Een goede darmgezondheid is zeer belangrijk voor het welzijn, de weerstand, de groei en het economisch rendement bij vleeskuikens. Problemen met darmgezondheid blijken in de praktijk gemakkelijk te ontstaan.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat virussen ook zeker een negatieve rol spelen bij het ontstaan van digestieproblemen. Het betreft hier virustypen als Rotavirus (A en D), Astrovirussen en Reovirus. Uit dit onderzoek kwam het moment van voorkomen tijdens de levensfase van een vleeskuiken als kenmerk naar voren. De Astrovirussen komen vooral de eerste en tweede levensweek voor, Rotavirus A in tweede en derde week, terwijl Rotavirus D en Reovirussen op verschillende leeftijden worden gezien. Dus het belang van een goede opvang van uw eendagskuiken is cruciaal.
Stressvrij opvangen van eendagskuikens
Om ervoor te zorgen dat de eendagskuikens stressvrij opgevangen kunnen worden, dient u onderstaande zaken uit te voeren alvorens de kuikens gelost worden:
- Stal opwarmen tot 35 °C, zodat de vloertemperatuur op de dag van opzet minimaal 29 °C bedraagt.
- 30 – 40 gram voer per opgezet kuiken neerleggen op kuikenpapier gelegen tegen de voerpannen aan. Indien er drie voerlijnen in de stal hangen, twee rijen papier neerleggen aan weerszijden van de middelste voerpan.
- Buitenste drinklijnen tot dag 21 niet gebruiken. Afhankelijk van de bezettingsdichtheid en wateropname van de dieren eerder of later naar beneden laten.
- Voerpannen helemaal vol laten lopen. Indien er geen beginstand op de pannen zit deze vol scheppen, al dan niet in combinatie met voerplaten of picknick plaatsen per tien voerpannen.
- Vers water in de drinklijnen laten lopen één uur voor het lossen van de dieren.
Aandachtspunten tijdens en na het lossen van eendagskuikens
Ook bij het lossen van de eendagskuikens en de periode daarna dient u de volgende zaken goed in de gaten te houden:
- Voel voor het omschudden van de dieren uit de kratten de poottemperatuur. Is deze koud? Start de staltemperatuur op 38 °C. Is deze lekker warm? Start de staltemperatuur dan op 36 °C. Ligging van de dieren na het lossen geeft te allen tijden de uiteindelijk staltemperatuur aan.
- De lichaamstemperatuur (cloaca) moet minimaal 40 °C zijn, optimaal is 40,5 °C.
- Meet het CO2 gehalte. Bij waarden boven de 0,30 volume %, de minimum ventilatie verhogen.
- Zet de lichtintensiteit op 100%. Dit komt overeen met minimaal 40 lux. Voer om de twee uur een kropcontrole uit en kijk of minimaal 90% van de kuikens in ieder geval gedronken hebben.
- Vierentwintig uur na het lossen en een kropvulling van 90%, gaan de kuikens 6 uur donker.
- Na de donkerperiode krijgen de dieren schemer (ongeveer 10 lux) en start het lichtschema met 1 x 4 uur donker, opbouwend naar 6 uur per etmaal. De ligging van de dieren, in combinatie met de staltemperatuur, bepaalt de benodigde lichtsterke de eerste week. Vuistregel: dieren mogen niet tegen de buitenmuur gaan liggen, maar moeten mooi verdeeld (in eivorm) blijven liggen in de stal.
- Tot minimaal 15 dagen worden de dieren ad lib gevoerd, daarna 1 of 2 keer per etmaal de pannen leeg eten, zodanig dat de dieren nooit nuchter de donkerperiode ingaan.
- Alle aanpassingen op deze richtlijnen zijn steeds afhankelijk van het gedrag van de dieren, in combinatie met voer- en wateropname, mest- en strooiselkwaliteit en groei van de dieren.
Mede door een intensieve controle vanaf dag nul van alle parameters zullen bovenstaande tips bijna altijd leiden tot een goed en renderend product op uw slachterij.
Advies en informatie over de opvang van eendagskuikens
Wilt u meer weten? Klik op onderstaande button en vraag de door u gewenste brochure(s) of een adviesgesprek met één van onze pluimveespecialisten aan.
Advies en informatie