te veel voeren ook resulteren in een slechte schaalkwaliteit. Zo werden er in een onderzoek moederdieren ad libitum gevoerd, wat leidde tot EODES (erratic oviposition and defective Egg syndrome). Naast een verminderde vruchtbaarheid en uitkomst, heeft dit syndroom een groot effect op schaalkwaliteit. Ook doordat onder- en overvoeren een effect hebben op de schaalkwaliteit, kan men met nutriënten juist sturen op een verbeterde kwaliteit. Naast een aantal vitamines hebben vooral mineralen een uitwerking op schaalkwaliteit. Vrijwel iedereen weet dat calcium een groot effect kan hebben op de kwaliteit van de eierschaal, maar ook fosfor, natrium, kalium, chloor en magnesium kunnen de eierschaalsterkte verbeteren.
Rapen, bewaren en transport
Er mag niet vergeten worden wat het effect is van het leggen van het ei tot het plaatsen in de broedladen, op de eierschaal en de kwaliteit van het embryo. Een hen mag dan een kwalitatief goed ei leggen, als er slordig mee wordt omgegaan kan daar geen enkele schaaldikte tegenop. Het rapen en vervoeren van de eieren dient met veel zorgvuldigheid uitgevoerd te worden, zodat het ei zo min mogelijk schokken ondervindt. Daarnaast dienen de eieren niet te lang bewaard te worden in een ruimte met een constante temperatuur (rond de 17˚C) en een relatief hoge luchtvochtigheid (60% tot 80%).
Advies en informatie
ABZ Diervoeding heeft een uitgebreid assortiment pluimveevoeders waarmee een goede eierschaalkwaliteit te behalen is. Wilt u hierover van gedachten wisselen? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >