De focus op het aantal doodgeboren biggen werpt z’n vruchten af. Onze verbeterde prelacto- en lactovoeders, gecombineerd met onze gerichte adviezen zorgen voor een vlot geboorteproces en een lager aantal doodgeboren biggen. Graag vertellen wij u meer over onze aanpak.
15 feiten over doodgeboren biggen
Bij de aanpak om biggenuitval te verlagen heeft ABZ Diervoeding de focus op de volgende 15 aspecten:
- De norm is maximaal 8 procent doodgeboren biggen, maar regelmatig halen bedrijven dit niet.
- Hoe hoger het worpnummer, hoe hoger het aantal doodgeboren biggen.
- Doodgeboren biggen komen in alle gewichtsklassen voor, dus níet alleen bij de kleinste biggen.
- Zeugen die vroeg werpen (vóór dag 114) hebben een hogere kans op doodgeboren biggen. Geboorte-inductie moet zorgvuldig gebeuren.
- Een schone, frisse, tochtvrije, maar ook lichte kraamstal met voldoende schoon, fris drinkwater is essentieel.
- Met de toomgrootte neemt ook het aantal doodgeboren biggen toe.
- Het werpproces is een sleutelfactor: zeugen werpen bij voorkeur binnen 4 – 4,5 uur. Tussen de eerste en tweede big mag circa 35 – 50 minuten zitten. Daarna is maximaal 15 minuten per big wenselijk.
- Vooral zuurstoftekort bij de laatste biggen is de grote boosdoener. Bij een toom van 20 biggen duurt het werpproces al gauw ruim 3 uur langer dan bij 15 biggen.
- Het werpproces kan gemakkelijk verstoord worden (door pijn, stress, wassen, enten, doorbreken routine, lawaai buiten de stal of té snel ingrijpen) waardoor het oxytocine-niveau omlaag schiet en baarmoedercontracties zwakker worden.
- Regelmatig komen zeugen – zeker met veel biggen – aan het einde van de dracht al in een negatieve energiebalans omdat het voerschema te krap is. Het afbiggen duurt dan langer.
- Als zeugen ook hun spierreserves aanspreken aan het einde van de dracht is dat nadelig voor de uniformiteit van de toom, de vruchtbaarheid en het aantal doodgeboren biggen.
- Met de innovatieve GMI-techniek kan ABZ de spek- en spierdikte op dag 85 en de dag voor werpen in beeld brengen. Afbraak van conditie én spieren in moderne zeugen kan zo voorkomen worden.
- Hoe langer een zeug niet gevreten heeft, hoe lager de suikerspiegel in het bloed en hoe minder energie een zeug beschikbaar heeft voor het werpproces. Het beste is om twee dagen voor werpen naar driemaal daags voeren te gaan.
- Prelacto Fit XXL werkt gunstig bij teveel doodgeboren biggen, want het voer zorgt voor:
- soepele voerovergang, doordat grondstoffen en nutriënten goed op het drachtvoer aansluiten;
- goede mestconsistentie door speciale vezels;
- vlot werpproces;
- veel kwalitatief goede biest met veel antistoffen;
- juiste, extra energie voor de zeug én biggen;
- extra zuurstofvoorziening voor biggen tijdens het werpen.
- Het loont om regelmatig een uitgebreide analyse te maken van uw bedrijf.