Het traject van opgelegde big naar zwaar vleesvarken moet makkelijk en efficiënt verlopen, met oog voor zowel prestaties als duurzaamheid. De basis voor succes ligt in een gezonde big die goed voer opneemt en goed in z’n vel zit.
Opleggewicht van biggen
Het opleggewicht van biggen varieert sterk, wat van invloed is op hun groei. Houd hier zo goed mogelijk rekening mee bij het opleggen en probeer uniforme hokken te maken. Een kleine big in een hok met allemaal grote biggen zal het extra moeilijk hebben en daardoor achterblijven in groei. Hokken met kleinere biggen kunnen wat langer op opstartvoer (hoog koper) en startvoer blijven Voor biggen onder de 25 kg heeft ABZ de Dynamo Opstartvoeders ontwikkeld, die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van jongere biggen met een lagere voeropname.
Bied comfort
Biggen komen uit een warme biggenstal en produceren zelf nog maar weinig warmte. Als ze in een te koude afdeling komen, zijn ze minder op hun gemakt, ervaren ze meer stress en kost het veel energie om warm te blijven. Deze energie kan niet meer voor groei gebruikt worden. Overigens is het wel belangrijk om voldoende te blijven ventileren. Frisse lucht is van belang voor gezonde biggen. Dit betekent dat, zeker in de wintermaanden, de afdelingen verwarmd moeten worden om de juiste temperatuur te halen.
Waar op te letten bij opleg:
- Temperatuur bij ontvangst minimaal 25 graden.
- Minimale ventilatie 6 m3.
Groeien is hard werken
Naarmate varkens zwaarder worden, produceren ze zelf veel warmte, vooral tijdens de vertering van voer. Een die warmte moet het varken kwijt. Bij zwaardere varkens moet dan ook harder geventileerd worden. Een fris stalklimaat zorgt voor actievere varkens die makkelijker en meer voer opnemen. Dat is dan weer de basis voor een goede groei.
Waarop te letten bij zwaardere vleesvarkens:
- Zorg voor een correcte luchtverdeling, dan kan er ook veel worden geventileerd.
- Temperatuur 19 graden.
- Minimale ventilatie 17 m3.
Fouten in de luchtverdeling kunnen ontstaan door leklucht, windinvloed of een niet-optimale luchtinlaat. Ook hokbezetting en verspreiding van de varkens in het hok (grote groepen) zijn van invloed op de luchtverdeling. Met onze klimaatmonitor kan ABZ het klimaat in uw stal monitoren. Hiermee kunt u zien of er aandachtspunten zijn ter verbetering.
Benut jeugdgroei
Jeugdgroei is de efficiëntste groei. Om deze te realiseren, moeten varkens voldoende energie en aminozuren binnenkrijgen. Luxe startvoer draagt daarom bij aan een goede opstart. Maar zeker zo belangrijk is de opname. Elke hap die het varken meer vreet, zorgt voor meer groei. De huidige genetica kan veel voer opnemen en omzetten in groei. Het gevaar zit hem in het overvreten. Zorg er daarom voor dat de voerbakken altijd gevuld zijn. Even geen voer zorgt ervoor dat de varkens zich later volschrokken.
De juiste voervorm kan zorgen voor een geleidelijke opname. Krusli zorgt voor een hoge voeropname, maar wel op een rustige manier. Hierdoor groeien varkens in de startfase op Krusli harder.
Mis niks…
Kijk of alle behoeften van het varken gedekt zijn. Naast voldoende voer en een goede opstart is het belangrijk dat de varkens de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgen. Dit zorgt voor een gezonde groei van het beenwerk en voorkomt problemen zoals stramme varkens. Voorbeelden van belangrijke voedingsstoffen zijn vitamine Hy-D, calcium en de juiste balans tussen calcium en fosfor.
Wanneer afleveren?
Het ideale aflevergewicht hangt af van uw aflevertabel, maar kan variëren afhankelijk van de prijzen voor biggen en de opbrengstprijzen. Zijn biggen duur, dan wilt u zoveel mogelijk kilo’s vlees per opgelegde big, dus zware varkens. Zijn biggen goedkoop, dan heeft u bij nieuwe biggen ineens weer 25 kg gewicht in het hok liggen. Gewicht dat bij een zwaar varken veel minder efficiënt aan te voeren is. Dan kan eerder afleveren en nieuwe biggen opleggen soms meer rendement per plaats opleveren.
Uniformiteit loont
Uniformiteit in aflevergewicht loont. Hoe kleiner de spreiding in gewicht, hoe beter. Een aflevergewicht van 100 kg, met een spreiding van 7 kg, betekent dat 2/3 van de varkens tussen de 93 en 107 kg zit. Dus zit 1/3 van de varkens daar nog buiten. Hoe uniformer, hoe zwaarder varkens afgeleverd kunnen worden zonder al te veel gewichtskorting. Uniform afleveren wordt vooral bepaald door tijdig de kop uit een afdeling te laden.
Hoe zit dit bij u?
Met de ABZ Dynamo Scan kunnen we uw situatie in beeld brengen en bepalen welke strategieën op uw bedrijf voor een hoger rendement zorgen. Zo weet u welke keuzes u kunt maken om meer uit uw stal te halen.
Meer weten? Neem gerust contact op met een van onze varkensspecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >