Bij vleeskuikens is en blijft het thema voetzoollaesies actueel. Dit thema kan ontstaan na de opstart van eendagskuikens tijdens de eerste week tot ongeveer vier weken leeftijd. Bij het opstarten worden nogal eens verschillen waargenomen in de juiste hoogte van de waterlijnen en de juiste waterdruk. Daarom is het verstandig om bij het opstarten van eendagskuikens hier goed aandacht aan te geven.
De juiste hoogte van de waterlijnen bij vleeskuikens
De juiste hoogte van de waterlijnen zorgt ervoor dat vleeskuikens optimaal gebruik kunnen maken van afgifte van water door de drinknippel. Wanneer deze hoogte niet goed staat afgesteld zal dit leiden tot vermorsing van water en daardoor natter strooisel onder de waterlijnen geven. Om dit afstellen goed te realiseren zijn een aantal factoren belangrijk om als pluimveehouder in de gaten te houden:
- Zorg ervoor dat de hoek waarin de kuikens drinken ongeveer 45 graden is.
- Let op het aantal tikken waarmee de vleeskuikens tegen de nippel aan tikken (drie keer).
- Bij meer dan drie tikken hangt de waterlijn te hoog.
- Bij minder dan drie tikken hangt de lijn te laag.
- Zorg dat de lijnen goed horizontaal, zonder eventuele bochten en krommingen, in de stal hangen. Mocht dit nu niet zo zijn, is het aan te raden om deze opnieuw af te stellen.
De juiste waterdruk bij vleeskuikens
Ook de juiste waterdruk is een belangrijk instrument om de juiste watergift voor vleeskuikens te realiseren. Wanneer de waterdruk te hoog is zal dit leiden tot een onnodig hoge watergift, wat weer resulteert in vermorsing van water. Wanneer de waterdruk te laag is, zal dit direct leiden tot een te lage watergift. Hierdoor wordt de waterbehoefte van het vleeskuiken onvoldoende gedekt en zal dit resulteren in verminderde groei. Dit beïnvloedt het uiteindelijke resultaat negatief. Om dit zo goed mogelijk af te stellen adviseren wij onze pluimveehouders het volgende in de gaten te houden:
- Hoe hoog staat de waterdruk en past deze druk bij de leeftijd van mijn vleeskuikens?
- Check de waterafgifte van de drinknippel. Het is verstandig om dit op meerdere plaatsen aan de waterlijn te doen. Dit geeft de zekerheid dat de hele drinklijn voldoende watercapaciteit biedt.
- Let op de juiste water/voer verhouding. Uitgebreide informatie hierover vindt u terug op de ABZ Diervoeding koppelkaart. Vraag uw pluimvee specialist om deze kaart.
Al deze zaken zorgen voor een vermindering van ‘plaatvorming’ onder de waterlijnen hetgeen negatieve invloed kan hebben op het ontstaan van voetzoollaesies.
Tot slot is het aan te raden om kritisch te zijn op het kuikenpapier onder de lijnen. In veel gevallen zal dit vanzelf verdwijnen en is er geen reden tot actie. Soms is dit echter niet het geval en vraagt dit om actie. Het papier is dan dikker en vormt een barrière tussen vocht en strooisel. Ook hierdoor kan dan ‘plaatvorming’ onder de waterlijnen ontstaan. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze vleeskuikenpecialisten denken graag met u mee.