De komende periode begint de temperatuur weer op te lopen. Dit geeft aanleiding extra zorg en aandacht te besteden aan het klimaat in de stallen en ervoor te zorgen dat de temperatuur en het aanbod van zuurstof zo optimaal mogelijk verloopt. Dit verkleint de kans op hittestress bij vleeskuikens. De gemiddelde lichaamstemperatuur van vleeskuikens begint op te lopen wanneer er in de stal geen mogelijkheden zijn om de overtollige warmte af te geven door bijvoorbeeld een te hoge luchtvochtigheid en/of te weinig zuurstof in de stal. Dit zorgt ervoor dat de uitwisseling van warmte tussen pluimvee en haar leefomgeving wordt bemoeilijkt.
Wat is hittestress?
Vleeskuikens zijn warmbloedig. Bij hoge temperaturen, koelen ze weinig/of niet af en stijgt hun lichaamstemperatuur. Dit noemen we hittestress.
Hoe herkent u hittestress bij uw vleeskuikens?
- Vleeskuikens nemen meer water en minder voer op dan normaal.
- De vleeskuikens zitten met de vleugels wijd en met hun snavels open.
- Ze ademen snel, zijn minder actief en ogen slomer.
- Vleeskuikens hebben geen zweetklieren, ze raken hun lichaamswarmte vooral kwijt via de lucht die zij uitademen en door warmte die door de lucht wordt opgenomen.
Bij traag groeiende vleeskuikens is hittestress vaak lastig, deze dieren hebben een dikker verenpakket waardoor ze de warmte nog moeilijker kwijt kunnen. Gezien de m² bezetting zou je dit niet verwachten. Bij deze dieren is het nog belangrijker om de ventilatie en koeling optimaal in te stellen.
Consequenties van hittestress zijn dalingen in:
- Nutriënten benutting: Hoge staltemperaturen gaan gepaard met een onderdrukte voeropname. Verder hebben hoge temperaturen invloed op de vertering van verschillende nutriënten. Bij bepaalde nutriënten is dit al het geval bij temperaturen van 32°C of hoger.
- Productiviteit: Door de verlaagde voeropname blijven er netto minder nutriënten over en daardoor verloopt de benutting van nutriënten minder efficiënt. Dit heeft een verlaagde productie tot gevolg.
- Antioxidant status: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat hittestress een negatieve invloed uitoefent op de antioxidant status van vleeskuikens. Als gevolg van de hittestress bij vleeskuikens neemt de productie van vrije radicalen toe. Vrije radicalen zijn de zogenaamde bijproducten van de normale stofwisseling. Bij het omzetten van eiwitten, bij de celdeling, bij het produceren van energie, kortom bij alle processen die nodig zijn om het lichaam aan de gang te houden. Hierbij wordt zuurstof verbruikt en komen in meer of mindere mate vrije radicalen vrij. Door de toename van deze vrije radiacalen wordt de concentratie van vitaminen en mineralen zoals: E, C, A en Zink verlaagd.
- Immuniteit: Vanuit verschillende studies bij pluimvee is gebleken dat hittestress invloed heeft op het immuunsysteem van vleeskuikens. Dit is een mogelijke verklaring voor verhoogde uitval als gevolg van hittestress.
Enkele praktische tips om hittestress bij vleeskuikens te voorkomen:
- Lucht: Luchtbeweging minimaal 1 meter per seconde of luchtverversingscapaciteit minimaal 5 m3 per kg lichaamsgewicht.
- Koeling: Koelen is het beste wanneer de temperatuur 30 graden of hoger is. Let hierbij wel op dat de relatieve luchtvochtigheid (RV) niet te hoog wordt.
- Vitamine C: Begin op tijd met het verstrekken van Vitamine C.
- Bezetting: Een lagere bezetting van de vleeskuikens bij de zomerkoppels is aan te bevelen.
- Uitladen: Overleg met de slachterij over extra uitladen.
- Voer- en lichtschema: Pas eventueel het voer- en lichtschema aan. ABZ biedt u de mogelijkheid om eventueel Heat Stop (hittestress-mix) aan het voer toe te voegen.
Wilt u met ons van gedachten wisselen over hoe u hittestress kunt voorkomen?
Team vleespluimvee >
Aanvullende informatie:
- Wilt u uitgebreide informatie over hittestress bij leghennen en ouderdieren: klik hier >