Wilt u ook mooie, zware biggen spenen? Kijk dan nu het laatste webinar van ABZ terug. De nutritionisten van ABZ besteden hierin uitgebreid aandacht aan de nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van biggenvoer en hoe we die kunnen inzetten om het speenproces soepel te laten verlopen.
Succesvol biggen spenen
Om succesvol biggen te kunnen spenen is een goede voorbereiding misschien wel het allerbelangrijkst. Waarom? Stress en onrust die gepaard gaan met het spenen veroorzaken bij veel biggen een flinke voeropnamedip. Die te lage voeropname zorgt voor schade aan het maagdarmkanaal. Wanneer biggen dan na enkele dagen weer beginnen met vreten, kunnen ze de voedingsstoffen niet verwerken en ontwikkelen ze maar al te vaak dunne mest of zelfs diarree en dat niet alleen. De groeivertraging in die eerste periode na spenen heeft effect tot aan afleveren aan de slachterij. Onderzoek laat zien dat een slechte eerste week, uiteindelijk wel 40 gram groei per dag kan kosten.
Oornecrose
Schade aan de darmen kan er ook voor zorgen dat schadelijke stoffen in de bloedbaan terecht komen en ontstekingsreacties in het hele lichaam veroorzaken. Met name streptococcen en staphylococcen verspreiden zich door het lichaam van biggen en scheiden giftige stofjes uit die als een soort schaar huidcellen kapot knippen. Vooral in de ‘uiteinden’ zoals oorpunten en staarten. Dit kan tot oornecrose en uiteindelijk oor- en staartbijterij leiden.
Biggen leren vreten
Het is dus zaak biggen goed voor te bereiden op het speenproces. Dat kan allereerst door biggen te leren vreten, want: hoe meer voer biggen in de kraamstal opnemen, hoe meer voer ze vlak na spenen opnemen. We kunnen (meer) biggen aan het vreten krijgen door:
- ‘Flavour imprinting’: als biggen het voer herkennen van de zeug, zullen ze minder last hebben van voer-neofobie (angst voor nieuw en onbekend voer) en gemakkelijker aan het vreten gaan, beter groeien na het spenen en minder onrust en bijterij vertonen. ABZ doet hier momenteel praktijkproeven mee.
- ‘Choice feeding’: Uit Wagenings onderzoek blijkt dat wanneer biggen in het kraamhok twee verschillende typen voer aangeboden krijgen, ze hun totale voeropname verhogen. Praktijkproeven van ABZ laten zien dat ABZ Biggenmuesli de voeropname zelfs kan verdubbelen. Ook groeiden de biggen 25% harder ná het spenen.
- ‘Ontdek-voerbak’: Ander onderzoek uit Wageningen laat zien dat biggen van nature erg nieuwsgierig zijn. Door hokverrijking of voerbakjes met touw/ katoen dagen we biggen extra uit om voer te ontdekken, waardoor ze meer gaan vreten voor het spenen.
Wilt u met ons in gesprek over succesvol biggen spenen?
Neem dan contact op met onze varkensspecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >