Het is weer bijna zover. De zomer is in aantocht. De laatste weken zijn al een aantal keer de temperaturen opgelopen boven de 20 graden Celsius. De hoge temperaturen in de zomer kunnen effect hebben op het welzijn en de prestatie van uw varkens. Op tijd actie ondernemen kan de effecten van een zomerdip beperken.
Zomerdip bij varkens
Lange warme zomerdagen. Daar kijkt menig mens naar uit. Voor varkens is deze warmte helaas minder prettig. Hittestress kan het welzijn en hierdoor de prestaties van de dieren beïnvloeden. Hierdoor ontstaat het fenomeen ‘zomerdip’. De spijsvertering verhoogt de interne warmteproductie bij zeugen. Met een oplopende temperatuur in de kraamstal vermindert de voeropname.
Wanneer de voeropname te laag wordt, kunnen een aantal problemen optreden:
- Lagere geboortegewichten en verminderde bigvitaliteit in de eerste dagen na het werpen;
- Groter gewichtsverlies (afname van conditie) tijdens de lactatie met negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid. Dit leidt tot een verlengd interval spenen tot dekken, een verhoogde kans op terugkomers, een lager afbigpercentage en kleinere tomen;
- Vermindering van de melkproductie met negatieve gevolgen voor de groei van biggen en lagere speengewichten;
- Verminderde embryonale overleving tijdens de vroege dracht.
Voorkom hittestress bij varkens
Hittestress kan beperkt worden door het tijdig uitvoeren van een aantal handelingen. ABZ Diervoeding geeft u graag tips en advies om de hittestress bij uw varkens te beperken:
- Controleer of er voldoende water beschikbaar is voor alle dieren. Geef eventueel extra water bij rondom werpen. Wettelijk is bepaald dat alle varkens 24 uur per dag water moeten kunnen drinken. De nippelopbrengst is afhankelijk van de fase waarin het dier zich bevindt, het lichaamsgewicht en de voeropname. Twijfels over de watergift? Neem dan contact op met uw varkensspecialist. Hieronder worden richtlijnen gegeven voor de nippelopbrengst.
- Lacterende zeugen: 2 – 4 L/min
- Biggen: 0.5 – 1L/min
- Vleesvarkens: 0.7 – 1.0L/min
- Pas de voergift aan. Bij hoge temperaturen zullen varkens minder eten en meer willen drinken.
- Pas de voertijden aan. Probeer het voeren tijdens de warmste uren van de dag te vermijden. Eventueel drie maal per dag voeren in de kraamstal.
- Bedrijven met brijvoer kunnen het droge stof gehalte wat verlagen.
- Zorg voor fris en vers voer. Voerbakken schoonhouden en silo’s regelmatig leeg maken.
- Overweeg voer met een hogere EW.
- Blijf voeren rond spenen.
- Gelten/zeugen met teveel conditieverlies eventueel eerder spenen.
- Controleer uw klimaatinstellingen. De klimaatinstellingen moeten in de zomer wat aangepast worden. Voor vragen over klimaatinstellingen, raadpleeg uw klimaatspecialist.
- Controleer luchtinlaten, ventilators, filters, openingen voor afzuiging en ventilatieplafonds. Reinig deze voor een optimale werking. Houd daarnaast de luchtinlaat beschut van de zon.
- Probeer de temperatuur in de stal niet te hoog te laten worden. Indien mogelijk koeling toepassen op de inkomende ventilatielucht. Controleer uw koelingssysteem regelmatig.
- Zorg dat er veel frisse lucht bij de kop van de zeug komt. Bij plafond ventilatie kan dat door bijvoorbeeld een buis in het plafond te maken boven de kop van de zeug.
- Controleer uw alarmsysteem en nood aggregaat.
- Neem extra hygiënemaatregelen.
- Het is mogelijk om VitaFit door het voer te laten mengen. VitaFit is een mengsel van vitaminen en sporenelementen dat inspeelt op de mogelijke tekorten die in de zomer, voornamelijk na de verharing, kunnen ontstaan.
Temperatuur of klimaat in de varkensstal
Het is vrijwel onmogelijk om de temperatuur in de kraamstal perfect te hebben voor de zeug zonder koeling. Niet alleen door de hoge buiten temperatuur, maar ook door de wensen van de biggen. Biggen bij de zeug hebben een hogere omgevingstemperatuur nodig. Dit verschil kan opgevangen worden door het creëren van een biggennest. Hierdoor kunnen de biggen warm liggen en de zeug wat koeler.
Twijfelt u over temperatuur of klimaat in de stal? Laat dan tijdig een varkensspecialist hiernaar kijken.