Nederland is groots in de export van broedeieren. Niet alleen de afnemer/ exporteur en broederij kijkt naar de kuikenkwaliteit, ook de vermeerderaar heeft meer oog voor kuikenkwaliteit. Wij hebben in Nederland een positie te verdedigen. De hele wereld moet weten dat de beste broedeieren en kuikens uit Nederland komen.
Er zijn een aantal onderzoeken naar het effect van het dieet van ouderdieren op de vruchtbaarheid, uitkomstpercentages en kuikenkwaliteit geweest. Er wordt vooral gekeken naar het effect van het dieet van de hennen, maar er zijn zeker ook een aantal onderzoeken naar de invloed van het dieet van de haan op de vruchtbaarheid, uitkomsten en de nakomelingen.
Waarom de haan voorzien van een ander voer dan de hen?
Dieet haan
Bij hanen is aangetoond dat het type vet in combinatie met vitamine E effect heeft op de concentratie en bewegelijkheid van de spermatozoa. Lijnzaad en visolie hebben hier een positieve uitwerking op, met name bij de jongere hanen. Naast vitamine E hebben andere antioxidanten ook een positief effect op de spermakwaliteit. Tevens heeft visolie een positief effect op het aantal kwalitatief goede broedeieren. Te hoge concentraties calcium en eiwit hebben een negatief effect op het lichaamsgewicht en de vruchtbaarheid van hanen, en juist calcium en eiwit zijn zaken die in het hennenvoer prominent aanwezig zijn. Om die reden adviseren wij ook om hanenvoer te gebruiken, want het belang van een goede spermakwaliteit bij de hanen is in het belang van alle schakels in de sector.
Dieet hen
Bij hennen is bekend dat een vitaminetekort, of het niet goed kunnen benutten van vitamines, niet alleen leiden tot gezondheidsproblemen in de hen zelf, maar er bestaat een aanzienlijke mogelijkheid dat dit tot chronische nutriënttekorten kan leiden in het nageslacht. Met alle gezondheids- en welzijnsproblemen van dien.
Hoge concentraties van vitamine E zorgen in het dieet van de hen voor betere prestaties bij de vleeskuikens. Wanneer men zelfs een stap verder gaat en vitamine E in-ovo injecteert, kan dit leiden tot een verbeterde immuunrespons in het kuiken. De wetgeving legt echter de mogelijkheid tot extreme concentraties vitamine E aan banden.
De sterkte en de ontwikkeling van de botafzetting van het jonge vleeskuiken, is te beïnvloeden door de vitamine D3 concentraties in het vleeskuikenouderdierenvoer. Ook het lichaamsgewicht, tibia as-concentratie en problemen aan de onder-beenderen van vleeskuikens werd positief beïnvloed door de hogere concentraties D3 in het vleeskuikenouderdierenvoer, echter, net als bij vitamine E, hebben we een wetgeving die een maximale concentratie voorschrijft in het voer.
Er moet in het dieet voor vleeskuikenouderdieren ook niet alleen aandacht zijn voor de hoeveelheid bevruchte eieren en de uitkomst. Volgens de studie van Decuypere en Michels betekenen de hoeveelheid bevruchte eieren en een hoog uitkomstpercentage niet persé dat de kwaliteit van de kuikens, de overlevingskans en groeipotentie ook beter is.
In een oudere studie toonden de onderzoekers aan dat eiwitten en energiewaardes in het voer van vleeskuikenouderdieren een effect hadden op de vet- en eiwitafzetting van de kuikens die op slachtgewicht waren. Ook het type vet in het dieet van vleeskuikenouderdieren is van belang en heeft effect op de lichaamsgewichten en lichaamssamenstellingen van de nakomelingen.
Verder heeft het verhogen van de ruwe celstof in het vleeskuikenouderdierenvoer niet alleen een zeer positief effect op het welzijn van de hen (verhoogd verzadigingsgevoel). Dit heeft ook een positieve uitwerking op het eigewicht van de eerste eitjes, snellere embryonale ontwikkeling van het kuiken, verlaagde sterfte van het kuiken en een verhoogd lichaamsgewicht direct na uitkomst. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat een verhoging van de ruwe celstof tijdens de opfok van de hennetjes kan leiden tot verhoogde productieresultaten tijdens de leg.
Juiste voeding hennen èn hanen zeer belangrijk
Hennen en hanen zijn qua lichaamsbouw, ontwikkeling, hormoonhuishouding en productiedoel heel verschillend. Met specifiek hennen- en hanenvoer kunt u precies voeren naar de behoefte en het doel van het dier. Samen met u kunnen we werken aan een verbeterde vruchtbaarheid, kwaliteit van het broedei en kuikenkwaliteit. Onze vleespluimveespecialisten willen graag met u hierover in gesprek. Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend een (telefonisch) adviesgesprek? Wij helpen u graag!
Contact opnemen >