Schothorst Feed Research (SFR) is een onafhankelijk kennis- en informatiecentrum voor diervoeding. SFR ondersteunt haar klanten met kennis over grondstoffen, toevoegingen, nutriëntbehoeften en de relatie tussen voeding en genetica. Er wordt met name veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit en waardering van grondstoffen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd d.m.v. verteringsonderzoek bij individuele dieren. In 2011 heeft SFR een investeringstraject ingezet om het varkensbedrijf op haar bedrijf in Lelystad op te schalen. De nieuwe dragende zeugenstal biedt plaats aan 2 dynamische groepen van 150 zeugen. De dragende zeugen kunnen individueel gevoerd worden, met in totaal 6 verschillende voersoorten. Deze proefopstelling biedt hiermee de mogelijkheid om gericht onderzoek te doen naar behoeftes en ontwikkeling van de dieren tijdens de dracht. Ook is veel geld geïnvesteerd in onderzoeksfaciliteiten voor vleesvarkens, waarbij onderzoek verricht wordt op individuele dieren. Verder heeft SFR de beschikking over 3.100 vleesvarkensplaatsen. Door deze opschaling zijn de onderzoekfaciliteiten beter toegespitst op de mogelijke onderzoeksvraagstukken van o.a. externe opdrachtgevers. Bedrijfsleider varkens Bertus Meinten weet hier alles van. Hij heeft alle ontwikkelingen meegemaakt en werkt inmiddels al weer 37 jaar voor SFR. Sinds vorig jaar werkt SFR nauw samen met Topigs IPG.
Historie
Toen in Nederland de productie van mengvoeders op gang kwam is SFR in 1934 gestart in de Ach-terhoek. In 1938 werd het landgoed ‘Schothorst’ te Hoogland bij Amersfoort gekocht. Vervolgens werden in de jaren ’50 grote stappen gezet met de drie sectoren rundvee, varkens en pluimvee. Door de uitbreiding van de woningbouw in Amersfoort werd De Schothorst gedwongen te vertrekken naar de huidige bestemming in Lelystad. SFR heeft hier 88 hectare grond in eigendom. Inmiddels biedt SFR haar kennis en consultancy internationaal aan. Deze kennis wordt geëxporteerd naar vele landen, de laatste jaren in toenemende mate naar Azië. Door basiskennis te verkopen is er meer geld beschikbaar waarmee SFR nieuw onderzoek kan opstarten. ‘Dit is belangrijk om de continuïteit te kunnen waarborgen’, geeft Bertus Meinten aan. ABZ Diervoeding is hofleverancier bij SFR voor zowel de reguliere voeders als de voeders voor proefdoeleinden.
SFR en ABZ Diervoeding
In haar fabriek in Leusden heeft ABZ Diervoeding een speciale lijn gebouwd om zeer kleine hoeveelheden proefvoer te kunnen produceren voor o.a. SFR, maar ook voor leveranciers van additieven en collega-diervoederbedrijven. Proefvoeders en specialiteiten voor jonge dieren worden met de modernste technieken en de grootst mogelijke nauwkeurigheid geproduceerd volgens de strengste normen ten aanzien van kwaliteit en veiligheid. ‘De mogelijkheid tot kleine charges is voor SFR van cruciaal belang omdat alleen hierdoor de nauwkeurigheid bewaakt kan worden’, aldus Bertus Meinten. Ook benadrukt hij de jarenlange goede en intensieve relatie tussen ABZ Diervoeding en SFR, tot volle tevredenheid van beide partijen.
Diervoeding op een hoger niveau
Door een toenemende productiviteit wordt een optimale voerstrategie steeds belangrijker. Mengvoederbedrijven willen hun voeders zo optimaal mogelijk samenstellen voor hun klanten qua kosten, nutritie, diergezondheid en beschikbare grondstoffen in de markt. Uiteindelijk leidt de bij SFR ontwikkelde kennis tot uitstekende technische en economische resultaten bij de klanten van de mengvoerindustrie. ‘Wat opvallend is aan de proeven die SFR uitvoert is dat de tijd zich lijkt te herhalen’, aldus Bertus Meinten. ‘Door het verbod op het gebruik van antibiotica in voeders in Europa zijn bijvoorbeeld zuren terug gekomen in de voeders’. SFR heeft een bijdrage van betekenis kunnen leveren aan o.a. het milieu, waaronder een forse reductie van metalen (Cu), fosfaat en beperking van ruw eiwit in voeders.
Diergezondheid
Op dit moment vinden er diverse onderzoeken plaats naar o.a. de behoefte aan lysine bij verschillende dier- en leeftijdscategorieën. Dit leidt tot steeds nauwkeurigere normering aan gehaltes, waarbij de laatste jaren meer dan voorheen onderzocht wordt wat de behoeftes zijn van de verschillende rassen en kruisingen. De lysine-behoefte is vrij hoog als de diergezondheid in orde is, maar wat gebeurt er met deze behoefte als dit niet zo is? ‘Middels aangepaste voersamenstellingen brengen we dit in kaart’, legt Bertus Meinten uit. Ook naar het mesten van beren en naar verteringsfysiologie wordt veel onderzoek gedaan o.a. naar de voedingswaarde van bepaalde grondstoffen. De labstal maakt het mogelijk om varkens individueel te huisvesten. Met herstelvoeders wordt gestuurd op voersamenstellingen om dieren met minder weerstand, zonder antibiotica, gezond te krijgen. ‘Dat dit gaat lukken, daarvan ben ik overtuigd’ vertelt Meinten.
Technische prestaties
‘Eén jaar na het nieuwbouw traject, kunnen we trots zijn op de technische prestaties die we inmiddels binnen de varkenssector hebben gerealiseerd’, vervolgt Bertus Meinten. Een overzicht:
- 903 gram groei bij vleesvarkens
- Voeropname/dag 2.29
- Voederconversie 2.51
- Vleespercentage van 59,5%
- Spekdikte 13,1
- Spier van 61,3
- Aantal groot gebrachte biggen per zeug op jaarbasis: 29,2 (bedrijf in uitbreiding).
De technische resultaten van SFR zijn uitstekend, zeker als we rekening houden met het feit dat de proefomstandigheden niet gelijk zijn aan die bij ‘normale’ varkenshouderijbedrijven.
Toekomst
De heer Meinten verwacht dat de ontwikkelingen op het gebied van technische resultaten de komende jaren verder zullen doorzetten; de 35 biggen/zeug/jaar komen in zicht, maar ook 1000 gram groei en voederconversie van onder de 2,20 worden haalbaar met een aantal jaren. SFR heeft na een uitgebreid investeringsprogramma (ook in de sectoren rund- en pluimvee) de fundamenten gelegd voor een goede toekomst. ABZ Diervoeding wenst SFR hierbij veel succes!