Biologische varkensvoeders
Praktijkonderzoek: darmgezondheid bij biologische biggen
Constantheid als succes in biologisch voer
De uitdaging voor een stabiele en constante samenstelling vormt de basis voor het assortiment ABZ biologische varkensvoeders. Met stabiliteit verstaan we zowel de constantheid van grondstof aandelen als de aanwezigheid als de nutriënten.
Iedere grondstof zijn waarde
Bij de optimalisatie van de voeders wordt gebruik gemaakt van een uitgebreid en uitgebalanceerd grondstoffen- en additievenpakket. Al deze grondstoffen hebben hun eigen toegevoegde waarde. Wat betreft de energiekant spreiden we grondstoffen over meerdere granen: gerst, tarwe, maïs, triticale, rogge en haver. Door meerdere soorten in te zetten, verkleinen we de invloed van een enkele graansoort. Met een breed pallet aan granen kunnen we gericht kiezen wat op het juiste moment bij het varken past. Hierdoor kunnen we ook prijstechnisch scherp voer maken.
Sturen op bewerking
We maken gebruik van gewalste grondstoffen die voor een grove vezelfractie zorgen. Dit verbetert de darmperistaltiek, wat leidt tot verbetering van de darmgezondheid. De darmvlokken of darmvilli kunnen zodoende de voedingsstoffen beter opnemen. Ook de keuze van eiwitrijke grondstoffen heeft invloed op de darmgezondheid. Doel is om deze grondstoffen goed opneembaar te laten zijn. Dat wordt bereikt door ze juist heel fijn te malen. Met het sturen op maalfijnheden kunnen we, zonder dat de samenstelling wijzigt, toch op de darmgezondheid sturen. Zo houdt u constant voer, worden dure additieven bespaard, en maken we maximaal gebruik van de natuurlijke eigenschappen van biologische grondstoffen.
Elke vracht hetzelfde
Door de gewenste kwaliteit grondstoffen in te kopen, bewaken we ook de continuïteit van het voer. Elke vracht grondstoffen wordt daarom bemonsterd en door de NIR (infrarood testapparaat) gehaald. Dit levert direct inzicht in zaken als vocht-percentage, ruw eiwit, ruwe celstof, zetmeel en meer belangrijke nutriënten. Hierdoor kunnen we monitoren of grondstoffen voldoen aan onze eisen en stemmen we hierover ook af met onze leveranciers.
Daarnaast worden zowel grondstoffen als eindvoeder in het laboratorium geanalyseerd (nat chemisch) op nutriënten. Dit mede in het kader van onze Voederwaarde.nl zekerheid waarmee wij de afnemers kwaliteit en transparantie garanderen.
Regio en omschakeling
Veel van de biologische granen komen uit onze buurlanden zoals Duitsland. Tweede jaarsomschakel granen mogen tot 25% in biologische voeders verwerkt worden. Ook dit jaar ziet u bij ons weer een deel omschakel granen in het varkensvoer. We kiezen hier bewust voor. De teler die grond omschakelt naar biologisch kan zo in het tweede jaar meer voor zijn granen krijgen dan wanneer dit naar gangbaar afgezet moet worden. Hierdoor is de drempel om grond om te schakelen lager, wat weer bijdraagt aan voldoende biologische grondstoffen in de toekomst. Ook voor het voer zit er een kostprijs voordeel aan. Door een deel omschakelgranen te verwerken kunnen wij de kostprijs van onze voeders laag houden, wat belangrijk is voor het rendement op uw erf.
Alternatieve granen
Binnen de biologische sector worden veel alternatieve granen als rogge en triticale geteeld als rustgewas. Deze staan in dienst van de plantaardige teelt op akkerbouw gronden. Rogge en triticale verwerken wij dan ook veel in onze biologische voeders. Dit past goed in de kringlooplandbouw. Bij zeugen en biggen wordt dit wel eens als risico gezien op bijvoorbeeld moederkoren. Nu zijn de rogge en triticale soorten van tegenwoordig hier veel minder gevoelig voor. Naast rogge en triticale verwerken we natuurlijk ook nog veel tarwe en gerst. Zo kunnen we elk type graan heel gericht inzetten. Bij vleesvarkens verwerken we bijvoorbeeld meer rogge dan bij zeugen. Vleesvarkens kunnen immers goed met rogge omgaan, het draagt bij aan een harder spek, en zorgt voor een scherpe kostprijs.
Makkelijker spenen met BLG Biggenmuesli
Constant kijken we naar nieuwe toepassingen in onze voeders om biggen gezonder te laten groeien. Een voorwaarde om gezond te groeien is de ontwikkeling van de darmen en grote darmvlokken, al in de kraamstal. We stimuleren dit door biggen al vroeg in aanraking te laten komen met vast, plantaardig voer. Hierdoor gaat de darm andere enzymen produceren en ontwikkelen de darmvlokken zich sterk. Belangrijk is dat deze ontwikkeling gebeurt voor het spenen, zodat de overschakeling van melk naar voer soepel verloopt.
Biologische biggen blijven 42 dagen bij de zeug en groeien volop van de moedermelk. Speenvoer moet dus heel aantrekkelijk zijn om biggen naast de melk ook vast voer te laten vreten. Smakelijkheid is daarin een belangrijke factor. Maar daarnaast is zeker zo belangrijk om biggen nieuwsgierig te maken. Biggen willen van nature alles onderzoeken en ontdekken. Door een voersoort met verschillende voerdeeltjes kan een big verschillende structuren, kleuren en smaken ontdekken. Dit is aanlokkelijk voor jonge biggen.
ABZ heeft hiervoor de BLG Biggenmuesli ontwikkeld. Een muesli speciaal samengesteld met biologische grondstoffen, helemaal afgestemd op de behoefte van de biologische big. De BLG Biggenmuesli wordt ‘on top’ op het speenvoer of biggenvoer gevoerd. Biggen worden zo naar de voerkom gelokt om daar de muesli te ontdekken en zo geleidelijk in aanraking te komen met het speenvoer.
Uit een praktijkproef blijkt dat in de eerste vier weken biologische biggen 2 keer zoveel vast voer opnamen (zie figuur). Dit is de periode dat ze vast voer gaan ontdekken. Na deze vier weken werd er overgeschakeld op biggenvoer waardoor die schakeling makkelijker ging, biggen beter doorgroeiden en met 42 dagen beter gespeend konden worden.
Biologische varkensvoeders van ABZ Diervoeding
Bij ABZ Diervoeding voeren we onze varkens volgens het ‘Dynamo voeren’-concept. Voeren van varkens is een dynamisch geheel met continue veranderende behoeftes door leeftijd, fase, veranderende genetica en nieuwe markteisen. Dynamo voeren is voer voor elk dier op elk moment. Waarbij met kennis en innovatie we nog beter onze varkensvoeders op de behoefte van uw dieren aansluiten. Open en transparant werken aan uw rendement noemen wij: Het beste dichtbij.
Optimale darmgezondheid en vertering
Met Dynamo voeren kijken we niet alleen naar de samenstelling van het voer. Het bewerken van een grondstof heeft net zoveel effect op het varken. Zo kiezen we per grondstof of we juist fijn malen of grof walsen. De juiste combinatie tussen fijne en grove delen zorgt namelijk voor een betere darmgezondheid wat zorgt voor een beter resultaat.
Biologisch assortiment
Ons standaard assortiment biologische varkensvoeders bestaat uit verschillende lijnen die perfect aansluiten bij de doelstelling van uw onderneming en de behoefte van uw dieren. Zie schema’s hieronder:
Daarnaast leveren wij ook Opfokzeugen- en Flushvoeders. Tevens is het mogelijk om een aanvullend voer samen te stellen, bijvoorbeeld in geval van eigen geteelde biologische grondstoffen. Ook bij de in- en verkoop van enkelvoudige biologische grondstoffen kunnen wij u van dienst zijn.
Wilt u meer weten over onze biologische varkensvoeders? Vraag onze varkensspecialisten om advies. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >
Meer weten over de biologische varkensvoeders van ABZ?
Heeft u vragen over biologische varkensvoeders of wilt u het laatste nieuws op het gebied van wetgeving? Neem dan contact op met: