Afgelopen maand rondde stagiaire Ilse van den Berg haar onderzoek naar de innovatieve GMI-techniek van ABZ Diervoeding af. Het resultaat? Spekdikte alleen zegt onvoldoende over de werkelijke conditie van de zeug. Ilse bevestigde met haar analyses dat er op cruciale momenten in de cyclus spierafbraak plaatsvindt. Die afbraak van spier is negatief voor de vruchtbaarheid en de toomkwaliteit van vleesrijke en hoogproductieve zeugenrassen. Ilse en onze nutritionist Jacco Vessies leggen uit hoe dat zit.
Ilse van den Berg, vierdejaars student Varkens- en pluimveehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten: “Tijdens mijn studie vond ik diervoeding al een interessant onderwerp. En omdat ik graag te weten wilde komen of het beroep als adviseur iets voor mij zou zijn, ben ik op zoek gegaan naar een stage bij een mengvoerleverancier. Van mensen in mijn omgeving had ik positieve verhalen over ABZ Diervoeding gehoord en besloot daar te solliciteren.”
De varkenshouderij is Ilse niet vreemd: “Ik ben opgegroeid op een varkensbedrijf en voordat ik aan mijn studie begon, heb ik al een aantal jaren op varkensbedrijven gewerkt, voornamelijk in Oost-Duitsland.” Ze besloot toch verder te studeren en kwam zo bij ABZ Diervoeding terecht. “Dit was voor mij een unieke kans om een voerleverancier van dichtbij mee te maken.” Samen met Jacco Vessies, nutritionist bij ABZ Diervoeding, startte ze eind vorig jaar haar stageproject met als doel: het analyseren van de beschikbare GMI-metingen uit de praktijk.
GMI-techniek geeft inzicht in werkelijke conditie
Waarom de GMI-techniek? Het blijkt dat traditionele voerschema’s, gebaseerd op het gewicht of spekdikte, niet meer volstaan voor moderne zeugen. Vessies: “Ze zijn bij lange na niet nauwkeurig genoeg om de werkelijke conditie van zeugen in beeld te brengen.” Met behulp van de GMI-techniek kan ABZ Diervoeding, via echografie, exact de spek- én spierdikte van zeugen in verschillende stadia van de cyclus in kaart brengen. In tegenstelling tot alleen het gewicht of spekdikte geeft deze informatie inzicht in de wérkelijke conditie. Door het voer en voerschema hierop af te stemmen, kan een zeugenhouder het maximale uit z’n zeugen halen. Dit kan zomaar 25 euro per zeug per jaar opleveren, zo geven onze varkensspecialisten aan.
Vessies: “Omdat we al zo’n vijf jaar GMI-metingen doen, hebben we ondertussen heel veel gegevens verzameld. Om ons heen zien we nu ook andere voerleveranciers, evenals onderzoekscentra zoals Schothorst Feed Research, beginnen met spier- en spekmetingen. Omdat onze varkensspecialisten al jarenlang ervaring hebben met de praktische toepassing ervan, kunnen we de informatie nu al inzetten om een hoger rendement te behalen.”
Onderzoek levert waardevolle gegevens op
Een uitgebreide analyse van de grote hoeveelheid GMI-gegevens leverde interessante nieuwe informatie op. Vessies: “Eén van de belangrijkste bevindingen die we de afgelopen tijd hebben gedaan is dat zeugen de reserves gebruiken die ze beschikbaar hebben. Een vette zeug breekt vet af en een bevleesde zeug breekt spier af. We zien dat driekwart van de zeugen aan het einde van de dracht spier afbreekt. Duiken we dieper in de cijfers, dan blijkt dat vooral de hoogproductieve zeugen – met meer dan 17 totaal geboren biggen – spier afbreken. Dat is echt een risico bij moderne zeugen.”
Zeugen gebruiken de reserve die beschikbaar is: spek of spier (praktijkonderzoek ABZ Diervoeding en Cargill, 2020)
Meer doodgeboren biggen
Die spierafbraak is heel nadelig, omdat allerlei schadelijke stikstofverbindingen in het bloed terechtkomen. Dat is ongunstig voor bijvoorbeeld de overleving van de biggen. Vessies: “Onze metingen laten ook zien dat er een relatie lijkt te bestaan tussen spierafbraak in hoogproductieve zeugen en het aantal doodgeboren biggen.” Spierafbraak in de lactatie leidt daarnaast tot een lagere toomgroei en een slechtere rijping van de eicellen. Dit leidt weer tot een mindere uniformiteit en kwaliteit van de volgende worp. Als we kijken naar de duurzaamheid van de zeugen, dan heeft ook die te lijden onder veel conditie- en spierverlies. Ilse vult aan: “Mijn onderzoek bevestigt dat moderne zeugen spek én spier afbreken. Hoe meer biggen een zeug produceert, hoe groter het verlies aan het einde van de dracht en tijdens de lactatie. Vooral de jonge zeugen moeten vaak hun spierreserves aanspreken.” Ook kwam uit haar project naar voren dat naarmate een zeug meer spier verliest tijdens de lactatie het interval spenen-bronst langer wordt. “Er is nog meer onderzoek nodig om alle gevolgen in kaart te brengen”, aldus Ilse, “maar gelukkig gaat ABZ Diervoeding hiermee verder.”
Toegankelijk bedrijf
En hoe vond Ilse haar stage? “Ik heb ABZ Diervoeding als een toegankelijk bedrijf ervaren dat bereid is tijd te investeren in jonge mensen. Ik heb uitgebreid de mogelijkheid gehad om met de varkensspecialisten op pad te gaan. Ze waren vriendelijk, open en enthousiast. Ik heb veel kunnen zien, mocht vragen stellen en kon onderzoeken wat het vak inhoud, erg leerzaam!” Ze studeert deze maand af. Wat zijn haar plannen? “Ik wil heel graag in de varkenshouderij verder. Welk specifiek beroep of bij welk bedrijf? Dat hoop ik de aankomende tijd verder te kunnen onderzoeken.”
Wilt u ook meer rendement behalen met behulp van de GMI-techniek van ABZ Diervoeding?
Neem dan gerust contact op met één van onze varkensspecialisten.
Contact team varkens >