Iedereen weet dat een jaarlijkse siloreiniging van belang is om schimmelvorming in de silo te voorkomen. Toch komt men er vaak niet aan toe om de silo’s te reinigen. Wij zetten een aantal aandachtspunten van siloreiniging voor u een op rijtje:
Oorzaak en gevolg
Doordat bijna alle varkens tegenwoordig automatisch worden gevoerd, ziet de varkenshouder het voer niet meer uit de silo komen. Hierdoor is er minder besef van hoe het gesteld is met de inhoud van de silo’s. Bovendien is het lastiger om een silo leeg te laten komen, omdat er geen reserve silo aanwezig is. Vaak wordt het voer in combinatie met andere soorten besteld, waardoor er wordt bijgevuld. Met als gevolg dat er iedere levering een beetje oud voer blijft zitten. De silo loopt namelijk vanuit het midden leeg.
Soms past het voer niet helemaal in de silo, waardoor de ontluchting wordt afgesloten. Hierdoor kan er vocht ontstaan en dat vergroot de kans op schimmelvorming. De schimmels produceren op hun beurt mycotoxinen. Mycotoxinen zijn stofwisselingsproducten van schimmels die toxisch zijn. Mycotoxinen kunnen zowel tijdens de groei van het gewas (veldschimmels) als tijdens opslag (opslagschimmels) worden gevormd. Factoren die hierbij een belangrijke rol spelen zijn de temperatuur, de vochtigheid en de duur van de opslag. Bij silo’s met minder doorstroming, zoals speenkorrel en lactozeugenvoer, is het extra van belang hier aandacht aan te besteden.
Door een combinatie van factoren kunnen er geleidelijk aan moeilijk verklaarbare en vage klachten ontstaan zoals:
- Vruchtbaarheidsproblemen
- Prolapsen (endeldarmuitstulping)
- Oorbijten
- Verlaagde voeropname
- Verminderde groei
- Diarree/ verteringsproblemen
- Lage weerstand
Het is uiteraard zonde van uw tijd en geld als er eerst kosten worden gemaakt voor bijvoorbeeld een bloedonderzoek, terwijl de oorzaak in uw voeropslag of voersysteem zit. Daarom is het verstandig om een jaarlijkse reiniging op te nemen in uw protocol.
Siloreiniging – de mogelijkheden op een rijtje
Een silo reinigen kan zowel droog als nat. Er zijn diverse gespecialiseerde bedrijven die met een hoogwerker via het mangat luik uw silo reinigen en tevens inspecteren op slijtage en onderhoud. Let ook op de tussenopslagen en wegers als die aanwezig zijn. Ook deze kunnen vervuild zijn. Met name tijdens het bijmengen van CCM e.d. ontstaan er risico’s ten aanzien van schimmels. Het is eventueel ook mogelijk om uw opslag te ontsmetten. Dit uiteraard alleen nadat uw voeropslag en -systeem gereinigd is.
Propshot
Naast bovenstaande aandachtspunten kunt u ook een propshot bestellen. Een propshot is een mengsel van zuren op drager. De organische zuren verminderen schimmels effectief om de voedingswaarde te behouden en de houdbaarheid van grondstoffen en mengvoeders te verlengen. Het poeder hecht zich namelijk aan de silowanden en aan achtergebleven voerresten en vermindert het aankoeken van voerresten in de silo. Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op met uw varkensspecialist.