Varkenshouder Jaap van Ham (51) heeft samen met zijn vrouw Anita (49) en hun kinderen Lisa (21), Maud (19) en Bart (18) een vleesvarkensbedrijf in Haghorst. De ouders van Jaap van Ham zijn op deze locatie gestart met 70 zeugen en 30 koeien. Het familiebedrijf werd langzamerhand groter en groter. Het van oorsprong gemengd bedrijf richt zich uiteindelijk volledig op het afmesten van varkens. Inmiddels heeft Jaap van Ham dan ook een vleesvarkensbedrijf met een kleine 3.000 vleesvarkens.
De geschiedenis in een notendop
De vader en moeder van Jaap van Ham hadden in 1962 een ontginningsboerderij met zo’n 70 zeugen en 30 koeien. Vader deed de koeien en moeder zorgde voor de varkens. De koeientak werd al snel uitgebreid en aangezien dit arbeidstechnisch geen goede combinatie was met het houden van zeugen, werd uiteindelijk gekozen om koeien en vleesvarkens te gaan houden. De zeugenstal werd rond 1990 verbouwd om opschaling te realiseren. Er werd een nieuwe stal voor vleesvarkens bijgebouwd. Dit was een moeizaam traject dat in verband met steeds wijzigende regelgeving en bouwblokverandering zo’n tien jaar geduurd heeft. Uiteindelijk was de familie Van Ham in staat het bedrijf op te schalen naar ongeveer 3.000 vleesvarkens.
Bedrijfsgroei door focus
Aangezien de stalcapaciteit van rundvee vol zat besloot de familie Van Ham zo’n acht jaar geleden zich volledig te specialiseren omdat focus op één diertak in hun ogen noodzakelijk was. De keuze werd gemaakt voor de vleesvarkenshouderij omdat hier meer rendement te behalen viel. Van 2007 tot 2013 werd de stal van de achterbuurman gehuurd met ruimte voor 1.200 vleesvarkens.
In 2011 werd gestart met de bouw van een nieuwe stal voor 2.950 vleesvarkens. Op steun van de buurt en omwonenden heeft de familie Van Ham altijd kunnen rekenen. De nieuwe stal werd in 2012 in gebruik genomen en in 2013 werden opnieuw alle benodigde vergunningen aangevraagd om een uitbreiding van 2.800 vleesvarkens te realiseren. In 2014 waren ook deze uitbreidingsvergunningen binnen. ‘Mocht er in de toekomst ruimte om te ondernemen zijn, dan wordt ook deze uitbreiding naar in totaal 5.750 plaatsen gerealiseerd’, vertelt Jaap van Ham.
Klein begonnen, groter geworden
‘We zijn klein begonnen en groter gegroeid, maar diergezondheid blijft bij ons centraal staan’, geeft Jaap aan. ‘Qua stalinrichting hebben we gekozen voor sober en degelijk. Er wordt gebruik gemaakt van kanalenventilatie voor een optimaal klimaat, waarbij de lucht laag binnen gelaten wordt. Qua technische resultaten valt er altijd wat te sturen, maar de gezondheid van de dieren staat altijd voorop. Uiteindelijk verbetert dit het bedrijfsresultaat. Op dit moment sturen we op het verder optimaliseren van de gezondheid van onze biggen’.
Honkvast
Jaap van Ham geeft aan dat hij graag werkt met een vaste partner. ‘Alleen zo creëer je betrokkenheid’. Dit gaat op voor al zijn leveranciers: van fokker tot voerleverancier. ‘Maar’ geeft hij aan, ‘uiteindelijk moet het wel goed draaien!’. In de eerste week worden de biggen luxe opgevangen met een opstartkorrel. Hierna wordt er overgeschakeld op het standaard voer (standaard startvoer, standaard fasevoer en standaard af-mestvoer). ‘Onze beren hebben luxer voer nodig dan gelten, want beren kunnen meer eiwit aan-zetten en hebben een betere voerconversie’. Om het voer goed te kunnen sturen maakt de familie Van Ham gebruik van een computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI). Dit maakt traploos over-schakelen van het ene naar een andere voersoort mogelijk.
Varkensvoorlichter Martien Maton komt al 25 jaar bij de familie Van Ham. De lijntjes zijn kort en er is een goede klik. De familie van Ham is al lid sinds CAV Diessen. Dat werd vervolgens Bedico, Brameco, Brameco•Zon en nu ABZ Diervoeding. ‘Met de voerkosten kan ik prima uit de voeten, ik ben 100% tevreden, dus waarom zou ik overstappen’?
Jaap van Ham voert zijn varkens het volgende:
- 21.536 Opstartkorrel Plus 3 (luxe opstartvoer: 1 week)
- 21.410 Startkorrel Opti (4 weken)
- 23.360 Vleesvarkenskorrel DeLuxe (4 weken)
- 23.060 Vleesvarkenskorrel Opti 2
Onderstaand een foto-overzicht van de bedrijfsreportage bij Anita en Jaap van Ham: