Een goede terugblik op onze avonden ‘Ondernemen met het varken van de toekomst’ . Een honderdtal boeren kwamen af op de verschillende avonden verspreid over de regio’s. Vanuit verschillende invalshoeken hebben we het zo over het toekomstperspectief en de kansen voor de Nederlandse varkenshouderij gehad.
Geloven in de toekomst
In Markelo, Eindhoven en Lunteren, de locaties waar ABZ varkensvoer produceert, hadden we drie avonden georganiseerd om met ondernemers naar de kansen in de varkenshouderij te kijken. ‘Ondanks alle uitdagingen die spelen, geloven we in een toekomst voor de Nederlandse varkenshouderij’, lichtte Stefan Regelink, verkoopmanager varkenshouderij bij ABZ in zijn welkomstwoord toe.
Wees weerbaar
Daar ging Frank Steenbreker, senior bedrijfsadviseur varkenshouderij bij aaff op door. Vanuit zijn bedrijfseconomische expertise ging Frank in op ontwikkelingen in concepten als Beter Leven 1 ster. Maar ook voerwinst ontwikkelingen in zeugen en vleesvarkens en hoe dit zich verhoudt tot andere jaren en andere landen. Een belangrijke boodschap van Frank: door onze technische resultaten in de zeugenhouderij liggen er veel kansen, ook in onze concurrentiepositie. Ook in de vleesvarkenshouderij kunnen we concurreren met andere Noord West Europese landen, mits we als Nederland het mestprobleem weten op te lossen. Daar ligt dus ook een taak voor ons als sector. Wel maakte Frank iedereen bewust dat er ook weer slechte jaren komen. ‘Wees weerbaar en zorg voor voldoende buffer om dit op te vangen’, drukte Frank iedereen op het hart.
Veel variatie tussen individuele varkens
Om technische resultaten verder te verbeteren, keek Marco de Mik, senior-adviseur varkens bij Schothorst Feed Research, naar de trends in genetica. Marco liet zien hoe het geboortegewicht van een big, effect heeft op de groei en uitval in de kraamstal en biggenstal, maar ook dat het effect van geboortegewicht zelfs op uitval en groei in de vleesvarkensstal te zien is. Door de uitgebreide onderzoeken en individuele metingen die Schothorst doet, kon Marco laten zien dat de voeropname van individuele varkens erg verschilt. Een gemiddelde voeropname van 3 kg in de eindfase, kan variëren van 1 kg tot 5 kg tussen verschillende varkens. Een praktijkvoorbeeld van een buitenlandse klant van Schothorst laat zien dat door vleesvarkens individueel te voeren en wegen met voerboxen, en daar het voer op aan te passen, er nog voordeel te halen valt op efficiëntie en voerkosten. Dit lijkt nu nog ver weg, maar kan in de toekomst wellicht nog een ‘gamechanger’ worden. ‘We gaan steeds meer naar precisie voedering, maar daardoor wordt de puzzel steeds complexer’, aldus Marco.
Praktijkervaringen
Om nu al aan de slag te gaan met het varken van morgen, gingen onze specialisten Naomi ten Tije en Ad Kolen in op gedrag en welzijn van varkens en hoe je hier in de stal op kan sturen. Zo kwam het bruggetje naar het houden van intacte krulstaarten, waar we als ABZ verschillende pilots mee hebben gedaan en aan het opstarten zijn. Ook de ontwikkelingen op vrijloopkraamhokken werden doorgenomen en onze ervaringen die we op verschillende praktijkbedrijven hebben mogen opdoen.
Vertrouwen in een mooie sector
Een kijkje achter de schermen op onze productielocaties en een gezellig borrel zorgden voor een goede afsluiting van de avonden. Zo werd er nog lang doorgepraat over deze mooie sector en het toekomstperspectief wat we met vertrouwen te gemoed zien.
Contact team varkens >