ABZ Diervoeding valt in de smaak bij stagiaires
Regelmatig zijn studenten Gert Pul en Stefan ter Haar, beide vierdejaars student aan de HAS in Dronten, op het kantoor van ABZ Diervoeding in Nijkerk te vinden om te overleggen met ABZ nutritionist Jacco Vessies over de nieuwste resultaten van hun proeven.
Het terugdringen van het aantal doodgeboren biggen via voeding
Gert: ‘Het onderwerp, het terugdringen van het aantal doodgeboren biggen via voeding, is heel actueel. We hebben het effect van twee voerstrategieën getest op het aantal doodgeboren biggen. Beide vanaf één week voor het werpen tot enkele dagen erna. De focus lag op het verbeteren van het werpproces en het versterken van de biggen aan het einde van de dracht en tijdens het werpen. Daarbij maakten we gebruik van speciale grondstoffen.’
De cijfers laten zien dat het aantal doodgeboren biggen duidelijk omlaag ging, maar ook werden significant hogere geboortegewichten bereikt (gemiddeld 145 g/big). De mest van de zeugen was beter, het werpen ging vlotter en de vitaliteitsscore van de biggen was hoger. Dit is met name als gevolg van de betere en constantere energievoorziening van de zeug, via de bloedsuikerspiegel.
Met de juiste voeding en voerstrategie rondom werpen, kunnen de sterfte tijdens en na het werpen worden verlaagd en de geboortegewichten worden verhoogd.
Behoefte om te wroeten
Via Facebook hebben Gert en Stefan daarna nieuwe vermeerderaars gevonden om een innovatief voerconcept voor biggen te testen: ‘choice feeding’. Stefan: ‘Door biggen in de kraamstal de keuze te geven tussen 2 verschillende voeders, proberen we ze beter en sneller aan het vreten krijgen.’De eerste resultaten zijn verrassend. Het lijkt erop dat biggen een grote intrinsieke behoefte hebben om te wroeten en exploreren. Ze blijken namelijk vooral erg blij te zijn met de aangeboden muesli. Stefan: ‘We zien bij tomen met standaard prestarter plus muesli dat de buikvulling en ook de mestconsistentie significant beter zijn. Dit is een groot voordeel. Ook ná het spenen zagen we dit effect terug. Choice feeding geeft dus aanknopingspunten om de voeropname voor en na het spenen te verhogen en het risico op diarree te verlagen.’
De totale voeropname voor het spenen was hoger bij ’choice feeding’, dus wanneer biggen de keuze hebben tussen twee verschillende voeders. Ook de mest was beter.
Werken bij ABZ Diervoeding
En, bevalt het ze om bij ABZ Diervoeding te werken? ‘We hebben het hier heel goed naar onze zin. Het mooiste is de vrijheid die we krijgen. We mogen grotendeels zelf het onderzoek opzetten en onderhouden ook zelf het contact met de boeren. ABZ is heel toegankelijk en staat open voor vernieuwing. Ons onderzoek heeft bruikbare informatie opgeleverd en deze is nu al voor zeugenhouders beschikbaar gemaakt, dat vinden we het mooie!’
aldus een enthousiaste Gert en Stefan.
Toekomstplannen
Als het onderzoek bij ABZ is afgerond gaan beide stagiaires afstuderen. Als het gaat om de toekomst zegt Gert: ‘Eerst ga ik waarschijnlijk als bedrijfsleider op een varkensbedrijf aan de slag, maar uiteindelijk wil ik ondernemer worden, de vrijheid, de eigen verantwoordelijkheid, dat is mijn doel!’ Stefan: “Ik wil varkenshouder worden en zit al in maatschap met m’n ouders. Wij boeren hebben een mooi verhaal te vertellen en dat is ook hard nodig’.
Meer weten over de mogelijkheden om het aantal doodgeboren biggen op uw bedrijf terug te dringen
Contact opnemen >