Een eischaal is iets heel bijzonders. Het zorgt ervoor dat het kuiken in een beschermde omgeving zit. Tegelijkertijd is de schaal een bron van kalk voor de botvorming voor hetzelfde kuiken. Daarnaast beschermd de schaal de inhoud van het ei tegen bacteriën en zorgt tegelijkertijd voor gasuitwisseling tussen het ei en de buitenwereld. Een goede eierschaal is een belangrijke factor voor een optimaal resultaat!
Belang van een goede eierschaalkwaliteit
Een sterke eierschaal is essentieel voor het behoud van de eieren tijdens transport, maar ook voor een goede uitkomst na het broedproces. In verband met de gunstige marktomstandigheden worden de dieren regelmatig wat langer aangehouden. Door preventief werken aan een betere ei(schaal)kwaliteit wordt in deze laatste periode het meest uitbetaald. Dit omdat in deze periode de schalen het meest onder druk staan. Daarnaast speelt de eierschaalkwaliteit de gehele ronde een belangrijke rol in het succes van uitkomsten. Problemen met de eierschaal kunnen leiden tot economische verliezen. De eierschaalkwaliteit op een hoger niveau brengen is niet altijd gemakkelijk. Dit komt voornamelijk omdat de oorzaak van een slechtere eierschaal multifactorieel is en vrijwel altijd te laat ontdekt wordt. Oorzaken van een slechtere eierschaalkwaliteit kunnen zijn: stress, ziekte, leeftijd van het koppel, stalklimaat en voer. Door aandacht te besteden aan deze punten kan de schaalkwaliteit veel goeds doen. Vooral stress wordt vaak onderschat, echter heeft stress een direct effect op de schaaldikte en zelfs ook op de ontwikkeling van het embryo. Preventief werken en investeren in je koppel helpt om je eierschalen op jongere en op latere leeftijd op peil te houden.
Schaaldikte
In een onderzoek van Rogue en Soares uit 1994 is er uitgebreid gekeken naar de schaalkwaliteit van de eieren van moederdieren. Niet verassend concludeerde de onderzoekers dat broedeieren met een dikkere eierschaal significant hogere uitkomsten hadden t.o.v. eieren met een dunne schaal. Daarnaast verliezen eieren met een dunne eierschaal aanzienlijk meer vocht tijdens het broedproces. Dit kan een effect hebben op de kuikenkwaliteit. Daarnaast is de schaal ook een voedingsbron voor het kuiken. Een embryo verbruikt namelijk 47% van de eierschaalmassa tijdens het broedproces als calciumbron.
Voeding
Naast kuikenkwaliteit kan men sturen op een betere schaalkwaliteit tijdens de legperiode van moederdieren door middel van voer. Naast te weinig voeren, kan te veel voeren ook resulteren in een slechte schaalkwaliteit. Zo werden er in een onderzoek moederdieren Ad Libitum gevoerd, wat leidde tot EODES (erratic oviposition and defective Egg syndrome). Naast een verminderde vruchtbaarheid en uitkomst, heeft dit syndroom een groot effect op schaalkwaliteit. Naast het feit dat onder- en overvoeren een effect hebben op de schaalkwaliteit, kan men met nutriënten juist ook sturen op een verbeterde kwaliteit. Naast een aantal vitamines hebben vooral mineralen een uitwerking op schaalkwaliteit. Vrijwel iedereen weet dat calcium een groot effect kan hebben op de kwaliteit van de eierschaal. Maar ook fosfor, natrium, kalium, chloor en magnesium kunnen de eierschaalsterkte verbeteren. Als er problemen zijn m.b.t. eischaalkwaliteit kunnen we doormiddel van toevoegingen aan het voer uw dieren extra ondersteunen m.b.t. eischaal kwaliteit. Een ei blijft gedurende de kip ouder wordt altijd groeien. Dit is erg belangrijk maar hoeft niet veel te zijn. Groeien de eieren te hard, dan kan dit problemen opleveren op latere leeftijd m.b.t. schaalkwaliteit. Een zwaarder ei is namelijk een groter ei en hoe groter het ei hoe meer de schaalkwaliteit onder druk komt te staan. De schaal wordt ‘s nachts gemaakt en dit proces kost +- 20 uur. Naast goede voeding is voldoende rust ook erg belangrijk voor een goede schaal.
Rapen, bewaren en transport
Er mag niet vergeten worden wat het effect is van het leggen van het ei tot het plaatsen in de broedladen, op de eierschaal en de kwaliteit van het embryo. Een hen mag dan een kwalitatief goed ei leggen, als er slordig mee wordt omgegaan kan daar geen enkele schaaldikte tegenop. Het rapen en vervoeren van de eieren dient met veel zorgvuldigheid uitgevoerd te worden, zodat het ei zo min mogelijk schokken ondervindt. Daarnaast dienen de eieren niet te lang bewaard te worden en in een ruimte met een constante temperatuur (rond de 17˚C) en een relatief hoge luchtvochtigheid (60% tot 80%). In deze omstandigheid komt het ei op een fysiologisch nulpunt. Dit houdt in dat celdeling en verouderingsproces van het ei stopt. Het afkoelen tot deze temperatuur hoeft niet snel, 4 a 5 uur is prima. Belangrijk is wel dat dit gelijkmatig gebeurd. Door temperatuur te verhogen wordt de celdeling op een later moment in de broederij weer in gang gezet waarna de kiem zich kan ontwikkelen tot een kuiken.
Advies en informatie
ABZ Diervoeding heeft een uitgebreid assortiment pluimveevoeders waarmee een goede eierschaalkwaliteit te behalen is. Wilt u hierover van gedachten wisselen? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >