Het opleggen van biggen is een belangrijke stap naar een goed rendement van uw vleesvarkens. Hierbij zijn een aantal zaken van groot belang, te noemen:
- Opleggewicht
- Waarnemingen
Opleggewicht van biggen
De variatie in het opleggewicht van biggen is groot. Veel varkenshouders hebben niet inzichtelijk hoe groot de spreiding van het opleggewicht van de biggen is. Het gevolg van deze grote spreiding wordt vaak onderschat. Hierdoor kunnen er verkeerde keuzes gemaakt worden waardoor de technische en economische resultaten niet optimaal zullen zijn.
Gevolgen
De variatie van het opleggewicht van biggen in de praktijk is groot. Uit praktijkwegingen blijkt dat 90 procent van de biggen, bij een gemiddeld opleggewicht van 25 kg, tussen de 18 en 32 kg wegen. Deze grote variatie in opleggewicht geeft ook een zeer grote variatie in voeropname. Elke kilo lichter in opleggewicht, geeft in de eerst 30 dagen een lagere voeropname van 30-40 gram per dag.
Conclusies opleggewicht
- De voeropname in de startfase is sterk afhankelijk van het opleggewicht.
- Geef de lichtere biggen, doordat de voeropname lager is, langer (pre)startvoer en groeivoer.
- Vergeet niet bij het gebruik van voercurves elk ventiel in te delen op basis van het werkelijke diergewicht per ventiel.
- Lichte dieren en zware dieren moeten tijdens opleggen geselecteerd worden naar gewicht, omdat het opleggewicht een goede graadmeter is voor de voeropname binnen een hokje.
- Eén hokje bij opleg leeg laten, vervolgens op één week alle kleinste varkens selecteren en in dit lege hokje leggen. Dit hokje vervolgens apart verzorgen.
- Het schakelmoment van (pre)start- naar groei- naar vleesvarkensvoer varieert in de afdeling, omdat niet elk ventiel een gelijk opleggewicht heeft.
- Voor maximale prestaties van vleesvarkens horen alle dieren in alle periodes naar behoefte gevoerd te worden. De opleg van biggen is, om niet met een achterstand te beginnen, hierbij de belangrijkste fase.
Standaard waarnemingen vanaf opleg tot vleesvarken
We kijken allemaal op onze eigen manier naar onze vleesvarkens in de afdelingen. Enkele vaste waarnemingen worden hieronder beschreven. Geeft u uw biggen bij opleg al een rapportcijfer?
We hebben met enkele klanten de proef op de som genomen en zijn biggen gaan scoren op een schaal van 1 tot 10. Een cijfer als 1 (mag uiteraard niet voorkomen) is bedroevend slecht en 10 is uitmuntend. In de praktijk blijkt dat klanten die hieraan meegewerkt hebben kritisch op de
aankoop zijn en de juiste aandacht aan de nieuw opgelegde biggen geven. De aandacht die deze biggen ook verdienen. Het cijfer op de hokkaart blijft de gehele ronde staan en hierdoor kunt u bigkwaliteit monitoren tot en met het afleveren. En dan is het natuurlijk de kunst om deze beginscore tijdens de ronde te verbeteren.
- Lichaamsgewicht (dag 0) graag per hokje
- Rapportcijfer op dag 1 (tussen 1 zeer slecht en 10 uitmuntend), na gescheiden opleg in hokjes of per afdeling
- Gezondheidsbepaling (kent u de historie van de fokker)
- Voeropname, groei, voederconversie waar mogelijk
- Wateropname graag per afdeling
- Mestscore
- Medische behandelingen (per varken)
- Uitval
Conclusie waarnemingen van big naar vleesvarken
- Een goede start is het halve werk, aandachtig scoren van de biggen geeft een beter beeld gedurende de ronde.
- Regelmatig wegen van een koppel varkens geeft inzicht in groeiverloop.
- Bijhouden van voer- en/of wateropname geeft een goed beeld van gezondheid/gesteldheid in de stal.
- Goed registreren in een managementsysteem waardoor varkens uitvallen, geeft inzicht en analyse mogelijkheid van problemen.
Regelmatig zien we in de praktijk dat vleesvarkens niet de gewenste resultaten behalen. Het niet helemaal juist inzetten van varkensvoer soorten, het ontbreken van een goede, passende voercurve, niet voldoende op de hoogte zijn van de gezondheid status bij de vermeerderaar kan leiden tot teleurstellingen.
Maak gebruik van onze sectorspecialisten om op zoek te gaan naar het maximale rendement van uw vleesvarkens. We helpen u graag bij het vinden van het juiste soort varkensvoer dat aansluit op uw bedrijf en uw doelstellingen.