Sinds een vijftal jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan de lichaamstemperatuur van kuikens. Het blijkt dat het meten van de lichaamstemperatuur van kuikens een goede hulp is bij het kuikenmanagement.
Eieren worden bebroed bij een temperatuur van rond de 37,8 °C. Tijdens het uitkomen van het ei produceert het kuiken zoveel warmte dat het ei eigenlijk gekoeld moet worden. Dit geschiedt door het lichaam van de kloek of door de langsstromende lucht in de uitkomstkast of stal.
Als het kuiken opgedroogd is, zal deze een lichaamstemperatuur hebben van rond de 40,5 °C. Het kuiken kan deze temperatuur niet handhaven zonder bij te verwarmen. Pas na 5 tot 7 dagen is het kuiken in staat de lichaamstemperatuur zelf te handhaven. In die periode stijgt de temperatuur tot 41,3 °C +/- 0,5. Dat is de gemiddelde temperatuur voor kippen.
Kuikentemperatuur
Het is dus van groot belang dat een pluimveehouder zorgt dat de omgeving ideaal is voor het kuiken om een goede kuikentemperatuur te bereiken (zie onderstaande grafiek):
Onder de 38,5 °C kuikentemperatuur eet en drinkt een kuiken nog wel, maar de doorstroom door de darmen stagneert. Er komt dus geen vocht in de darmen en het kuiken verdroogt. Dan zien we vaak een piek in de uitval op dag 3.
Bij aankomst van de kuikens moet de vloer een temperatuur hebben tussen de 28 en 31 °C. Optimaal is 29-30 °C. De staltemperatuur kan gericht worden op 34 °C en kan naar gelang de kuikentemperatuur worden gevarieerd. Kuikens die te lang koud zijn, hebben een verhoogde kans op E-coli en later op problemen met darmvirussen en coccidiose. Kuikens die te warm zijn hebben een verhoogde kans op kreupelheid in verband met enterococcen.
Door iedere dag 15 kuikens diagonaal door de stal te temperaturen op hetzelfde tijdstip, kunnen knelpunten in het klimaat worden herkend. Heel vaak zien we dat de gemiddelde kuikentemperatuur van een koppel voor het uit- en wegladen ruim boven de 41,3 °C stijgt. Dan is er sprake van een relatieve overbezetting of onvoldoende klimaatbeheersing. Gaat u kuikens temperaturen, gebruik dan een snelle thermometer. Anders is de lol er snel af.
Wenst u meer informatie over ‘kuikentemperatuur’ bij vleespluimvee:
- Hans Wagenaars
Key accountmanager vleespluimvee
Mobiel 06 5314 5770
E-mail h.wagenaars@abzdiervoeding.nl