Door de hoge voerprijzen is het van belang dat de brijvoerinstallatie goed werk verricht. Alleen storingsvrij draaien is niet voldoende. Men dient er ook zeker van te zijn, dat het meest maximale uit de brijvoerinstallatie gehaald wordt. Dit is vaak niet het geval.
De ervaring leert dat een jaarlijkse check van de brijvoerinstallatie zich dubbel en dwars terugbetaalt. Hierdoor blijft de installatie up-to-date en worden ingeslopen fouten tijdig ontdekt. Door de installatie goed af te stellen zijn er diverse besparingen op het voederverbruik mogelijk en daardoor direct op de voerkosten. Ook de gezondheid en groei kan er door verbeteren.
Hieronder volgen een aantal punten die we in de praktijk tegenkomen:
- Het is alom bekend dat jeugdgroei belangrijk is om de voerconversie te verlagen. Een smakelijke startbrij is hiervoor essentieel. Nog altijd zijn er installaties waarbij er grote hoeveelheden, minder smakelijke stuurvloeistof, in de startbrij loopt terwijl dit niet altijd noodzakelijk is.
- Bij een flink aantal brijvoerinstallaties is het mogelijk om bij het spoelen van de circuits, de vermengzone niet naar de stuurtank/ spoeltank te pompen, maar direct in het mengsel te doseren, zodat het bij dezelfde diergroep blijft. Vooral als de gespeende biggen ook brijvoer krijgen, kan dit een verlaging van 4 kg biggenvoer per afgeleverde big opleveren.
- In de praktijk komt nog altijd veel vermenging voor tussen mengsels, waardoor de exacte nutriëntbehoefte niet gedekt wordt. (bijv. dvlysine/ EW, Calcium, fosfor, vitaminering). Een veel voorkomende oorzaak hiervan is een te hoog nulpunt. Hierdoor is de voerweger nog niet leeg, terwijl er al een volgend mengsel wordt aangemaakt en treedt er dus veel vermenging op.
- Het niet goed leegkomen van de spoeltank heeft tot gevolg dat er gistvorming kan optreden. Bovendien verdwijnen er ook veel synthetische aminozuren en kan er vorming van biogene amiden optreden. Dit heeft uiteraard nadelige effecten voor de voederconversie en dus direct een negatief resultaat op voerkosten. Zorg er ten allen tijden voor dat de spoeltank leegkomt. Daarbij geldt liever 3 keer per dag dan 1 keer per dag!
- Monitoren voerverbruik. Veel klanten kunnen door de complexiteit van de computer niet exact het voerverbruik per diergroep registreren. Meten is weten, gokken is dokken!
- Slechte hygiëne van de brijvoerleidingen. Bijna standaard zijn de kijkglazen van een brijvoerinstallatie vervuild. In de media is er volop aandacht voor drinkwaterhygiëne. Dit is op brijvoerbedrijven nog vaak onderbelicht. Met een professionele 3-traps reiniging worden al uw brijvoerleidingen gereinigd. Een betere leidinghygiëne is een betere darmgezondheid en dus ook beter voor de voederconversie met voerkostenverlaging tot gevolg.
Wilt u hierover van gedachten wisselen?
Neem dan contact op met één van onze varkensspecialisten. Hij of zij kan u doorverwijzen naar Joost Leijten, zelfstandig specialist brijvoertechniek.
Contact team varkens >