Een goed kuiken begint bij een gezond embryo. Hiervoor zijn een aantal zaken van belang:
- Allereerst een gezond koppel zonder stress;
- de broedei kwaliteit
- het afkoelen van het ei en de bewaring.
Een goed broedei begint bij een schoon broedei
Hiervoor is het belangrijk dat nesten en met name nestmatten schoon zijn en dat er kritisch geselecteerd wordt bij de eierinpakker. Bij een vervuild broedei zitten er veel micro-organismen op de schaal. Door het afkoelen van het ei, waardoor de inhoud krimpt, zullen er pathogenen zoals bacteriën en schimmels door de poriën van de schaal naar binnen worden ‘gezogen’. Deze binnengedrongen bacteriën en schimmels kunnen eibederf, kiemsterfte en het risico op klapeieren veroorzaken.
Broedei kwaliteit
De kwaliteit van het ei wordt onder meer bepaald door leeftijd, voeding, genetische aanleg, ziektes, maar ook zeker door stress. Dit laatste punt mogen we niet onderschatten. Als de kippen tijdens het produceren van het ei stress ondervinden zal dit van invloed zijn op onder andere het embryo en de schaalkwaliteit. Probeer dus te allen tijde stress in uw koppel te vermijden en spoor stressfactoren op en neem deze weg.
Embryo
Een van de belangrijkste onderdelen van uw broedei is het embryo. Het is maar heel klein, maar hieruit zal het kuiken groeien. Het embryo moet in een bepaald stadium zijn voor het optimaal bewaren en transporteren van de eieren. Om dit goede stadium te bereiken is de afkoelperiode van het broedei zeer van belang.
Het ei is ongeveer 41 graden Celsius wanneer het gelegd wordt. Optimaal is dat het ei in 5 tot 6 uur afkoelt naar ongeveer 22 – 25 graden Celsius schaaltemperatuur. Koelen de eieren te snel af door bijvoorbeeld tocht over de eierband, dan zal het embryo te weinig door ontwikkelen. Koelen de eieren te langzaam af, bijvoorbeeld door warm weer, dan zal het embryo te ver door ontwikkelen.
Wanneer het embryo te weinig of te ver ontwikkeld, dan zal er geen of een minder goed kuiken uit het ei komen.
Speciaal voer voor hanen
De hanen mogen niet vergeten worden in de kwaliteit van het embryo. Deze leveren namelijk een belangrijke bijdrage hieraan. Met voeding kunnen we de kwaliteit van het sperma extra bevorderen, wat de kwaliteit en de kracht van het embryo ten goede komt! In het hanenvoer van ABZ Diervoeding zijn hiervoor aantal extra voorzieningen getroffen.
Rapen van broedeieren
Bij het rapen van broedeieren moet in de gaten worden gehouden dat het ei zo min mogelijk schokken ondergaat. Verder is het van belang dat de eieren niet te warm zijn wanneer ze in de trees geplaatst worden. Zeker wanneer de broedeieren op pulptrees geplaatst worden, zullen verse warme eieren te lang over de afkoelperiode doen vanwege de isolerende werking van de trees. Bij zulke eieren zal het embryo te lang door ontwikkelen en in een stadium komen waarop het niet meer bewaard kan worden. Als deze broedeieren pas na enkele dagen de broedmachine in gaan dan zal het embryo afsterven. Probeer verder ook tocht over de eierband te voorkomen.
Bewaren van broedeieren
Bij het bewaren van de eieren zijn met name de bewaartijd, temperatuur en de luchtvochtigheid van invloed op de broedresultaten. In warmere perioden kunnen de eieren het best meerdere malen per dag geraapt worden. Houd hierbij de afkoelperiode van het ei goed in de gaten.
Een eierschaal is poreus en in een (te) droge omgeving zal er vocht uit het ei gaan verdampen. Daarom het advies de eieren in een vochtige omgeving (+/- relatieve vochtigheid van 60 – 80%), met een constante temperatuur (+/- 18°C) te bewaren.
In het eierlokaal is het belangrijk dat er overal een constant klimaat is. Als er luchtstroom aanwezig is, moet deze rustig zijn en mag deze niet direct langs de eieren waaien. Verder moeten de containers een stukje van de muur af en een stukje uit elkaar staan. Met warme dagen loopt men het risico dat de koelcapaciteit in het eierlokaal niet voldoende is en het daar te warm wordt, met het gevolg dat de embryo’s te ver door ontwikkelen.
Afleveren van broedeieren
Wanneer de broedeieren opgehaald worden, is het van belang rekening te houden met het weer buiten. Condens op de eieren moeten we proberen te voorkomen. De eieren moeten zo snel mogelijk de vrachtwagen in. Verder is het belangrijk dat de containers met eieren zo min mogelijk schokken ondergaan. Door grote schokken kan het embryo scheuren.
Advies & informatie
Wilt u met ons van gedachten wisselen over broedeieren? Neem dan contact op met één van de pluimveespecialisten van ABZ. Graag zijn wij bereid het hele proces een keer met u door te nemen,