Binnen elk vleesvarkensbedrijf is het mogelijk te optimaliseren. Dit kan op verschillende manieren: de voersamenstelling aanpassen, een ander voerschema hanteren, de klimaatinstellingen veranderen etc. Om een goed optimalisatieplan op te stellen maakt ABZ Diervoeding gebruik van het GroeiPrognoseModel. Dankzij dit model zijn dierprestaties beter te voorspellen.
Op basis van de technische resultaten (groei, voerconversie, spier/spekverhouding) en de voeropname, genetica,- sekse en afleverstrategie wordt de huidige situatie nagebootst. Vanuit deze situatie wordt geanalyseerd of er genetisch gezien een beter resultaat behaald zou kunnen worden.
Door variabelen te veranderen (bijvoorbeeld gezondheid, hokbezetting of voerschema) wordt de capaciteit om eiwit aan te zetten beïnvloed. Zo leidt een hogere gezondheid tot een hogere eiwitcapaciteit, aangezien er vanuit het immuunsysteem minder vraag naar aminozuren is. Deze kunnen dan voor groei gebruikt worden. Naast gezondheid spelen ook de genetica en sekse een grote rol. Zo heeft een beer een hogere eiwitaanzetcapaciteit dan een borg.
In bovenstaande grafiek worden drie simulaties weergegeven. De nullijn, een simulatie waar een hoger voerschema wordt gehanteerd en een simulatie waar een luxer voerpakket wordt ingezet. Doordat de genetica en de omgeving niet zijn aangepast, zijn dit de enige verschillen. Het model laat in dit voorbeeld met vleestypische varkens zien dat de groei omhoog gaat als er een voerpakket met meer aminozuren wordt ingezet.
Mogelijkheden optimalisatieplan
Bij tegenvallende prestaties kan het GroeiPrognoseModel duidelijkheid geven, maar ook voor optimalisatieplannen geeft het model inzicht in de volgende punten:
- afleverstrategie
- voersamenstellingen
- voerschema’s
- meerfase voedering
- spier-spekverhouding
- voerkostenverlaging/saldo verhogen
Meer informatie?
Voor meer informatie over het GroeiPrognoseModel en de mogelijkheden ervan kunt u contact op nemen met één van onze varkensspecialisten.