Vanwege de wereldwijd gestegen grondstofprijzen, rijzen ook mengvoerprijzen de pan uit. Dit is het gevolg van verschillende ontwikkelingen, zoals oogstomstandigheden, grote vraag uit China, COVID-19 en de varkenspest. Toch zijn er, zo geeft onderzoek aan, een aantal mogelijkheden om de voerkosten te verlagen.
Afhankelijk van het afleverconcept en type varkensbedrijf zijn er verschillende mogelijkheden voor varkenshouders om de voerkosten in de hand te houden. Dat schrijft Francesc Molist, onderzoeksmanager bij Schothorst Feed Research, in Pig Progress. Dit zijn de 7 manieren:
- Verlagen aflevergewicht:
De voederconversie neemt meer dan lineair toe met het gewicht. Dat komt omdat de onderhoudsbehoefte sterk toeneemt naarmate dieren ouder worden. Ze zetten relatief meer spek aan. Een kilo spek kost flink meer voer dan een kilo spier. Het verlagen van het aflevergewicht van 125 – 130 kg naar 115 – 120 kg zal de voerkosten dus aanzienlijk verlagen. Dit is uiteraard afhankelijk van het concept waarbinnen geleverd wordt. - Gescheiden opleggen:
Het mesten van beren, met hun magere groei en lage voederconversie, is vanuit het oogpunt van voerkosten het meest interessant. Het gescheiden opleggen van beren en gelten betekent dat ze nog preciezer en efficiënter gevoerd kunnen worden. - Meerfasen-voedering:
Varkens vreten de meeste kilo’s in de afmestfase, terwijl dan ook de voederconversie oploopt. Als het aantal voersilo’s het toelaat, is het voeren van een 3- of zelfs 4-fasen voerprogramma interessant voor de voerkosten. Varkenshouders kunnen dan het gehalte aan energie en lysine beter afstemmen op de behoefte per leeftijdscategorie.
- Voersamenstelling:
Met name in de afmestfase zou kritisch naar het gekozen type voer gekeken moeten worden. Naast energie en lysine, heeft de grondstofsamenstelling invloed op de prijs van het varkensvoer. Met name de afgelopen maanden zijn de grondstofprijzen flink gestegen. Loopt het goed in de stal, dan kan gerust de veiligheidsmarge iets verlaagd worden. Meer variëren met de samenstelling levert meteen geld op. De kwaliteit van (uw eigen) grondstoffen moet dan wel goed in beeld zijn. Uw varkensspecialist kan u hierover informeren. - Additieven:
Additieven, zoals organische zuren, vitaminen en mineralen, bepalen voor een groot deel de voerprijs. Ze helpen de darmen gezond te houden, de voeropname te stimuleren, de weerstand te verbeteren en de voederconversie te verlagen. Maar zijn al die vitaminen in de afmestfase nog nodig? En kunnen zuren de voederconversie helpen verlagen? Een kritische blik op de gebruikte voeradditieven kan geen kwaad. De nutritionisten van ABZ letten hier sterk op. - Fosfor:
Fosfor is het duurste mineraal in biggen- en zeugenvoer met zo’n 0,5 tot 1% van de voerkosten. Vanwege de wetgeving rondom fosfaat, is het gehalte in voeders al behoorlijk laag. Voerbedrijven hebben met behulp van het enzym fytase de benutting van fosfor, maar ook andere mineralen verbeterd, waardoor ze de voerprijs laag kunnen houden. De juiste fytase is hierbij van belang. - Productietechniek:
Door de juiste productietechniek toe te passen kunnen voerleveranciers de balans zoeken tussen productiekosten en gezondheid van uw varkens. Té fijn malen van grondstoffen kan de voederconversie verlagen, maar leidt nog vaak tot problemen met de darmgezondheid.
2 eurocent lagere voerkosten
ABZ Diervoeding heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in haar fabrieken. We werken met speciale technieken om de kwaliteit van gezonde vezels te behouden. De uitval bij zowel de biggen als vleesvarkens is mede daardoor lager dan het landelijk gemiddelde. Vezelrijke producten hebben een positieve invloed op een goede darmwerking. Een goede darmwerking is essentieel voor een efficiënte groei en om dunne mest te voorkomen. Naast onze bijzondere productietechniek om gezonde vezels te behouden, is het ook mogelijk om ons vezelrijk product FiberFit® in te mengen. We benutten actueel onderzoek voor een optimaal gebruik van mineralen, zoals fosfor, vitaminen en additieven.
Met onze Dynamo vleesvarkensvoeders behalen we een lage EW-conversie, hoge groei en optimale vleesaanzet voor elk type varken. Voor u betekent dit 15 gram extra groei en 2 eurocent lagere voerkosten per kg groei.
Onze varkensspecialisten hebben veel ervaring als het gaat om het verlagen van de voerkosten. Neem gerust contact met ze op!
E-mail nieuwsbrief grondstoffen
Wilt u op de hoogte gehouden worden van marktinformatie en prijsinformatie? Meld u aan voor onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief over de grondstoffenmarkt: klik hier >
[Bron: Pig Progress]