Deze week gaan we in Nederland te maken krijgen met een hittegolf. Dit heeft niet alleen voor mensen, maar nog meer voor onze dieren veel negatieve invloeden.
Gevolgen hittestress
Als gevolg van hoge temperaturen vreten varkens veel minder. Vooral zwaardere vleesvarkens en zeugen in de kraamstal behoren tot de meest gevoelige diergroepen. Door de fors mindere voeropname bij de kraamzeugen daalt de melkproductie met als gevolg een lagere biggengroei. Deze lagere voeropname en als gevolg daarvan lagere groei is ook duidelijk bij de vleesvarkens van toepassing. Door de hogere temperaturen laten zeugen in de dekstal de berigheid/sta-reflex duidelijk minder zien.
Om de gevolgen van een hittestress bij uw varkens te beperken kunt u een aantal maatregelen nemen. Onderstaand een korte weergave waar u als varkenshouder rekening mee kunt houden.
Ventilatie en luchtinlaat
Zorg er voor dat er ruim voldoende verse lucht de stal in kan. Zet luchtinlaten in de zomerstand en zorg dat het goed schoon gemaakt is. Zet kokers goed open en zorg dat eventuele filters/doeken stofvrij zijn. In sommige gevallen, afhankelijk van de ventilatiemogelijkheden, kan het geen kwaad om extra luchtinlaat te realiseren door bijvoorbeeld deuren open te zetten.
Controleer voor de zekerheid de instellingen van de ventilatoren, zodat er maximale ventilatie mogelijk is. Zorg voor schone kokers en ventilatoren, zet de smoorkleppen open om luchtweerstanden zoveel mogelijk te beperken. Plaats eventueel ventilatoren in de stal om de lucht rond te blazen.
Water, voer en voerbeurten
Pas waar mogelijk de voertijden aan op koelere momenten van de dag. Overvoer met name de lacterende zeugen niet met als gevolg volle bakken en minder smakelijk voer.
Let er op dat er voldoende drinkpunten zijn bij groepshuisvesting en veel dieren per afdeling. Geef extra water.
Overige aandachtspunten
Houd of sproei het dak nat en dan met name bij de luchtinlaten geeft dit een verkoelend effect van 4 tot 5 graden. Het wit kalken van het dak kan een vergelijkbaar effect geven.