Aan vleeskuikenouderdieren wordt doorgaans foktoommeel gevoerd. Het is uiterst belangrijk dat foktoommeel een goede structuur heeft. Een voer in een meelvorm bevat altijd verschillende fracties. Zo zijn er bijvoorbeeld de gewalste mais en tarwe, die de grove fractie vormen. Hiernaast zijn er ook belangrijke nutriënten, die in heel fijne vorm aan het voer toegevoegd worden.
Homogeen voer
Het is bij foktoommeel belangrijk dat de fijne fractie en de grove fractie in deeltjes grootte niet te ver uit elkaar liggen. Dit noemen we de homogeniteit van het voer. De homogeniteit is om meerdere redenen van belang. De grove structuur draagt bij aan het ontwikkelen en behouden van een gezond maag-darmkanaal en zorgt voor een goede voeropnametijd. Verder zitten in de fijne fractie een belangrijk deel van de vitaminen, mineralen en aminozuren. Wanneer de homogeniteit van het voer slecht is, kan dit selectief eten veroorzaken. Er zijn dan dieren die overwegend grove delen eten en hierdoor specifieke voedingstoffen missen. Aan de andere kant zijn er dus ook dieren die alleen de fijne fractie eten, waardoor deze groep juist de specifieke voedingsstoffen van de grove delen missen. Hierdoor zullen technische resultaten onder druk komen te staan.
Verder is de kans op ontmenging van het voer in de silo groter bij een lage homogeniteit.
ABZ Diervoeding beschikt over een walsenlijn waarmee iedere grondstof met een eigen specifieke walsinstelling bewerkt kan worden. Hierdoor komt de grondstof die gewalst is met een optimale verdeling van de deeltjesgrootte in het voer. Door dit proces vergroten we de homogeniteit in ons foktoommeel.
Belang van goede structuur voor de kip
Grove delen en ruwe celstof in de voeding stimuleren de spiermaag om vaker samen te trekken. Wanneer de voerdeeltjes voldoende verkleind zijn, gaan ze verder door naar de dunne darm. Hoe grover de deeltjes, hoe langer het voedsel in de maag blijft en hoe beter de spiermaag in conditie blijft. Naast de diameter heeft de vorm van de deeltjes invloed op de werking van de spiermaag. “Scherpe” delen, zoals bijvoorbeeld gewalste granen, kalksteentjes zorgen voor een positieve stimulatie van de spiermaag.
Monitoring van structuur
Het monitoren van de structuur van het voer doen we met een zeeftoren. Deze zeeftoren bestaat uit schotels waarin zeven zitten met allemaal verschillende soorten mazen. Wanneer dit voer gezeefd is, wordt per zeef gemeten hoeveel gram voer van desbetreffende fractie aanwezig is. Hiervan wordt een tabel gemaakt en aan de hand daarvan wordt de structuur beoordeeld. Met behulp van deze analyses zorgen wij dat onze voeders jaarrond een constante homogeniteit hebben.
Advies & informatie
ABZ Diervoeding heeft een unieke aanpak in het voeren van dieren: de ABZ formule. Op een open en transparante wijze kijken wij, samen met u, naar de behoefte van uw vleeskuikenouderdieren. Alleen zo kunnen wij het beste voer met een goede structuur en optimale vertering voor uw bedrijf maken. Dit zorgt voor een optimaal technisch en financieel resultaat. ABZ/ dat loont.
Wilt u meer weten over ons voerprogramma voor vleeskuikenouderdieren? Klik op onderstaande button en vraag de door u gewenste brochure(s) of een adviesgesprek met één van onze pluimvee specialisten aan.