Het vogelgriepvirus is van een door trekvogels meegebrachte seizoensziekte geëvalueerd naar een endemische ziekte. Om verspreiding van het virus te voorkomen werken we al bijna een jaar met de maatregelen van De Rijksoverheid. De vooruitzichten dat we op korte termijn weer samen met u door de kippen kunnen lopen ziet er helaas niet kansrijk uit. De omstandigheden vragen ons om op een alternatieve manier uw dieren te beoordelen en te begeleiden, om ervoor te zorgen dat ze zo optimaal mogelijk blijven presteren.
Hoe houdt u uzelf scherp?
Al bijna een jaar zijn stalbezoeken voor begeleiding vanuit voerleveranciers verboden. Dit houdt in dat minder personen de ontwikkeling van uw dieren kunnen beoordelen. De ontwikkelingen kunnen nu alleen door u, andere verzorgers en de dierenarts in de gaten gehouden worden. Een belangrijke vraag die u uzelf zou kunnen stellen is; Hoe zorg ik ervoor dat veranderingen tijdig gesignaleerd worden? Hier denken en werken we graag aan mee. Een methode om tijdig signalen op te vangen is hieronder uitgewerkt.
Neemt u wel eens extra tijd om buiten de werkzaamheden om uw dieren te boordelen? Deze periode waarin weinig verschillende personen een blik kunnen werpen op uw dieren is dit extra belangrijk. Vijf minuten van uw tijd per koppel kan al genoeg zijn om een goede indruk te krijgen. Wanneer u uw koppel gaat beoordelen, loop uw rondje dan eens anders. Ga eens rustig tussen de kippen zitten en luisteren, ruiken en bekijk de dieren eens goed. Bekijk uw dieren eens goed tijdens het voeren, kijk ‘s avonds wanneer de lichten uit zijn eens in de stal. Wat ook kan helpen bij het beoordelen van uw koppel is om uzelf af te vragen wat u normaal gesproken graag tijdens een stalbezoek met uw pluimveespecialist bespreekt.
Onder het motto “vier ogen zien meer dan twee” kan het goed zijn om uw dieren samen te beoordelen met een werknemer, compagnon of bijvoorbeeld met uw partner. Wanneer u dit samen gaat doen, is het belangrijk om dit te combineren op een moment dat de betreffende persoon toch al in de stal aanwezig is om extra risico op insleep te voorkomen.
Advies op afstand
Het maken van foto’s en video’s van opvallende zaken en deze delen via WhatsApp met uw pluimveespecialist kan erg handig zijn. Wat verder erg goed werkt is het doorsturen van productie- en stalgegevens. Als ons iets opvalt dan gaan we hierover met u in gesprek.
Delen flockmanagers
Door regelmatig flockmanagers met ons te delen houden we gevoel bij uw koppel. De leeftijd van uw dieren, uitval, groei, productie en fasevoedering zijn belangrijke zaken waar wij op letten. Als er geen bijzonderheden zijn, is contact niet persé nodig. Als er zaken zijn die aandacht nodig hebben, wordt er contact met u opgenomen om dit te bespreken.
Delen filmpjes
Delen van filmpjes is ook een manier om informatie uit te wisselen. Voor met name het stukje hanenmanagement kan dit handig zijn. Het is aan te raden om de hanen tijdens het voeren te filmen. De hanen staan dan bij elkaar waardoor u gemakkelijk veel hanen tegelijk kunt filmen. Kleur, hanen bezetting per pan etc. zijn zaken die wij beoordelen. Doordat uzelf de hanen elke dag ziet, is er risico op bedrijfsblindheid en kunnen de ontwikkelingen van uw hanen wellicht minder opvallen. Wanneer wij samen met u een foto of een filmpje van de hanen bekijken en bespreken kan dit u helpen uw dieren goed te managen.
Loggen
De volgende zaken kunnen vaak al gelogd en geregistreerd worden:
- temperatuur binnen (per voeler)
- temperatuur buiten
- % ventilatie
- klepstanden
- onderdruk
- relatieve vochtigheid (RV)
- CO2
- water
- voer (hennen/hanen)
- hen gewichten
Door deze gegevens te analyseren kan er tijdig eventuele opmerkelijke zaken gesignaleerd worden. Hierop kunnen vervolgens passende maatregelen genomen worden om problemen te voorkomen. In sommige gevallen kan er zelfs meegekeken worden op afstand waardoor dit voor u geen extra inspanning vraagt.
Aan de keukentafel
In overleg kan er ook gekozen worden om aan de keukentafel de hierboven genoemde zaken te bespreken. Ook marktontwikkelingen, start van koppel, offertes van voer/hennen kunnen dan besproken worden.
Wanneer de aangescherpte maatregelen komen te vervallen staan we uiteraard weer klaar om samen met u door de stallen te lopen. Dit blijft belangrijk, ook voor ons als ABZ Diervoeding om de prestaties van onze voeders en advies te kunnen blijven volgen. Dit zorgt ervoor dat we de beste voeders en adviezen kunnen blijven leveren. Mochten er nog punten van aandacht zijn dan horen wij dat graag van u en anders graag tot een volgende gelegenheid.
Vraag onze vleespluimveespecialisten om advies. Zij helpen u graag!
Contact team vleespluimvee >