Enterobacteriaceae is een bacteriefamilie, waarvan salmonella de meest bekende soort is. Het is een gramnegatieve bacterie die zowel bij pluimvee als bij mensen ernstige ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken. Om die reden hebben we in Nederland hier wetgeving voor. Enterobeheersing is één van de belangrijkste pijlers voor de ouderdierensector.
Alle schakels in de ouderdierensector moeten maatregelen nemen om risico’s op besmetting zo klein mogelijk te maken. Wij zijn heel benieuwd hoe uw vermeerderingsbedrijf zou scoren. Heeft u de kritische punten in beeld? Hoe pakt u deze aan? Lees hier onze werkwijze voor enterobeheersing:
Maatregelen bij voerproductie
Wij zien de preventie van Enterobacteriaceae en Salmonella als één van de belangrijkste items voor onze foktoomvoeders. Veiligheid boven alles! Wij zorgen ervoor dat onze fabrieken uitgerust zijn met de meest moderne technieken. We pionieren en onderzoeken nieuwe mogelijkheden om nu, maar ook in de toekomst veilige foktoomvoeders te verstrekken. Om zo de enterobeheersing optimaal te houden.
Al onze opfok- en foktoomvoeders (voor zowel de vlees- als legouderdierensector) worden geproduceerd in onze fabriek in Eindhoven. Op deze locatie is ook extra geïnvesteerd in de mogelijkheden om voer en grondstoffen preventief te behandelen. Onze aanpak bestaat uit een combinatie van behandeling, preventie, risico inventarisatie en monitoring van de aanpak. Hiervoor hanteren wij strenge procedures en richtlijnen:
- Alle foktoomvoeders (voor zowel vlees als leg) die wij produceren, worden behandeld met een middel wat Entero’s en Salmonella’s afdoodt. Hiermee wordt voorkomen dat er in de fabriek een mogelijke contaminatie plaatsvindt op eindvoer.
- Het middel dat wij gebruiken werkt ook nog door na productie in opslag enz. Hiermee wordt ook de kans op herbesmetting zeer klein.
- Regelmatig worden verder de productielijnen gespoeld met een middel tegen Salmonella’s en Entero’s om eventuele aangroei hierin te voorkomen.
Monitoring risico’s
Wij monitoren veel op Salmonella’s en Entero’s. Niet alleen om te voldoen aan de strenge wettelijke eisen, maar ook om te toetsen of alle preventieve maatregelen die genomen worden ook echt effectief zijn.
De analyseschema’s die ABZ Diervoeding aanhoudt voor controle van voer- en grondstofmonsters op Salmonella’s en Entero’s zijn gebaseerd op wettelijke verplichtingen, afspraken in overkoepelende organisaties en eigen inzichten. Samen maakt dit dat er jaarlijks (op basis van het huidige productievolume) in Eindhoven honderden voer- en grondstofmonsters geanalyseerd worden op Salmonella en Entero’s.
Ook nemen wij stofmonsters in de fabriek die worden onderzocht. Deze stofmonsters worden genomen op de meest kritische plaatsen in de fabriek. Deze plaatsen zijn door ons eigen kwaliteitsteam in samenspraak met externe deskundigen in beeld gebracht. Daarnaast worden zogenaamde swab’s in de fabriek en van onze bulkwagens genomen en onderzocht op Salmonella’s.
Vanuit SecureFeed wordt er collectief gemonitord op de aanwezigheid van Salmonella in grondstoffen. De grondstoffen die door ons als kritisch zijn bestempeld, worden maandelijks extra onderzocht.
Preventie op uw bedrijf
Het voer heeft een klein risico om als besmettingsbron te dienen. Om de risico’s via het voer zoveel mogelijk uit te sluiten, nemen wij daarom genoemde maatregelen.
Als gerenommeerde producent van foktoomvoeders hechten wij veel waarde aan een goede status op het gebied van Salmonella en Entero preventie. Alertheid op de risico’s (zowel intern als extern) en hier maatregelen opnemen, zijn een belangrijk onderdeel om onze goede status hierin te behouden.
Richting de preventie op uw bedrijf vinden wij dat onze taak niet stopt met de levering van het voer. De besmetting van pluimvee kan immers ook op andere manieren plaatsvinden. Zowel via een besmet ei van het moederdier (verticaal) als via koppelgenoten (horizontaal) plaatsvinden. Echter verreweg de meeste besmettingen vinden plaats door andere oorzaken. Bijvoorbeeld door mensen (geen of slechte hygiënesluis), ongedierte (muizen, kevers etc.), huisdieren (honden en katten), water (slechte bron of weinig onderhoud aan leidingwerk), materiaal (nesten, kratten), enz.
Ben u ook benieuwd hoe de enterobeheersing binnen uw bedrijf is?
Wij ook! Neem gerust contact op met één van onze pluimveespecialisten om vrijblijvend te kijken naar mogelijke verbeteringen rondom bedrijfshygiëne en enterostatus, zodat we samen het risico op besmetting zo laag mogelijk houden. Wij denken graag met u mee.
Contact opnemen >
Leestip: Bemonsteren van overschoentjes