De vleesvarkenshouderij in Nederland behoort ten opzichte van de Europese landen op het technisch vlak tot de betere landen. Daarentegen zijn een aantal kosten ook hoger dan concurrerende landen en is het zaak om uit te blinken in technische resultaten om zo voldoende rendement te halen en een concurrerende positie te blijven houden. Op ieder bedrijf is het nog mogelijk om verbetering in de technische resultaten te behalen door het sturen op bepaalde kengetallen.
Wat is rendement?
De Van Dale omschrijft het begrip ‘rendement’ als opbrengt/ winst alsook: nuttig effect van iets. Het rendement op het totaal geïnvesteerde vermogen is steeds vaker en steeds meer bepalend of een bank een financiering wil aangaan of juist niet. Voerwinst per vleesvarken is een kengetal waarmee al langer wordt gerekend. Het vergelijken van voerwinst per vleesvarken of per gemiddeld aanwezig vleesvarken tussen bedrijven onderling wordt echter al lastiger. De factor bezettingsgraad of beschikbaar staloppervlak wordt hierin niet meegenomen, maar draagt wel degelijk bij aan het rendement. Vlees in een Beter Leven Keurmerk eist een grotere hokoppervlakte per dier, waardoor de bezettingsgraad zal dalen. Daar staat echter wel een extra vergoeding tegenover. De voerwinst per vierkante meter stal is daarvoor een beter kengetal wat extra informatie hierover geeft en beter weergeeft wat het rendement van het geïnvesteerde vermogen is.
Welke kengetallen hebben invloed op het rendement van uw bedrijf?
Wanneer we spreken over voerwinst of voerwinst per vierkante meter, hebben we het over de omzet plus aanwas minus de voerkosten. Omzet wordt gedeeltelijk bepaald door de handelscapaciteit van de varkenshouder. Onder welke condities worden biggen aangekocht en vleesvarkens verkocht en welke wijze van voedering wilt u op uw bedrijf toepassen.
Wat betreft de wijze van voedering zijn er een aantal mogelijkheden. De voederstrategie kan effect hebben op de netto voerprijs. In plaats van het voeren van een compleet droogvoer kan er gekozen worden voor het vervangen van enkelvoudige droge of natte bijproducten. In geval van natte bijproducten is men afhankelijk van de beschikbaarheid en de kwaliteit van de individuele producten. Bij droge producten speelt moment van inkopen en besparen op transportkosten een grotere rol.
Een andere mogelijkheid van invloed op wijze van voedering is de pakketkeuze van het voer. Wordt er gestreefd naar een maximale uitbetaling van het vleesvarken of naar een maximale groei? Wanneer er wordt gestreefd naar maximale groei en een hoge omzetsnelheid betekent dit vaak een iets mindere karkaskwaliteit. De voeders zijn daarop afgestemd maar resulteren in een iets mindere karkaskwaliteit. Voor de maximale uitbetaling van een vleesvarken met de beste karkaskwaliteit zijn doorgaans luxere voeders gevraagd met hogere aminozuurniveaus en hogere gehaltes aan vitamines en mineralen.
De rol van de genetica en het uitbetalingssysteem van de slachterij speelt mee in de maximale uitbetaling van de vleesvarkens om het streven naar maximale groei. Worden de varkens geslacht in een Nederlandse slachterij dan zal er veelal minder uitbetaald worden op de laatste millimeters extra spierdikte en extra gekort worden op te veel spekdikte. Veel Duitse slachterijen betalen uit op individuele onderdelen als hammen, schouders en karbonades. Dit in combinatie met een juist aflevergewicht. De rol van de genetica wordt hierin groter; tussen diverse slachterijen zitten ook verschillen in uitbetaling per onderdeel, waardoor het zoeken is naar de juiste slachterij bij uw vleesvarkens.
Het leveren van beren wordt ook weer actueler. Slachterijen passen concepttoeslagen niet meer toe op beren en heffen een korting op beren boven een bepaald geslacht gewicht. Het kan een keuze zijn om daarom weer borgen en gelten te gaan houden. Bekend is dat de voederconversie van borgen hoger is als van beren, maar een compensatie in de concepttoeslag kan dit verschil weer terugbrengen.
Bovengenoemd een flink aantal kenmerken waarop u als vleesvarkenhouder invloed kunt hebben en waarmee u kunt streven naar een maximaal rendement per vierkante meter! Het begint bij de afzetmogelijkheden, vervolgens de genetica en voerstrategie. De varkensspecialisten van ABZ Diervoeding denken graag met u mee!