De meest gebruikte erwt is de Pisum Sativum, ook wel landbouwerwt. Het is de meest geteelde graan-leguminose in Europa. Ondanks dat er in Nederland zelf niet veel wordt ingezaaid, zijn erwten uit omliggende landen zoals Duitsland een heel goed alternatief voor soja. In veel wetenschappelijke studies is gekeken naar de mogelijkheid om soja (gedeeltelijk) te vervangen vanwege de impact op het milieu. Erwten kunnen tot maximaal 30% aan een vleeskuikenvoer toegevoegd worden zonder nadelig effect (mits verhit). Al komen we in Nederland in een commercieel dieet vaak niet verder dan 4%.
Voordelen van erwten voor het vleeskuiken
Van alle peulvruchten die in de diervoeding gebruikt worden, bevat de erwt de meeste zetmeel. Met een ruw eiwitgehalte rond de 25% past deze grondstof perfect in een dieet voor snelgroeiende dieren zoals het vleeskuiken. Peulvruchten, waaronder de erwt, zijn heel rijk aan essentiële aminozuren, met name lysine, arginine en threonine. Deze essentiële aminozuren kan het lichaam zelf niet aanmaken en dienen aanwezig te zijn in het voer in voldoende mate om te voorzien in alle lichamelijke functies en de ontwikkeling van het vleeskuiken.
Erwten bevatten ook van nature een breed scala aan de sporenelementen, koper, ijzer, mangaan en zink. Deze sporenelementen hebben verschillende positieve toepassingen, van een verbeterde darmwerking, antibacteriële werking en immunologische ondersteuning.
In de hul van de erwt zitten voedingsvezels. Deze voedingsvezels zijn nodig voor een optimale werking van de klier- en spiermaag. De passage snelheid en reflux in de klier- en spiermaag en dunne darm worden positief beïnvloed onder invloed van grovere deeltjes zoals hullen. Dit zorgt uiteindelijk voor een gezond maagdarmkanaal, waardoor de vertering van alle andere nutriënten uiteindelijk positief wordt beïnvloed.
Transparantie over aanpak en voer
Bij ABZ De samenwerking zijn de vleeskuikenspecialisten heel transparant over de voedersamenstellingen en de juiste aanpak en keuzes in grondstoffen. Erwten is maar één voorbeeld van een grondstof dat we in dit artikel hebben uitgelicht. Wilt u meer weten over ons vleeskuikenvoer en wat we voor u kunnen betekenen? Maar gerust een afspraak met één van onze vleeskuikenspecialisten. Ze vertellen u er graag meer over.



