De biggenprijzen zijn hard gestegen. Voor zeugenhouders is dit meer dan welkom na een moeizaam jaar. Voor vleesvarkenshouders is het momenteel een stuk lastiger om aan biggen te komen. Als je dan goede biggen krijgt, hoe kan je er dan het meeste aan verdienen? Want ondanks dat de vleesprijzen ook stijgen, is de voerwinst nog niet groot.
Juiste aflevergewicht
Afgelopen najaar was er een periode dat zwaar afleveren amper wat opleverde. Sterker nog, met goedkope biggen en duur voer waren die laatste kilo’s helemaal niet interessant. Eerder afleveren en nieuwe, goedkope biggen aanvoeren kon toen. Momenteel is die situatie gekeerd. De biggenprijzen zijn flink gestegen. Daarom is het belangrijk dat elk big voldoende kilo’s vlees oplevert. Stel dat vijf kilo zwaarder afleveren één cent extra gewichtskorting oplevert, dan kan het momenteel toch zo drie euro per varken opleveren, omdat de bigkosten verdeeld worden over meer kilo’s vlees.
Veel te bereiken met uniformiteit
Om voldoende kilo’s af te leveren is uniformiteit het belangrijkst. Door op tijd de zware varkens uit een afdeling te laden, kunnen de lichte varkens nog voldoende doorgroeien. Door minder lichte varkens af te leveren, kan je een hoger gemiddeld aflevergewicht krijgen zonder dat dit extra kortingen oplevert.
De spreiding van aflevergewichten binnen een koppel zit gemiddeld rond de zes à zeven kg. Dat betekent dat bij een gemiddeld aflevergewicht van 100 kg, 2/3 van de varkens tussen de 93 en 107 kg zit. Oftewel, 1/3 van de varkens valt buiten deze range (zie onderstaande afbeelding). Bij dit gemiddelde aflevergewicht van 100 kg en een spreiding van zeven kg, zit 6% van de varkens onder de 90 kg. Het loont om de uniformiteit te verbeteren: door de spreiding met één kg terug te brengen, is het aantal varkens onder de 90 kg nog maar 3%. Dit zorgt ervoor dat je 2 kg zwaarder kan afleveren met dezelfde gewichtstoeslagen. Wees er dus van bewust dat je met uniformiteit veel kunt bereiken.
Voerderconversie belangrijkste besparing
Het belangrijkst voor een hoge voerwinst is de voederconversie. De voerprijzen zijn dusdanig hoog dat elke besparing op voer direct veel geld oplevert: De voederconversie verlagen met 0,1 kan zo vier euro per afgeleverd varken besparen, oftewel 12.000 euro per jaar voor een stal van 1.000 plaatsen. De voederconversie kan verbeterd worden door exact te kijken wat de dieren nodig hebben in elke fase. Bijvoorbeeld hard voeren wanneer de varkens veel nodig hebben en dit ook volop benutten en soberder voeren als de varkens minder nodig hebben. De huidige genetica varkens kan enorm veel voer vreten. Dan is het vooral van belang dat dit voer goed benut wordt. Alleen dan is die hoge opname efficiënt.
Dynamo voeren voor de juiste verhouding nutriënten
Met Dynamo voeren hebben we verschillende voerlijnen voor verschillende typen varkens. Niet alleen luxe en sober, maar ook met andere verhoudingen aan eiwitten, vezels en energie. Zo kan een voer soms net zo luxe zijn, maar door een andere verhouding beter aansluiten bij uw varkens in een bepaalde fase. Omdat voor ieder bedrijf weer anders is, kijken onze specialisten graag bij u in de stal om met Dynamo voeren uw resultaat nog verder te verbeteren.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze varkensspecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >