De vitaliteit van biggen heeft bij ABZ Diervoeding prioriteit. Daarmee houden we de uitval zo laag mogelijk en kan de zeugenhouder mooie tomen met zware biggen spenen. Onderzoek van ABZ laat zien dat zowel de inzet van het juiste zeugenvoer als een nauwkeurig afgestemd voerschema de vitaliteit van biggen flink kan verbeteren.
‘Bodybuilding syndroom’
Er komt steeds meer aandacht voor de hoge uitval van biggen. Dit is, met de toenemende toomgroottes, een enorme uitdaging voor de Nederlandse varkenshouderij. Aandacht en zorg is de afgelopen jaren al op een hoog niveau gekomen, maar de grote tomen missen uniformiteit en ook geboortegewichten moeten omhoog.
Daarnaast hebben moderne zeugen te maken met het zogenaamde ‘bodybuilding syndroom’: veel bespiering en weinig spek. Deze grote spiermassa geeft een hogere warmteproductie en er zijn relatief grote schommelingen in spier- en spekdikte. Met de juiste voeding rondom werpen blijven de zeugen in een positieve energiebalans, zo blijkt uit onderzoek van ABZ. Het geboorteproces verloopt vlot en de biestproductie komt goed op gang. Mede dankzij de hogere geboortegewichten gaat daarmee de uitval flink omlaag.
Basis voor de volgende worp
Een bijkomend nadeel van het ‘bodybuilding syndroom’ is dat de werkelijke conditie vaak minder goed is dan op het oog wordt beoordeeld. Ook zijn moderne zeugen geneigd zich te veel weg te geven op cruciale momenten, zoals aan het einde van de dracht en tijdens het begin van de lactatie. En juist in die periode wordt de basis gelegd voor de volgende worp. De rijping en innesteling van eicellen is namelijk bepalend voor de uniformiteit. Ook de vruchtbaarheid, zoals het aantal terugkomers, krijgt een oppepper wanneer de conditie op peil wordt gehouden.
Meten is weten
ABZ Diervoeding heeft de afgelopen jaren gericht onderzoek gedaan naar de relatie tussen de overleving van biggen en zeugenvoeding. We hebben meer dan 13.000 spier- en spekmetingen bij zeugen in verschillende stadia verricht en geanalyseerd. Daarnaast zijn van meer dan 500 tomen de biggen gewogen. Op basis van deze gegevens zijn nieuwe voerstrategieën ontwikkeld.
De inzet van innovatieve zeugenvoeders en aangepaste voerschema’s gaf grote verbeteringen op gebied van zowel uitval van biggen, geboortegewichten en uniformiteit als vruchtbaarheid van de zeugen.
‘Met plezier door de stal’
Arnold Vlastuin, zeugenhouder in Lunteren: ‘Onze voorlichter kwam met een nieuw ontwikkeld Prelacto voer in combinatie met een aangepaste voerstrategie. Het doel: zwaardere en uniformere biggen bij geboorte. Nou, dat heb ik er zeker mee bereikt. En ondanks de hete zomer van afgelopen jaar is de uitval van de biggen in de kraamstal verlaagd en zie ik veel minder terugkomers. Mijn dierenarts viel het ook direct op. Ik loop nu met nog meer plezier door de stal.’
Theo ter Maaten, voerspecialist bij ABZ Diervoeding: ‘Ik merk bij klanten die onze nieuwe Prelacto Fit XXL inzetten dat we grote verbeteringen kunnen realiseren. Het draait gemakkelijker, de uitval in het kraamhok daalt en de vruchtbaarheid is beter. Ik zie vooral dat de uniformiteit van de volgende worp flink verbetert. Voor mij is wel bewezen dat een goede opstart na het werpen van groot belang is voor de daaropvolgende worp.’
De zeugen-aanpak van ABZ
De Prelacto Fit XXL zorgt bij de juiste toepassing voor fitte zeugen met mooie, smeuïge mest en een hoge biestproductie. In combinatie met de zwaardere en vitalere biggen leidt dit tot veel gemak en werkplezier. De Lacto korrel Subliem Zomer heeft zich afgelopen zomer, met zeer hoge temperaturen, al bewezen, zo blijkt uit proefgegevens van ABZ: een betere vruchtbaarheid en meer uniforme en vitale biggen. Dit ondanks de hittestress. Bij een gemiddelde biggenprijs levert dat al gauw € 30 per zeug op.
TROTS OP ONZE ZEUGEN!