Ook wel Histomonas meleagridis genoemd
Wat is Histomonas?
Een parasiterende protozoa (eencellige) die vrijwel alle pluimvee kan infecteren met Histomoniasis (Blackhead) of infectieuze enterohepatitis (infectie in het maag-darmkanaal en de lever). Histomonas meleagridis is vooral voor kalkoenen dodelijk, maar kan bij moederdieren ook voor veel ellende zorgen. Histomonas meleagridis komt veelvuldig voor in de natuur, echter kan slechts een aantal uur buiten het lichaam overleven en heeft een gastheer nodig. Wanneer Histomonas meleagridis zich in de eieren van nematoden (wormen) bevinden, kunnen ze tot 2 jaar in de externe omgeving verblijven.
Hoe raakt een koppel geïnfecteerd?
Histomonas meleagridis kan via de larve van nematoden (kleine spoelworm) het lichaam in komen wanneer ze worden opgepikt uit de mest van besmette dieren. Verder is een infectie via de cloaca mogelijk. Histomonas vermenigvuldigt zich razendsnel in de darmen. Ze migreren door de darmwand heen naar verschillende weefsels en laten een spoor van necrose achter zich. Uiteindelijk verplaatsen ze zich via de bloedbaan naar de lever waar ze wederom veel schade (necrose) aanrichten. Een andere besmettingsroute kan lopen via vliegen.
Symptomen
Histomonas meleagridis is de veroorzaker van Histomoniasis in pluimvee. Daarbij zie je veel necrotische plekken in de weefsel en de lever bij de besmette dieren. Door de aantasting zijn de besmette vogels ook gevoeliger voor andere pathogenen zoals E.coli en coccidiose.
De eerste symptonen bij vleeskuikenouderdieren verschijnen 12 dagen na infectie. Lagere voeropname, hogere wateropname, gelige natte mest, dof verenkleed en afname in legpercentage zijn de kenmerken. Vooral jongere dieren zouden gevoeliger zijn voor het oplopen van een infectie.
Diagnose
Diagnose vindt plaats door autopsie. Meestal is het goed te zien aan de lever waarop necrotische plekken (stippen) te zien zijn.
Hoe kunt u Histomonas voorkomen?
Om Histomonas te voorkomen is een goede bedrijfshygiëne noodzakelijk. Het bestrijden van ongedierte en het voorkomen dat deze naar binnen trekken is hierbij de uitdaging. Verder is het regelmatige controleren van de dieren en mest op aanwezigheid van wormen en wormeieren erg belangrijk om een besmetting te voorkomen.
Eventuele behandelmethodes die in de praktijk gebruikt worden:
- Vloeren ontsmetten/ inschuimen en goed naspoelen.
- Naden en vloer instrooien.
- Zout strooien bij deuren achter om wormbesmetting van buiten uit tegen te gaan. Hierdoor worden aard/ regenwormen tegengehouden.
- Ontwormen op 23 weken
- Stress voorkomen.
Meer informatie over Histomonas?
Wilt u meer informatie over Histomonas of wilt u met onze vleespluimveespecialisten van gedachten wisselen? Zij helpen u graag.
Contact opnemen >