Een gezond maag- en darmstelsel is van levensbelang voor gespeende biggen. Daarom is dit èèn van de belangrijkste pijlers van het Dynamo voeren concept voor biggen. Bij vleesvarkens resulteren gezonde darmen in een betere efficiëntie, waardoor een lagere voederconversie behaald kan worden. ABZ De Samenwerking stuurt niet alleen middels de grondstofsamenstelling op maximale darmgezondheid, maar ook met een optimale deeltjesgrootteverdeling – grof én fijn – in onze voeders.
Optimale maalfijnheid varkensvoer
Alleen de samenstelling van het voer zegt nog niet alles over de kwaliteit ervan. Hoe fijn of grof grondstoffen gemalen zijn in de fabriek, bepaalt mede hoe het varkensvoer presteert in de stal. Sommige grondstoffen moeten heel fijn gemalen worden voor een optimale vertering, zoals soja en andere eiwitrijke grondstoffen. Vezelrijke grondstoffen malen we minder fijn, zodat de waardevolle structuur behouden blijft. Structuur is essentieel voor een goede vertering, maar ook voor de gezondheid en weerstand van het maagdarmkanaal. Onze fabrieken hebben de mogelijkheid om grondstoffen apart te bewerken.
Onderzoeksprogramma
Omdat de juiste maalfijnheid van grondstoffen zo belangrijk is, doet ABZ De Samenwerking elk jaar mee aan een programma dat de deeltjesgrootteverdeling van onze varkensvoeders in beeld brengt. Zo controleren we of het proces in onze fabrieken nog steeds optimaal verloopt en of we de structuur die we verwachten ook in het brokje*, meel of Krusli zit dat uit de fabriek komt rollen. Want dat is namelijk waar het om gaat voor het varken. Op die manier kunnen uw varkens op een hoog niveau blijven presteren.
De conclusie: uit het doorlopende onderzoek blijkt dat het aandeel fijne en grove deeltjes in onze uitgeleverde voeders zeer stabiel is. De deeltjesgrootteverdeling:
- ligt binnen de normen voor efficiënte vertering, maar ook voor optimale veiligheid in de darmen;
- is constant over de jaren heen;
- en is vergelijkbaar tussen onze fabrieken, hier heeft ABZ extra in geïnvesteerd.

De praktijk bewijst het

Wat is de optimale maalfijnheid van grondstoffen voor biggen, vleesvarkens, gelten en zeugen? Om dit voor onze voeders te bepalen maken wij gebruik van onderzoeksinstellingen, informatie van leveranciers en eigen praktijkproeven.
Zo deed ABZ De Samenwerking een proef met gespeende biggen om het effect van deeltjesgrootteverdeling in speenvoer en biggenvoer op de voederconversie en mestscore te bepalen. De biggen werden gevoerd met drie verschillende proefvoeders (fijn, gemiddeld en grof), allen met een verschillend aandeel fijne en grove delen.
Voederconversie en mestscore
Gedurende de eerste vijf weken na spenen leidde, zoals verwacht het voer met de grootste fractie kleine deeltjes tot de laagste voederconversie. Fijn gemalen voer heeft een groter oppervlak voor verteringsenzymen om contact mee te maken. Hoewel de vertering efficiënter verloopt, is dit niet het meest gunstig voor de damgezondheid. De kans is groot dat er iets misgaat en dat biggen gaan staartbijten of diarree krijgen.
En dat bleek: biggen op het fijnst-gemalen voer hadden de meeste dunne mest. Het voer met het hoogste aandeel grove delen leidde tot de beste maag- en darmgezondheid, afgeleid uit de betere mestconsistentie en lagere uitval bij de biggen. Meer structuur en grove delen in het voer zorgen voor een vertraagde passage van het voer door de maag, waardoor de maag zuurder kan worden en zo een extra barrière tegen Salmonella, E. Coli en andere bacteriën creëert. Daarbij bevordert grof gemalen voer de microbiële activiteit in de darmen, waardoor slechte bacteriën minder kans krijgen om dunne mest te veroorzaken.
In de Dynamo biggenvoeders combineren we het beste van twee werelden: eiwitrijke grondstoffen malen we heel fijn om de hoogste vertering te krijgen. Vezelrijke grondstoffen walsen we apart om het maximale effect op darmgezondheid te behouden.
Nieuwe inzichten
Het onderzoek heeft ons veel nieuwe inzichten geboden wat betreft de optimale deeltjesgrootteverdeling, zoals het effect van het productieproces. Op die manier kunnen we blijven innoveren en is het voor ABZ De Samenwerking mogelijk om zich te onderscheiden op het gebied van gezondheid en efficiënte varkensvoeders. Heeft u hier vragen over? Neem gerust contact op met één van onze varkensspecialisten.
Contact team varkens >