Kapotte oorpunten, aangetaste staarten, onrust, bijterij en agressief gedrag. Het komt nog veel voor bij zowel biggen als jonge vleesvarkens. De varkensspecialisten van ABZ delen hier hun 5 belangrijkste praktijk tips met u.
1. Investeer in darmgezondheid
Bij ABZ vinden we dat voer een belangrijke basis is voor gezonde dieren. Veel problemen komen van binnenuit. Wanneer de maag en darmen niet op orde zijn, is de kans op onrust en oorbijten behoorlijk groot. Zo is er een duidelijk verband aangetoond tussen diarree en oornecrose bij biggen.
De Dynamo voeders van ABZ zijn speciaal afgestemd op de behoefte van uw dieren. Zo bevatten ze fijn gemalen eiwit en apart gewalste granen en FiberFit® en ondersteunen zo een gebalanceerde vertering bij biggen. Hiermee helpen ze het risico op dunne mest en diarree, maar ook op oor- en staartbijten te verkleinen.

2. Leer de biggen vreten
Wanneer we biggen goed aan het vreten kunnen krijgen, is de kans dat ze gaan vechten of bijten kleiner. Dat begint al voor het spenen: hoe meer vast voer de biggen in de kraamstal opnemen, hoe beter. Daarbij is moeder hun grote voorbeeld.
Met de ABZ Smaakmaker® maken we van deze kennis gebruik door precies dezelfde smaakstoffen toe te passen in het lactovoer als in het speenvoer. Daardoor ruiken gespeende biggen in hun nieuwe omgeving tóch de vertrouwde geur van hun moeder en ervaren ze minder stress. Ze beginnen daardoor makkelijker met vreten en zijn minder geneigd tot staartbijten, oorbijten of ander agressief of beschadigend gedrag.
3. Onderneem snel actie bij bijterij
Een snelle signalering van bijtgedrag is van cruciaal belang, zo blijkt uit onderzoek. Een uitbraak van staartbijten is niet altijd te voorkomen, maar vereist wel snel ingrijpen. Alleen op die manier is de uitbraak binnen enkele dagen nog te stoppen. De eerste tekenen van problemen zijn: veel schreeuwen, bijtpuntjes en krassen, vers bloed en bij lange staarten: snel schudden/ kwispelen van de staart, staart tussen de achterpoten geklemd en een nat uiteinde van de staart(pluim). Bijters en slachtoffers kunnen beter tijdelijk apart worden gezet en er moet meer afleidingsmateriaal komen.
4. Zorg voor voldoende vreetplekken
Varkens zijn sociale dieren die het liefst ongestoord eten in gezelschap van andere dieren. Honger, competitie en angst kunnen chronische stress veroorzaken. En, stress leidt meestal tot onrust en bijterij. Enkele feiten op een rij:
- De optimale vreetbreedte is: schouderbreedte +10%.
- De voeropnamesnelheid is bij gespeende biggen erg beperkt: zo’n 3 tot 4 gram per minuut.
- Eerste 2 dagen na spenen:
- 1 eetplaats voor maximaal 2 biggen
- 1 drinkplaats voor circa 5 biggen
- Vanaf 3 dagen na spenen tot afleveren (circa 25 kg):
- 1 eetplaats voor circa 5 biggen
- 1 drinkplaats voor maximaal 10 biggen
- Nippelopbrengst minimaal 500 – 700 ml per minuut
- Water en voer zouden los van elkaar verstrekt moeten worden voor de zogenaamde ’restvreters’: 15% van de varkens leren het klepelen nooit en zullen anders eerst het water moeten opdrinken.

5. Kies het juiste afleidingsmateriaal bij bijterij
Afleidingsmateriaal is van grote invloed op het voorkomen van bijtgedrag. Het verstrekken van stro, zeker als het op de vloer wordt verstrekt, blijkt stukken effectiever dan rubber speelgoed en al helemaal beter dan een metalen ketting.
Waarom werkt dit zo goed?
Stro is eetbaar, varkens kunnen er tegelijk mee bezig zijn en het heeft daarnaast een positief effect op de darmgezondheid. Af en toe krijgen ze zelfs een kleine beloning: een graankorrel.
Verwante artikelen
Als u dit onderwerp interessant vindt, wilt u wellicht de volgende artikelen ook lezen:
- Lees meer over de relatie tussen darmgezondheid en staart- en oorbijten. Klik hier >
- Bekijk het artikel ‘AS-Mix® voor meer rust in de stal bij bijterij en onrust‘. Klik hier >
- Lees meer over hoe ABZ oude oogst granen inzet voor een gezonde biggenopfok. Klik hier >
- Bekijk het artikel ‘Afleidingsmateriaal voor varkens‘. Klik hier >