Dynamo voeren, speciaal voor uw varkens
Bij ABZ Diervoeding voeren we onze varkens volgens het ‘Dynamo voeren’- concept. Voeren van varkens is een dynamisch geheel met continue veranderende behoeftes door leeftijd, fase, veranderende genetica en nieuwe markteisen. Dynamo voeren is voer voor elk dier op elk moment. Waarbij met kennis en innovatie we nog beter onze varkensvoeders op de behoefte van uw dieren aansluiten. Transparant in samenstellingen werken aan uw rendement noemen wij: Het beste dichtbij.
Dynamo voeren is voer voor elk dier in elke fase, passend bij de behoefte.
De behoefte van het dier staat centraal bij Dynamo voeren, maar elk dier is anders. Elke situatie is anders en elke ondernemer is anders. Toch hebben we met Dynamo voeren het juiste voer voor ieder dier. Hoe we dat doen? De behoefte eerst volledig in kaart brengen. Zo kijken we met onze GMI techniek naar de spek en spierdiktes bij zeugen, waarmee we exact in kaart brengen op welk moment welk type nutriënten nodig zijn.
Ook genetica, aantal biggen en de wensen van uw afnemer spelen mee in de juiste behoefte. Bij vleesvarkens heeft het ene varken meer behoefte aan hoogwaardige aminozuren en het andere varken juist aan functionele vezels. Afhankelijk van het type varken en de voeropname is deze verhouding voor ieder varken anders. Bij het invullen van de behoefte is niet het maximale van belang, maar het optimale. Juist de balans tussen verschillende nutriënten in het varkensvoer maken dat het varken het beste eruit kan halen.
Het optimaal voeren van varkens is een absolute voorwaarde voor goed resultaat. In een tijd dat de lat hoog ligt, het resultaat op het scherpst van de snede moet en ieder bedrijf steeds specifiekere behoeftes heeft, is optimaal voeren steeds meer maatwerk geworden. Met Dynamo voeren kijkt ABZ naar de behoefte van uw varkens wat resulteert in voer voor elk dier passend in de juiste fase.
Behoefte van uw varkens
Ieder varken is anders en dit vraagt om een ander type voer. We zien dat de rol van genetica steeds meer invloed heeft op de behoefte van het dier. De voeropname kan behoorlijk verschillen tussen varkens. Bij varkens met hoge voeropnames is het van belang om de darmgezondheid te waarborgen en te zorgen dat het varken dit voer wel goed benut. Bij varkens met een lagere voeropname is juist de kunst om te zorgen dat het varken alle nutriënten binnen krijgt om maximaal te presteren. Met ABZ Dynamo voeren hebben we verschillende lijnen voeders die aansluiten op de genetica en uw doelstelling als ondernemer.
Meten is weten
Vanaf papier lijkt alles heel simpel, maar dat is het zeker niet. Bij ABZ gaan we de stal in om het best passende voer te bepalen. Zo hebben we onze GMI techniek ontwikkeld waarbij we de spek- en spierdikte kunnen meten bij zeugen. Het conditie verloop van een zeug kan je van buiten beoordelen, maar de spierdikte van een zeug niet. Terwijl juist de spierdikte van enorm belang is om de lactatie goed te starten en weer snel te herstellen na de kraamstal.
De markt
Naast de behoefte van het varken, heeft iedere ondernemer zijn eigen doelstellingen. Uiteindelijk draait het om het beste rendement onderaan de streep, maar de route daarnaar toe bepaalt u. Door zo goed mogelijk op de behoefte van het dier te voeren, kunnen we het maximale resultaat behalen. Een tekort, zorgt voor een lagere productie. Een overschot betekent minder efficiënt. Door juist de behoefte optimaal in te vullen, kunnen we de voerkosten scherp houden en goede resultaten bereiken.
Ook de markt heeft een behoefte. We zien dat steeds meer ondernemers hun keuzes afstemmen op een zo hoog mogelijke prijs uit de markt. Produceren wat de markt vraagt. Dit kan door betere en uniformere biggen af te leveren en uniforme varkens met de meeste toeslagen. Ook varkens die in een concept zitten, kunnen een toeslag krijgen. Het voldoen aan deze concepten is dan ook een voorwaarde. Met Dynamo voeren vullen we ook deze behoefte in.
Grip op productie
Als we weten wat uw varkens willen hebben, kunnen we daar het juiste voer bij maken. We kijken dan verder dan alleen de juiste grondstof keuze. Soms willen we de voederwaarde uit een grondstof nog beter benutten. Onze nutritionisten kijken daarom ook hoe we grondstoffen bewerken. Zo weten we dat eiwitbronnen die te grof zijn onvoldoende verteerd worden. Zo weten we dat granen die te fijn zijn tot maagzweren of darmproblemen kunnen leiden. De oplossing: de grondstoffen die fijn moet zijn fijn malen, de grondstoffen die grof moeten zijn grof malen of zelfs walsen. Zo zorgen we met Dynamo voeren dat elke grondstof bewerkt is om maximaal bij te dragen aan de behoefte van uw varkens.
Met kennis en innovatie sluiten we nog beter onze varkensvoeders op de behoefte van uw dieren aan.
Dynamo voeren vraagt om kennis en innovatie. Kennis van varkens om de juiste behoefte te bepalen. Kennis van grondstoffen om de juiste combinatie samen te stellen en kennis van voerproductie om het maximale uit een grondstof te halen. Met onze innovatieve bewerkingen, waarbij we onze grondstoffen niet fijnmalen, maar juist de structuur behouden kunnen we de vertering optimaal sturen.
Naast de behoefte van energie en eiwitten, kijken we bij Dynamo voeren ook naar de behoefte van aroma’s. Zo hebben we weten te achterhalen welke geur- en smaakstoffen de zeug doorgeeft aan de big. Hiermee weet de big al in de baarmoeder welk type voer vertrouwd is. Met deze kennis hebben we onze ABZ Smaakmaker ontwikkeld waarmee we de geur- en smaakbehoefte optimaal invullen in onze Dynamo zeugen en Dynamo biggenvoeders.
Varkens voeren is niks nieuws. Toch zijn onze voeders van vandaag anders dan vroeger. Nog steeds doen we constant nieuwe kennis op om het voer en de advisering beter te maken en daarmee dichter bij de behoefte van het varken te komen. ‘Kennis en innovatie’ is daarom een belangrijke pijler van Dynamo voeren.
Blijven ontwikkelen
Het blijven ontwikkelen van kennis van varkens en van voeding blijft relevant. Doordat varkens veranderen door genetica en productiepotentieel, worden de eisen aan het voer ook steeds anders om het potentieel eruit te halen. Kennis verzamelen doen we door onze contacten met verschillende onderzoeksinstituten. Met onze eigen proefvoerfabriek in Leusden, waar we voeders maken voor onderzoeken, weten deze onderzoeksinstituten ons ook snel te vinden. Maar niet alleen nieuwe kennis vanuit onderzoeken is relevant.
Meten is weten
Kennis verzamelen van de varkens zelf, is minstens zo belangrijk. Zo zijn we bij ABZ als èèn van de eersten begonnen met GMI-meten en hebben we dit vanuit een innovatief idee doorontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van ons Dynamo voeren voor zeugen. Met deze innovatie kunnen we veel kennis verzamelen over de spieropbouw en afbraak van de zeugen in uw stal. Dit geeft ons kennis om heel gericht de juiste voeders te adviseren.
Verder kijken voor beter resultaat
Waar veel naar EW en lysine gekeken wordt, kijken we bij ABZ verder. Energie haalt het dier uit vet, zetmeel en vezelbronnen. Hier zijn heel veel varianten in, die met dezelfde energiewaarde in een ander effect kunnen resulteren. Daarom dat we verder kijken naar hoe een varken met deze grondstoffen omgaat. Gerichter inzetten van deze nutriënten en grondstoffen geeft een beter en voorspelbaarder resultaat.
Alles eruit halen
Waar varkens hard moeten groeien, kijken we tegenwoordig ook steeds meer naar het effect van vezels en structuur. Om dit te bereiken hebben we veel innovaties toegepast in onze varkensvoerfabrieken om grondstoffen optimaal te bewerken. Met de juiste vezels in het voer en de juiste bewerkingen kunnen we heel veel invloed uitoefenen op de darmgezondheid en vertering. Dit stelt het varken in staat om meer uit het voer te halen met een hoge gezondheid. Dat laatste heeft ook weer een positief effect op het gedrag en welzijn van de varkens.
Kennis van grondstoffen
Kennis over nieuwe grondstoffen blijft altijd van belang. Voor de prijs, als alternatieve eiwitbronnen, de opkomende trend van circulair, een lage carbon footprint en nog veel meer. Binnen al deze vragen het beste voer maken, dat vraagt veel ‘kennis en innovatie’. Daarom dat Dynamo voeren ook hier optimaal tot zijn recht komt.
Openheid in samenstellingen en snel kunnen schakelen. Dat noemen wij Het beste dichtbij voor maximaal rendement op uw erf.
Snel kunnen schakelen en toch efficiënt produceren, dat doen we door dichtbij in uw regio onze voeders te produceren. Elk voer moet de juiste voederwaarden bevatten, wat we borgen door Voederwaarde.nl. Door openheid in onze samenstellingen werken we samen aan hetzelfde doel: het verbeteren van het rendement op uw erf. Dit noemen wij ‘Het Beste Dichtbij’.
Een belangrijk onderdeel van Dynamo voeren is de pijler ‘Het beste dichtbij’. Met Dynamo voeren kijken we heel gericht naar de behoefte van het dier: welk voer past het best om in een veranderende omgeving altijd goede resultaten te kunnen blijven realiseren? Maar, goed voer alleen is geen garantie tot het beste resultaat. Elk bedrijf kent weer andere uitdagingen waar een persoonlijk voer en advies bij horen. Daarom zien we bij ABZ voer en begeleiding als één geheel.
Grondstoffen monitoren op locatie
Voer bestaat uit veel verschillende grondstoffen die allemaal hun eigen eigenschappen hebben en ook nog eens variëren in kwaliteit en prijs. Zo kunnen eiwit- en energiewaarden van een grondstof per vracht hoger of lager liggen. Grondstoffen zijn immers natuurproducten en gehaltes aan zetmeel, eiwit en ruw celstof zijn afhankelijk van groeiseizoen, regio en zelfs perceel. Deze fluctuaties hebben effect op het voer, immers minder eiwit in een grondstof betekent minder eiwit in het voer. Daarom bepalen we van alle inkomende grondstoffen de voederwaarde via NIR. Dit kunnen we op onze eigen locaties en geeft ons de kans om snel te schakelen als een grondstof afwijkt.
Voederwaarde.nl
We borgen dit met deelname aan Voederwaarde.nl, een onafhankelijk keurmerk. Niet alleen monitoren we de grondstoffen, ook van de geproduceerde voeders controleren we regelmatig of alles klopt. Daarmee voorkomen we dat een voer te weinig of juist een overdaad aan nutriënten bevat. Op die manier zorgen we voor constante samenstellingen die ook echt bevatten wat we berekend hebben en krijgen uw varkens precies wat ze nodig hebben.
Vanuit de regio de stal in
Omdat de situatie op uw bedrijf continu verandert als gevolg van wisselingen in onder meer seizoenen, genetica, management en ziektedruk, houden onze varkensspecialisten de vinger aan de pols. Door regelmatig in de stal te komen, weten ze hoe uw dieren presteren en kunnen ze snel bijsturen als dat nodig is. Onze specialisten kennen uw regio door en door en hebben daar een uitgebreid netwerk. Daarnaast zijn ze open over onze samenstellingen. Zo draagt Dynamo voeren bij aan een beter resultaat in uw stal.
Een dynamisch geheel
Bij ABZ Diervoeding vormen inkoop, productie, nutritie en stalbegeleiding een dynamisch geheel. Door dit slim te combineren kunnen we het gehele proces goed op elkaar afstemmen. Op die manier zorgt Dynamo voeren ervoor dat we het beste uit uw dieren kunnen halen. Onze inkopers weten waar we de beste kwaliteit grondstoffen kunnen vinden, onze productiemedewerkers overleggen dagelijks met nutritie over de juiste bewerking van de verschillende grondstoffen en onze varkensspecialisten weten welk voer het beste bij uw dieren past. Al deze factoren hebben invloed op de benutting van het voer en de prestaties en gezondheid van uw dieren en dat zien onze varkensspecialisten weer terug in de stal.
Op weg naar de klant
Eenmaal geproduceerd, worden de Dynamo voeders door onze eigen bulkwagenchauffeurs weggebracht. Doordat we dit in eigen beheer doen, kennen onze chauffeurs de bedrijven en weten ze waar ze op uw erf rekening mee moeten houden. Dit werkt efficiënt en het verkleint de kans op fouten. Ook dat is onderdeel van Dynamo voeren.
Wilt u ook optimaal voeren naar behoefte met Dynamo voeren?
Bekijk dan ook eens de volgende pagina’s:
- Voor informatie over Dynamo voeren voor zeugen: klik hier>
- Voor informatie over Dynamo voeren voor biggen: klik hier>
- Voor informatie over Dynamo voeren voor vleesvarkens: klik hier>
- Voor informatie over Dynamo voeren voor opfokzeugen: klik hier>
Of neem contact op met één van onze varkensspecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >